SLIEDRECHT – Het is al even geleden dat de wedstrijd is gespeeld, maar op 13 maart 2025 mocht het illustere viertal opnieuw aantreden in de RSB competitie. We weten dat het uitzinnige publiek vaak eerst tot stilte gemaand dient te worden (wat een krappe maand heeft geduurd), maar nu is het dan eindelijk zover: een beschrijving van een illuster viertal, een illustere teamleider, een illuster gambiet en een illustere uitslag! Leest u mee?
Geen voorbereiding zo vlekkeloos of er gaat altijd wel iets mis. Zo ook de voorbereiding op de slag tegen Barendrecht/IJsselmonde. Helaas is één wedstrijd in gelijkspel geëindigd waardoor het viertal momenteel (knap!) tweede staat in de competitie, maar alles is nog mogelijk. Wat gaat er dan mis? Enkele dagen voor de speeldatum moet teamleider en speler Rik Versteeg zich helaas ziekmelden. Daar gaat alle voorbereiding en hoop op een fabuleus resultaat. Na een spoeddebat (zonder interrupties) wordt besloten toch te gaan schaken en het beste er maar van te maken. Invaller Martin Prins neemt de plaats van Rik over. Leest u mee?
Voor we inhoudelijk aan de partijen toekomen eerst de vraag: waarom wordt dit viertal steeds aangeduid als het illustere viertal? Komt het door hun (jeugdige) uitstraling? Is het vanwege de vele overwinningen op verre velden? Na dit verslag komt u hierover alles te weten!
Volgens google is een Illuster gezelschap een ‘zeer voornaam gezelschap’. En zo mag het viertal zich na deze avond ook formeel noemen. De daadwerkelijke inhuldiging van het viertal met deze naam is slechts een voetnoot waard in de bestuursvergadering van onze schaakvereniging en wordt dan ook met vertrouwen tegemoet gezien. Neem bijvoorbeeld de match tegen Barendrecht/IJsselmonde. Op papier een grote ramp (gemiddeld 15 ratingpunten achterstand), in de praktijk een buitengewone overwinning met 4-0!
Met wit speelt Simon Kadijk op bord 2 tegen Quinten van Schelven. Het is een publiek geheim dat Simon regelmatig het koningsgambiet speelt. Zijn tegenstander besluit echter tot een damegambiet of beter gezegd dame offer. Na 5 zetten wint Simon de dame (via een penning met het paard) en de zwarte stukken verdwijnen als bij toverslag van het bord. Eerst een toren, dan de pionnen en tot slot de koning na opgave. Terecht kan hier gesproken worden over een roemrijke overwinning van één der leden van het illustere viertal.
Op bord 3 speelt Rien Lodder met zwart tegen Martijn Vermeulen. Zijn hele stelling gaat gestaag de goede kant op (e4 – d5, etc). Rien ruilt rustig een stuk of wat pionnen, stukken en weet zich de hele RSB competitie al ongeslagen! Ook ditmaal weet hij te winnen in een mooie stelling. Iemand die nog ongeslagen is bij dit illustere viertal mag terecht een hoogvermaard persoon genoemd worden.
Op bord 1 is Arco van Houwelingen actief tegen Maarten Post. Na een goede partij weet hij de partij winnend naar zich toe te trekken, maar hij is vergeten dit op te schrijven op het kladblaadje, zodat u het met deze zin moet doen. In dit geval staat illuster meer voor: ontluisterend, maar toch gewonnen!
Dan de invaller op bord 4: Martin Prins moet de honneurs waarnemen voor Rik Versteeg. Een onmogelijk taak, maar ook Martin laat zien te behoren tot zijn illustere voorgangers. Hij rokeert tegenovergesteld, komt in de verdrukking, ontfutseld zich hier knap aan en neemt het initiatief over met paarden en lopers. Een goede overwinning zodat ook hij de oorkonde in ontvangst kan nemen als doorluchtige schaker.
De aandachtige lezer heeft het al in de gaten. Het illustere gezelschap is onder leiding van zijn vermaarde teamleider beschreven met diverse woorden. Zo weet u nu dat synoniem voor illuster kan zijn: roemrijk, hoogvermaard, doorluchtig. Kortom: dit belooft nog wat!
Een totale overwinning van 4-0! Wie had dit vooraf gedacht? En wat nog mooier is; deze avond (8 april) speelt het illustere viertal opnieuw. Ditmaal uit tegen Pascal. Wilt u komen kijken meld u dan (gratis) aan en ontvang na afloop handtekeningen en andere merchandising.
