Sliedrechtse schakers scoren goed Fourmies (Fr.)
11, 12 en 13 juni 2011
Pierre Poisson en zijn secondant

Peter vd Bergh speelde weer sterk

Wim Hokken spelde tactisch sterk

Jerry van Rekom sliep regelmatig achter het bord
 
Niels speelde weer alles of niets

Robert was niet in vorm

Martijn speelde ook sterk

Henri Hartog jr. speelde wisselvallig

Pierre Poisson aan het werk

De supporters

Het nachtelijke terras
FOURMIES – Het Pinksterweekend werd door een deel van de Sliedrechtse schakers benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In 3 dagen werden 7 partijen van 4 uur afgewerkt door 156 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Servië, en  Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeester en vele Internationale meesters.
Met 13 Sliedrechtse deelnemers waren er meer Nederlandse deelnemers dan Belgische, of Duitse. En dat de Sliedrechtse delegatie weer van zich deed spreken, wordt al beetje een gewoonte.

Namens Schaakvereniging Sliedrecht namen Henri Hartog jr., Jerry en Robert van Rekom, Peter Vis (in Frankrijk beter bekend als Pierre Poisson), Joost en Martijn Stoker, Niels Mijnster, Wim Hokken, Willem Kuiper, Wim Hokken en Peter vd Bergh deel.  Frank Stoute en Arjan van der Leij waren de gastspelers voor Sliedrecht.

Het was een heet weekendje daar in noord Frankrijk. Voor de Sliedrechtse delegatie werd er gestart met een uitgebeide barbecue op vrijdagvond, om vervolgens de volgende ochtend meer dan fris aan de eerste twee rondes te beginnen.

De belangsrijkste Sliedrechtse troef, Peter vd Bergh, speelde een prima toernooi met als hoogtepunt een overwinning op een 2400-speler. Hij wist uiteindelijk een score van 4,5 punten te behalen en viel daarmee net buiten de prijzen.

Wim Hokken kende een valse start van het toernooi, maar herstelde zich uitstekend en eindigde op zijn verjaardag uiteindelijk ook op 4,5 punten. Daarmee viel hij in de ratingprijzen en kon zodoende een extra rondje geven.

De held van de Sliedrechtse delegatie was Arjan van der Leij, die in de tweede ronde grootmeester  Nikita Maiorov op remise hield. De Wit Rus probeerde van alles, maar moest uiteindelijk in remise berusten. Het had de Gouwenaar wel veel energie gekost, zodat hij tevreden was dat hij uiteindelijk nog op 4 punten eindigde.

Arjan stuntte tegen een grootmeester

Ook 4 punten behaalde Jerry van Rekom, die één keer stuntte door een 2100-speler een halfje af te snoepen.
Niels Mijnster speelde elke partij continu alles-of-niets. Zelfs een grootmeester moest het opnemen tegen het Olifantengambiet. Met veel vlieg- en kunstwerk eindigde Niels ook op 4 punten.

Joost scoorde fantastisch

Joost Stoker speelde een prima toernooi en wist  een 2000-speler een remise af te dwingen. Uiteindelijk eindigde hij ook op 4 punten en dat was goed voor de eerste prijs in zijn ratinggroep.

Willem Kuiper eindigde sterk

Willem Kuiper kende een moeilijke heenweg vanuit Franeker en kwam pas op zaterdagochtend aan. Dat belette hem niet om op 4 punten te eindigen.

Robert van Rekom kende een matig toernooi en eindigde op 3,5 punten. "Dat kan beter" horen we een bekende schaatstrainer zeggen.

Frank verbruikte weinig energie

Frank Stoute kende een merkwaardig toernooi met 1 winst-, 1 verliespartij en maar liefst 5 remises. Die remises kwamen vak tot stand tegen mindere tegenstanders, die maar gretig het aanbod van de wandelaar aannamen.

Jan Sulman aan het werk

Jan Sulman debuteerde uitstekend in Frankrijk. Met 3,5 punten kon de ideale schoonvader voor de jonkies van het gezelschap tevreden zijn gezien zijn tegenstanders. Hij had een 1900-scalp en miste net een ratingprijs.
Martijn Stoker had een supertoernooi. Met 3,5 punten en een plusremise tegen een 1800-speler eindigde hij zijn internationale debuut met een ratingprijs.

Kok Henri Hartog jr. had het lastig om zijn prestatie van vorig jaar te verbeteren, maar met 3 punten deed hij het uitstekend, met onder andere een prachtige Leeuwinstpartijen.

Pierre Poisson (in Nederland beter bekend als Peter Vis) speelde de eerste 2 dagen uitstekend en dat bewees hij met 2 winstpartijen tegen 1800-spelers. Met uiteindelijk 3 punten wist Peter  ook een ratingprijs te winnen.

Al met al dus 5 Sliedrechtse prijswinnaars na een zwaar, spannend en sportief toernooi. Verder hoogtepunten waren het bezoek van de supporters Leo Koppelaar, Mark van Hulst en André van Dieën op Pinksterzondag en de uitspattingen van favoriet grootmeester "Evert" Istratescu, die na zijn verliespartij volledig door het lint ging.

Na een zeer vermoeiend weekend werd tevreden naar Nederland gereden, sommigen hebben de grens van Frankrijk niet wakker meegemaakt...

Voor alle uitslagen en de eindstand zie de site van de schaakclub van Fourmies.