Sliedrechtse teams actief op NK Snelschaken voor teams in Den Bosch
15 februari 2014

Sliedrecht 1 tegen 2

Tweede team drinkt moed in...

De jonkies aan het werk  
Joost kijkt bewonderd toe bij Sliedrecht 1

De topborden van het derde

De staartborden van het derde met topscorer Jorik

De jonkies

DEN BOSCH – Na het mooie succes van ons C team vorig jaar op dit toernooi, was de animo om aan dit toernooi deel te nemen groot.  Met maar liefst 3 teams werd de strijd aangebonden in de mooie locatie “De Biechten” in Den Bosch.  64 teams uit heel Nederland wisten de weg naar Den Bosch te vinden, waar dit toernooi over 15 ronden plaatsvond.

Naast het C-team (bestaande uit Marijn den Hartog, Adrian Mensing, Andrew Mensing en Jorik Klein) waren er dus nog 2 teams actief.  Sliedrecht 1 bestond uit “huurlingen” Andries Dekker en Arjan van der Ley, en Theo Dekker en El Presidente Jerry van Rekom (in Den Bosch overigens beter bekend als co-auteur van "De Leeuw, hét zwarte wapen").  Sliedrecht 2 was het bierteam, bestaande uit Niels Mijnster, Tobias Dekker, Robert van Rekom, Joost Stoker en Martijn Stoker.  Dit team presteerde het om al voor de eerste ronde ook het eerste speciaalbiertje al naar binnen te werken. Dat zou de prestaties bevorderen……..

De toppers

Sliedrecht 1 deed het fantastisch. In de eerste ronde werd gewonnen van 4 jeugdspelertjes, maar dat was een opmaat voor een mooie reeks.  Onder leiding van Andries Dekker (die een uitstekend toernooi speelde) wist het team zich constant in de hogere regionen te handhaven. 
El Presidente werd topscorer van het team door 11 uit 15 te noteren.  Een verbluffende score, waarbij aangetekend moet worden dat zijn openingsrepertoire met wit uiterst succesvol was.  Insiders weten dit natuurlijk al, maar gezien het feit dat als wij de details hiervan dit op internet openbaren is de kans op plagiaat groot en dat kan natuurlijk niet.  Feit is wel dat deze succesvolle opening door Sliedrecht 2 werd gekopieerd in de laatste ronde en prompt voor de witspelers ook winst opleverde.  Wij voelen hier een nieuw boek aankomen voor deze auteur.  Feit dat El Presidente met deze opening maar éénmaal verloor vergeten wij dan ook maar gauw en wijten wij aan het feit dat een jeugdspeler beginnersgeluk had.  Aan de andere kant is het natuurlijk wel leuk om hem hier een jaar aan te herinneren…… 
Ook Theo Dekker speelde een goed toernooi, waar hij tevreden op kan terugkijken (9 punten), terwijl Arjan van der Ley wellicht wat geïmponeerd was door zijn medespelers en wel de nodige punten scoorde, maar daar had wellicht wat meer ingezeten.  
Hoogtepunt was de overwinning op Accres  Apeldoorn 2.  Fors hogere rating, maar geen kans tegen een ontketend team, wat hiervoor dan ook terecht de ratingprijs van deze ronde ontving.  Ook Sliedrecht 2 moest er in een onderlinge confrontatie aan geloven.  Het bier hielp blijkbaar niet helemaal.

Het tweede verloor ook van het derde


Sliedrecht 2 zou eigenlijk dit toernooi met gemak moeten kunnen spelen.  Jonge spelers, in de bloei van hun leven, goede opleiding gehad op de schaakvereniging…..  Dit zou goed moeten gaan. Maar ja….  Niels begon al aan het ontbijt.  Hij appte een foto van zijn ontbijt naar zijn teamgenoten en die wisten op dat moment al genoeg.  Dit ging niet goed komen.  En dat bleek ook. In de laatste ronde scoorde hij een punt en de twee andere punten haalde hij door 2 remises en het andere punt door zijn broer (of look alike) door de vlag te beuken. Voor de rest was zijn b(ier)pr een stuk hoger dan zijn tpr. 
De held van dit team was Tobias Dekker.  8,5 punt werd er gehaald door hem en dat was knap.  Hij startte wat later met de bierconsumptie en pakte resoluut de nodige punten.  Jammer voor hem hielden zijn teamgenoten hem niet bij.  Robert scoorde ook nog wel redelijk, maar de broers Stoker hadden duidelijk meer belangstelling voor de bierkaart dan voor het schaakbord.  Nadat verloren werd van Sliedrecht 1 werd er ook verloren van Sliedrecht 3.  Natuurlijk werd er gespeculeerd over een afgesproken verlies, maar wie de gevechten op de borden zag, die wist wel beter.  Het bierteam kwam tekort!

Sliedrecht 3 had snode plannen.  Ratingprijzen winnen en wellicht op het podium in de C groep.  Dit laatste werd net niet gehaald.  Wel in de top van de C groep meegedraaid, maar een matig einde van het toernooi zorgde voor een plek net buiten de top 3.  1 ronde werd de ratingprijs gewonnen (tegen HMC Calder 7), maar de prestaties waren iets te wisselvallig.  Dat gold niet voor Jorik Klein die een uitstekend toernooi speelde en 8,5 punt haalde, waardoor hij ruim topscorer van het team was.  Ook Marijn den Hartog speelde een redelijk toernooi, maar de broers Adrian en Andrew Mensing waren wat minder in vorm.  Mooie en goede wedstrijden wisselden elkaar af en ook het geluk leek af en toe weg.

Al met al weer een mooi toernooi voor de Sliedrechtse afvaardiging, waarbij de top van Nederland ook aanwezig was.


Klik hier voor de eindstanden van het toernooi.