Wim Hokken temt grootmeester in  Fourmies (Fr.)
26, 27 en 28 mei 2012
De hele ploeg minus Henri

Zonnig inspelen

Wim Hokken de held van Sliedrecht

Niels peelde eigenaardig

Peter was niet in grootse vorm
 
Kees Wessels aan bord 1 tegen grootmeester Fellier

Robert was niet echt in vorm

Willem speelde degelijk

Joost scoorde vooral (tegen) kleine meisjes

Jan, de wijsgeer

Henri in gedachten

Evert, de barbecuekoning

Aan de start

Potje schaken en bier...

Met 20 man aan tafel

AAn het koken  
Met z'n allen in de Le Trog-shirts
FOURMIES – Het Pinksterweekend werd door een groot deel van de Sliedrechtse schakers benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In 3 dagen werden 7 partijen van 4 uur afgewerkt door 182 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Canada, Oekraïne, Italië, Bullgarije, Roemenië, Servië, en  Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeester en vele Internationale meesters.
Met 16 Sliedrechtse deelnemers waren er meer Nederlandse deelnemers dan Belgische, of Duitse. En opnieuw deed  de Sliedrechtse delegatie weer van zich deed spreken. En niet alleen achter het bord...

Namens Schaakvereniging Sliedrecht namen Henri Hartog, Jerry en Robert van Rekom, Peter Vis (in Frankrijk beter bekend als Pierre Poisson), Joost en Martijn Stoker, Niels Mijnster, Wim Hokken, Willem Kuiper, Leo Koppelaar, Kees Wessels, Jan Sulman, Jorik Klein, Evert Bos, Tobias Dekker en Peter vd Bergh deel.  Marcel Klein zorgde voor de begeleiding, terwijl op zondag 4 supporters de delegatie ondersteunen in het zonovergoten Frankrijk. De delegatie had in ieder geval op mooi en dorstig weer gerekend.

Bij het vertrek...

Het was een heet weekendje daar in noord Frankrijk. Traditiegetrouw werd de vrijdagavond direct als kolderavond gebruikt en wel met een stevige barbecue. Dat iedereen fris en fruitig aan de start stond werd wel duidelijk door een zeer lastige eerste ronde, waarin de 16 Sliedrechters slechts 5,5 punten scoorden.

Clubkampioen Wim Hokken werd de held van de Sliedrechtse delegatie. Zijn remise tegen de titelverdediger, de Luxemburgse grootmeester Alberto David, was een enorme verrassing en daarmee kwam de GM nog goed weg. Maar daar bleef het niet bij. Hokken speelde ook remise tegen een 2400-speler en twee 2200-spelers. Tegen de mindere goden sloeg hij keihard toe. Met 4,5 punten blef de Sliedrechtse ambtenaasr ongeslagen en behaalde hij een  TPR van maar liefst 2244. Hij werd gedeelde tweede in zijn elogroep en kon met een geldprijs naar huis.

Gelijk met  Hokken eindigde Niels Mijnster ook met 4,5 punten.  De jeugdspeler speelde op zijn eigen wijze en wist soms op wonderbaarlijke wijze te winnen, maar ook te verliezen. Ook hij  ging dus met een geldprijs naar huis. "Zakgeld verdubbeld!"

De belangrijkste Sliedrechtse troef, Peter vd Bergh, speelde een minder goed en minder goed uitgeslapen toernooi. Hij wist uiteindelijk een score van 4 punten te behalen en viel daarmee wel net buiten de prijzen. 

Tobias speelde sterk

Tobias Dekker speelde een prima toernooi. Ondanks wat nachtelijke escapades wist hij ook 4 punten te scoren en omdat hij in de laatste ronde de winst miste, miste hij ook de eerste prijs in zijn groep. Toch speelde de jeugdspeler een geweldig toernooi.

Jerry kijkt af bij De Trog

Jerry van Rekom speelde een wisselvallig toernooi. Verliezen van op papier sterkere tegenstanders en remiseren en winnen van de mindere spelers ( op papier dan). Met 4 punten eindigde hij wel iets boven zijn voorspelde score van 7 remises!?

Kees Wessels debuteerde in Fourmies. vond het "te gezellig" en dat bleek wel uit zijn score van 3,5 punten. Met zijn "Roel van Duin-gambiet" maakte hij furore, maar vooral op het zonnige terras. Na zijn egen nederlaag met dit gambiet tegen een 1600-speler werd de naam van zijn opening snel veranderd in het "André van Duin-gambiet!"

Robert van Rekom speelt in Fourmies meestal onder zijn kunnen. Als organisator kende hij andere prioriteiten en dan vergeet je soms wel een zetje. Met 3,5 punten eindigde hij dus in de middenmoot.

Martijn scoorde uitstekend

Grote verrassing was Martijn Stoker, die ook 3,5 punten wist te behalen en dat als 1400-speler, die twee keer een 1900-speler wist te verslaan. Zijn geldprijs (tweede) was dan ook zeer terecht.

Fries Willem Kuiper speelde een degelijk toernooi en met 3,5 punten en een TPR rond zijn eigen elo kon hij best tevreden zijn.

Joost Stoker kon niet achterblijven bij zijn broertje en wist ook 3,5 punten te behalen. Dat deed hij vooral door tegen kleine meisjes te winnen, nadat hij hun zijn nummer had gegeven. Ook bij de disco, waar de jeugd niet in kwam, speelde hij de hoofdrol.

Jorik deed het uitstekend

Bij de 3-punters was Jorik Klein de grote verrassing. Het 11-jarige talent had het enorm zwaar - al dat voetballen tussendoor  eiste zijn tol - maar scoorde toch uitstekend, want als je als 1200-speler 3 punten scoorrt verdien je gewoon die grote geldprijs.

Jeugdspeler is hij niet meer, maar hij gedraagd zich soms nog als een jonge hond. Jan Sulman startte uitstekend met 1,5 uit 2, maar na zijn diepzinnige gesprekken met Kees wessels viel hij enigszins terug.

Henri Hartog lijkt soms nog een jeugdspeler en soms speelt hij ook nog zo ook. Na zijn gewleigde vorige toernooi waren de verwachtingen hoog en met 3 punten voldeed hij aan die verwachtingen.

Peter Vis en zijn fans

Peter Vis zorgde voor enkele verrassende partijen en zo kon hij zijn supporters laten zien dat hij niet voor niets vier dagen van huis was. Met 2,5 punten scoorde hij eigenlijk iets te weinig.

Voor Evert Bos duurde het toernooi iets te lang. De barbecuekoning was vooral op vrijdagavond in vorm. Met 2,5 punten weet Bos dat hij beter kan.

Leo debuteerde verdienstelijk

En dan debutant Leo Koppelaar (in Fourmies inmiddels beter bekend als Leo Corpulent). Hij begon met enkele goede partijen.  Hij won zelfs in de derde ronde een vol punt. Daarna scoorde hij alleen in de zwaarste ronde (de derde partij op zondag) nog een halfje. Met 1,5 punten scoorde hij qua TPR beter dan zijn elo.

Het was gezellig

Al met al dus 4 Sliedrechtse prijswinnaars na een zwaar, spannend en sportief toernooi. Verdere hoogtepunten waren het bezoek van de supporters Mark van Hulst en familie Vis, de wijsheden van Jan Sulman, de modelijn van Jean Pierre de Troch en het schoonmaken van de 4 huisjes...

Even in de schaduw

Na een zeer vermoeiend weekend werd tevreden naar Nederland gereden. Op naar de volgende editie. 

Sommigen waren sportief

Voor alle uitslagen en de eindstand zie de site van de schaakclub van Fourmies.

Zie voor meer foto's en alle individuele scores van de Sliedrechters de site van Tom van Bokhoven.

Klik  hier voor de foto's van Pierre Poisson.