Niels Mijnster Sliedrechtse topper in  Fourmies (Fr.)
18, 19 en 20 mei 2013
Topper van dit jaar, Niels Mijnster

Peter vd Bergh

Jerry van Rekom

Robert van Rekom

Professor Wessels
 
Arjan vd Leij

Wim Hokken

Jan Sulman

Henri Dom

Joost zag het even niet zitten

Jorik Klein

Marcel Klein
 
FOURMIES – Het Pinksterweekend werd door een groot deel van de Sliedrechtse schakers benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In 3 dagen werden 7 partijen van 4 uur afgewerkt door 212 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Canada, Oekraïne, Italië, Bulgarije, Roemenië, Servië en  Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeester en vele Internationale meesters.
Met 18 Sliedrechtse deelnemers werd een nieuw record gevestigd. En daar bleef het niet bij, want ondanks dat er tussen de partijen gezellig gefeest werd, deed  de Sliedrechtse delegatie weer van zich deed spreken. Dat leverde uiteindelijk een recordbedrag aan prijzengeld op. Bijna € 500,- konden de Sliedrechtse prijswinnaars in ontvangst nemen.

Namens Schaakvereniging Sliedrecht namen Henri Hartog, Jerry en Robert van Rekom, Peter Vis (in Frankrijk beter bekend als Pierre Poisson), Joost en Martijn Stoker, Niels Mijnster, Wim Hokken, Willem Kuiper, Leo Koppelaar, Kees Wessels, Jan Sulman, Jorik Klein, Marcel Klein, Tobias Dekker, Theo Dekker,  Arjan vd Leij en Peter vd Bergh deel.  

Het werd een nat weekend en dus goed schaakweer. Traditiegetrouw werd de vrijdagavond benut met een stevige barbecue. Jan Sulman had zijn specialiteit - zwarte kip - van stal gehaald. Dat iedereen daardoor niet helemaal fris en fruitig aan de start stond werd wel duidelijk door een zeer lastige eerste ronde, waarin de 18 Sliedrechters slechts 6 punten scoorden.

Niels Mijnster werd dit keer de held van de Sliedrechtse delegatie.  Hij wist 2 keer van een 2100-speler te winnen en deed dat met zo'n overtuiging dat  nog wat beloofd voor de volgende editie. Met 5 uit 7 werd Niels de topscorer van Sliedrecht en wist hij de eerste prijs in zijn elo-categorie (1900-2000)  te behalen. In de eindstand prijkt zijn naam op een fraaie 21ste plaats.

Clubkampioen Peter vd Bergh speelde een solide toernooi, waarin hij won van de mindere goden en verloor van de toppers. Met 4,5 eindigde hij op een veertigste plaats.

Jerry van Rekom werd de derde Sliedrechter op de 46e plaats met 4,5 punten. Ook hij won van de  op papier mindere spelers en wist in de laatste ronde te remiseren tegen een 2150-speler. Hij eindigde als gedeeld tweede in zijn elo-categorie. Ook zakgeld dus.

Robert van Rekom startte met 2 nullen, maar wist daarna 4,5 uit 5 te scoren en eindigde zo als 48ste. Hij werd eerste in zijn elogroep en ook dat leverde een dikke geldprijs op.

Kees Wessels leek even de remisekoning van Fourmies te worden, maar in de laatste ronde sloeg hij hard toe om ook op 4,5 punten te eindigen op een 49ste plaats. Hij werd ook gedeeld tweede in zijn elogroep, maar ook tweede in de veteranenklasse. Bingo dus voor de portemonnee van de professor.

Tobias Dekker

Tobias Dekker speelde een solide toernooi. Met goed spel speelde hij uiteindelijk 4 punten bij elkaar, goed voor de 60ste plaats.

Arjan vd Leij leek lang op weg ongeslagen te blijven, onder andere door 4 remise,  maar moest in de laatste ronde een nul incasseren. Met 4 punten eindigde de Goudenaar op plaats 71.

Willem Kuiper

Willem Kuiper speelde een sterk toernooi met een TPR boven de 1900. Met 4 punten eindigde hij als gedeeld derde in zijn elogroep en in de eindstand op plaats 71.

Peter Vis aan het werk

Peter Vis werd wel de grootste verrassing van de Sliedrechtse delegatie. Met 4 punten  (onder ander door een zege op Joost Stoker) wist hij eerste te worden in zijn elogroep en kon hij dus thuis ook de envelop met geld inleveren. Zijn 81e plaats is een prima resultaat.

Wim Hokken speelde een iets minder toernooi. Na zijn supertoernooi van vorig jaar vielen zijn 4 punten iets tegen, maar qua gezelligheid scoorde hij enorm hoog en hoger dan zijn 83e plaats.

Theo Dekker

Theo Dekker debuteerde op zijn eigen wijze; eerst 2 ronden spelen, dan 2 ronden overslaan en dan de laatste 3 ronden winnen.  Met 4 punten eindigde hij op plaats 83 lager dan werd verwacht.

Jan Sulman kende een apart toernooi. Ook hij startte met 2 nullen om vervolgens 4 uit 5 te scoren. Zijn 87e plaats leverde uiteindelijk een aardig geldbedrag op in de veteranenklasse en in zijn elogroep.

Martijn Stoker

Martijn Stoker gaat steeds beter spelen en bewees dat door 3 punten te scoren en een TPR van 1775. Plaats 117 was zijn eindklassering. Opvallend was wel dat hij de dag na het discobezoek  slechts 1 uit 3 scoorde?!

Henri Hartog scoorde ook 3 punten bij elkaar, goed voor plaats 144. Hij speelde telkens eerst een hele slechte partij en daarna een hele goede. Zo eindig je dus op 3 punten.

Joost Stoker kende dezelfde tactiek als Theo Dekker en speelde eerst 2 ronden, katerde er 2 om vervolgens 2 uit  3 te scoren.  Zijn 147e plaats was duidelijk onder zijn kunnen.

Topper Leo Koppelaar

Leo Koppelaar speelde het toernooi van zijn leven. De nestor van de Sliedrechtse delegatie behaalde 2,5 punten (plaats 164), waardoor hij gedeeld eerste werd in zijn elogroep. Een prachtige prestatie  van Koppelaar, die zijn goede vorm toonde na wel erg weinig nachtrust.

Jorik Klein speelde een wat ongelukkig toernooi. Hij startte uitstekend met een fraaie winst, maar daarna had hij wel erg veel pech bij de  indeling. Met 2 punten eindigde hij iets lager dan gehoopt op plaats 175.

Marcel Klein debuteerde een beetje ongelukkig. Hij had niet de juiste vorm om heel goed te scoren. Met 1,5 punten eindigde hij op plaats 195, wel met een hogere TPR  dan zijn rating is.

Al met al dus 7 Sliedrechtse prijswinnaars na een zwaar, spannend en sportief toernooi.

Na een zeer vermoeiend weekend werd tevreden naar Nederland gereden. Op naar de volgende editie.

Voor alle uitslagen en de eindstand zie de site van de schaakclub van Fourmies.

Klik hier voor de foto's van supporter Mark van Hulst.
Klik hier voor de foto's van fotograaf Peter Vis.