Sliedrechtse schakers laten Chess Queen Bianca de Jong-Muhren zweten
23 april 2015
Bianca aan het werk

De openingszet bij clubkampioen Wim Pool

Yaro speelde keurig remise

Sami hield het lang vol

Leo offerde al snel een stuk...

JW speelde degelijk

Wout won als eerste

Henri hield het lang vol

Theo won fraai

Andrew remiseerde
SLIEDRECHT - Maar liefst 22 Sliedrechtse schakers namen het afgelopen donderdag op tegen één van Nederlands beste schaaksters van dit moment. Chess Queen Bianca de Jong - Muhren had haar handen vol aan de slimste sporters van Sliedrecht. Na ruim vier uur spelen bereikte het lid van het Nederlandse Olympiadeteam een score van bijna 73%. Zij won 12 partijen, speelde er 8 remise en verloor er 2.  De simultaan vond plaats in het kader van de Nationale Sportweek.

Geconcentreerd

Bianca de Jong-Muhren speelde in Sliedrecht tegen de spelers van de kampioensteams - het tweede en vierde team - alsmede clubkampioen Wim Pool, vraagprijswinnaar Theo Dekker en enkele talentvolle jeugdspelers.
Dat het een zware avond voor de Chess Queen werd bleek na 2 uur spelen. Toen was er nog maar één partij uit (verlies van Jurgen de Haan), terwijl de tegenstand van de rest hevig was. Vervolgens boekte voorzitter Jerry van Rekom met De Leeuw een remise. Dat was de start voor flink wat winstpartijen voor de simultaanspeelster. Zo konden de routiniers Leo Koppelaar en JW Kraaijeveld hun koning omleggen voordat ze mat werden gezet en zag Peter Vis zijn Leeuw worden weerlegd.
Daarna stokte de motor even en volgden enkele grote verrassingen. Zo hielden Hans Vink en  de pas een jaar schakende Yaro van Beest de damesgrootmeester op remise.

Adrian verloor

Daarmee waren de verrassingen nog niet op, want ook Teunis den Rooijen en Jan Sulman remiseerden. Tussendoor konden wel de jeugdspelers Adrian Mensing, William Gijsen en Jorik Klein hun koning omleggen.

Jan ontsnapte naar remise

Inmiddels was de strijd al 3 uur bezig en waren er nog enkele spannende partijen bezig. Schaakprobleemcomponist kon het ondanks enkele inventieve zetten niet bolwerken en ook Sami Al-yassin kon ondanks het nodige weerwerk  niets anders doen dan de simultaanspeelster feliciteren.

Robert speelde ook remise

Inmiddels had Wout Boer zijn favoriete eindspel te pakken en dat leidde naar de eerste nederlaag van de Chess Queen.
Vervolgens speelde de kersverse clubkampioen Wim Pool ook remise en ook Robert van Rekom boekte datzelfde resultaat na een spannende aanvallende partij.

André van Dieën en Martijn Stoker (opnieuw) leden een nederlaag, terwijl Henri Hartog de laatst was die zijn koning mocht omleggen.

Theo Dekker beloonde zijn uitgebreide voorbereiding met een spannende partij, die hij uiteindelijk naar winst wist te spelen. dat betekende dus het tweede verlies voor de simultaangeefster.

Na ruim 4 uur spelen was alleen jeugdspeler Andrew Mensing nog bezig. Optisch gezien stond hij gewonnen, maar  bij het uitvluggeren verzandde de stelling in remise.

Moe, maar voldaan mocht de simultaanspeelster nog enkele cadeuas in ontvangst nemen alsmede een ovationeel applaus.

Bloemen voor Bianca

Bianca de Jong-Muhren heeft zeker aan schaakpromotie gedaan en de simultaan zal in Sliedrecht nog lang nagalmen.

Bianca


 
Bianca in 2005

SLIEDRECHT – In het kader van de Nationale Sportweek 2015 zal één van de 5 Chess Queens van Nederland op 23 april aanstaande een simultaan geven bij Schaakvereniging Sliedrecht. Bianca de Jong-Muhren zal op de clubavond van Sliedrecht het gelijktijdig tegen 20 tegenstanders opnemen.

De tegenstanders van één van de beste schaaksters van Nederland bestaan uit de spelers van de kampioensteams van dit seizoen. Dat betekent dat de spelers van Sliedrecht 2 en Sliedrecht 4 het de Brabantse moeilijk gaan maken. De 20 kampioenen spelen wel allemaal met zwart, want de simultaanspeelster heeft op alle borden wit.

Chess Queen Bianca de Jong-Muhren

Bianca de Jong-Muhren is één van de speelsters van het Nederlandse Olympiadeteam, dat vorig jaar op de 15e plaats is geëindigd. De doelstelling van de Chess Queens is om volgend jaar bij de Olympiade in de top-10 te eindigen. Om hun droom waar te maken promoten de Chess Queens zoveel mogelijk het schaken in Nederland. De simultaan bij Schaakvereniging Sliedrecht behoort ook bij de promotie-activiteiten.

De simultaan heeft op donderdag 23 april plaats vanaf 20.00 uur in Activiteitencentrum De Havik te Sliedrecht. Gezien de sterkte van de tegenstanders staat de simultaanspeelster een hete avond te wachten.

Het wordt sowieso een prachtige schaakavond, Belangstellenden zijn van harte welkom om dit schaakspektakel  te aanschouwen.

Het is niet voor de eerste keer dat Bianca de Jong-Muhren simultaan geeft in Sliedrecht. Ook tijdens de Schaakmanifestatie in 2005 speelde zij tegen 20 jeugdspelers. Ze scoorde toen 18,5 uit 20 en verloor alleen van Milly Schakel en speelde remise tegen Niels Mijnster.
Kijken of ze haar superscore van toen nu kan herhalen...