Arjan vd Leij, Robert van Rekom en Niels Mijnster Sliedrechtse toppers in  Fourmies (Fr.)
7, 8 en 9 juni 2014
De soms slapende Arjan vd Leij

Robert van Rekom

Niels Mijnster

Wim Pool

Professor Wessels
 
Jerry van Rekom

Joost Stoker

Jan Sulman

Jurgen de Haan

Willem Kuiper

Jorik Klein

Henri Hartog
 
FOURMIES – Het Pinksterweekend werd door een groot deel van de Sliedrechtse schakers opnieuw benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In 3 dagen werden 7 partijen van 4 uur afgewerkt door 150 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Rusland, Italië, Bulgarije, Wit Rusland, Tunesië, Ierland en  Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeesters (5)  en vele Internationale meesters 5).
Met 16 Sliedrechtse deelnemers was Schaakvereniging Sliedrecht bijna het grootst qua aantal deelnemers. Alleen het thuisteam van Fourmies had iets meer deelnemers.
Dat de Sliedrechtse deelnemers niet alleen goed kunnen feesten en een camping aradig op zijn kop kunnen zetten bleek wel uit het feit dat een record bedrag aan prijzengeld werd binnen gesleept. Ruim € 550,- konden de Sliedrechtse prijswinnaars in ontvangst nemen. Dat kwam mede door het nieuwe clubshirt.  De Sliedrechters werden al snel aangezien voor het gele gevaar...

Het nieuwe gele clubshirt

Namens Schaakvereniging Sliedrecht namen de trouwe deelnemers Henri Hartog, Jerry en Robert van Rekom, Peter Vis (in Frankrijk beter bekend als Pierre Poisson), Joost en Martijn Stoker, Niels Mijnster, Wim Hokken, Willem Kuiper, Kees Wessels, Jan Sulman, Jorik Klein, Arjan vd Leij en Peter vd Bergh deel. en maakten Wim Pool en Jurgen de Haan hun debuut bij het Internationale toernooi.

Het werd qua weer een prachtig weeekend en dus goed barbecueweer. Had barbecuekoning Jan Sulman vorig jaar nog zijn specialiteit - zwarte kip - van stal gehaald, dit keer was de tosti-kip het gerecht dat op tafel werd geserveerd. Gelukkig wist assistent Kees Wessels een en ander te redden, zodat iedereen gezond en fris aan de eerste ronde kon beginnen.

Deed Arjan vd Leij het een week eerder bij het OKU te Utrecht nog dramatisch, nu had de tostiu-kip een goede uitwerking op zijn resultaten. Even leek hij zelfs de top-10 in te stormen, maar in de laatste ronde moest hij met remise genoegen nemen. Dit keer waren er drie Sliedrechtse helden die 5 uit 7 partijen scoorden.Met een 16e plaats eindigde Van der Leij het hoogst van de Sliedrechtse deelnemers en kon hij een geldprijs in ontvangst nemen.
Robert van Rekom kende een rustige start, verloor alleen van grootmeester Todorov en eindigde op de slotdag met 2 uit 2 en met 5 punten op een 22e plaats.

Niels Mijnster kende een dramatische start met een halfje uit 2 tegen mindere tegenstanders. Gewoontegtrouw wist hij op bloody Sunday 3 uit 3 te scoren, om vervolgens met 1,5 uit 2 te eindigen. Met 5 punten eindigde hij als 23e. Samen met Robert won hij de ereste prijs in zijn rating groep.

Debutant Wim Pool deed van zich spreken op de 64 velden. Hij leek de beste Sliedrchtspeler te worden, maar in de laatste ronde bleek Thorsten Haub een te zware tegenstander. Met 4,5 punten kan Pool terugkijken op een goed toernooi.

Kees Wessels speeld een degelijk toernooi; won van de zwakkeren en verloor van de sterkeren. Met 4 punten eindigde hij als tweede veteraan van het toernooi.

Peter vd Bergh

Ook 4 punten scoorde Peter vd Bergh, die een erg matig toernooi speelde. Zonder de disco-avond bleek hij minder waard te zijn dan de dansers van het gezelschap.

Jerry van Rekom miste in de laatste ronde een gouden kans om ook op 5 punten te komen. Hij verloor echter alsnog en eindigde op 4 punten.

Joost Stoker speelde een goed toernooi en eindigde mede dankzij een vechtremise tegen clubgenoot Van den Bergh op 4 punten en wist hij de eerste prijs in zijn ratinggroep te winnen.
Dat deed ook broer Martijn, die qua TPR een supertoernooi kende eindigde op 4 punten ook als eersteprijswinnaar.

Martijn Stoker

Jan Sulman  deed het aanvankelijk rustig aan, maar met en flinke eindsprint eindigde hij ook al op 4 punten en wist hij ook de eerste prijs in zijn groep te winnen.

Wim Hokken

Wim Hokken speelde een rustig toernooi met veel remises. Dat leverde hem een 50%-resultaat op. Dus met 3,5 punt eindigde hij in de middenmoot.

Debutant Jurgen de Haan speelde een uitstekend toernooi. Ondanks zijn jeugdige leeftijd bleef hij topfit en eindigde hij op 3,5 punten en eindigde ook hij als eerste in zijn ratinggroep. Een prachtig debuut.

Pierre Poisson

Pierre Poisson speelde een degelijk toernooi met een mooie remise tegen een 2000-speler. Met 3 punten eindigde hij iets onder zijn wens, maar met een goede TPR kon hij tevreden zijn.

Willem Kuiper draaide een slecht toernooi, was op de camping wel prominent aanwezig, maar dat kon niet voorkomen dat hij op 3 punten eindigde. Dat kan alleen maar beter...

Jorik Klein begon het toernooi met 4 remises! Daar kwam er uiteindelijk nog eentje bij en zo eindigde hij op 2,5 punten en een iets hogere TPR dan zijn rating is.

Henri Hartog moest wennen aan slaapmaatje Pierre Poisson en speelde een voor hem doen matig toernooi. Zijn analyses waren sterker dan zijn echte spel. Met 2,5 punten kwam hij daarom ook in de buurt van Forumieslegende Jean-Philip Vandervorst.

Al met al dus 8 Sliedrechtse prijswinnaars na een zwaar, spannend en sportief toernooi. Met een totaalscore van 54% scoorde de Sliedrechtse delegatie nog nooit zo hoog!

Het was niet altijd flitsend...

Na een zeer fraai weekend, waarbij op zondag zelfs drie supporters vanuit Nederland kwamen kijken en koken(!!)  werd tevreden naar Nederland gereden. Op naar de volgende editie.

Voor alle uitslagen en de eindstand zie de site van de schaakclub van Fourmies.

Klik hier voor de foto's van supporter Mark van Hulst.
Klik hier voor de foto's van Pierre Poisson.