De Leeuw
'De Zwarte Leeuw’ te koop 
Cover De Zwarte Leeuw SLIEDRECHT - Sinds 10 januari 2009 is 'De Zwarte Leeuw' te koop. Deze vierde, volledig herziene editie van het schaakboek van Leo Jansen en Jerry van Rekom is natuurlijk via de schaakboekhandel te koop, veelal via Internet, maar kan ook via de auteurs besteld worden. Voordeel daarvan is dat men in ieder eval een gesigneerd exemplaar in bezit kan krijgen.
De gegevens van 'De Zwarte Leeuw' zijn:

Publisher: New In Chess, 2008
Edition: Paperback medium
ISBN-13: 978-90-5691-278-9
Pages: 280
Price: € 24,95

Het boek bestellen via Jerry van Rekom kan als volgt: maak een bedrag over van €  27,70 (inclusief verzendkosten, inwoners van de Drechtstreek € 24,95) naar B 42.76.72.295 tnv G.P. van Rekom te Sliedrecht mvv De Zwarte Leeuw + adresgegevens. Indien het bedrag binnen is wordt het boekwerk zo snel mogelijk bezorgd.
 

ALKMAAR - 'The Black Lion' is net een paar weken te koop en is nu al een succes, zoals blijkt uit de Top-10 van NIC van best verkochte schaakboeken. Volgens de uitgever komt de verkoop nu goed op gang en dat belooft nog wat voor de komende weken.
De eerste reacties vanuit vele landen komen inmiddels bij de auteurs binnen en die geven een positief geluid over de uitgifte.

De Engelse versie is o.a. via NIC en Amazon te koop.

Op 10 januari 2009 komt de Nederlandse versie uit. Ook dat zal een totaal hernieuwde versie zijn. Deze inmiddels vierde druk zal via een ludieke presentatie aan belangstellenden worden gepresenteerd. Zie voor meer info over De Leeuwpresentatie deze site onder het kopje De Leeuwpresentatie. 

Hiernaast wordt de cover van de Nederlandse versie, `De Zwarte Leeuw' getoond.

Veel meer nieuws over de uitgiftes is te vinden op de site van NIC,  op de officiële Leeuwsite, en op de site van Tom van Bokhoven

ALKMAAR - Sinds afgelopen woensdag is de Engelse, geheel vernieuwde versie van 'De Zwarte Leeuw' te koop.
Het is de tweede Engelse druk, maar er wordt gesproken van een geheel vernieuwde versie, omdat elk hoofdstuk geheel is herschreven.

'The Black Lion' ziet er prachtig uit. De auteurs - Jerry van Rekom en Leo Jansen - mogen met recht trots zijn op het resultaat.
Maar liefst 280 pagina's telt de nieuwe editie.

Publisher: New In Chess, 2008
Edition: Paperback medium
ISBN: 978-90-5691-257-4
Pages: 280
Price: € 23,95/$ 27,95

De Engelse versie is o.a. via NIC en Amazon te koop.

Op 10 januari 2009 komt de Nederlandse versie uit. Ook dat zal een totaal hernieuwde versie zijn. Deze inmiddels vierde druk zal via een ludieke presentatie aan belangstellenden worden gepresenteerd. Zie voor meer info over De Leeuwpresentatie deze site onder het kopje De Leeuwpresentatie.

DRECHTSTREEK – De Internationaal werkende schaakuitgeverij New in Chess (NIC) gaat het succesvolle openingsboek ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’ in een geheel vernieuwde versie in het Nederlands en Engels uitgeven. Het boek richt zich op de gewone schaakliefhebber, maar ook op de clubschaker en sterker. De Leeuw geeft mogelijkheden om beter in de opening de weg te weten door volgens een bepaald systeem te spelen.

De schrijvers Jerry van Rekom en Leo Jansen zijn trots op het inmiddels wereldwijde succes van het boek, dat begin 1997 in een eerste druk verscheen en waarnaar een blijvende vraag is.

De Engelse talige versie komt rond 25 november aanstaande op de markt. De Nederlandse uitgave zal op zaterdag 10 januari 2009, enkele dagen voor de opening van het Corus Chesstoernooi, worden gepresenteerd.

“We praten enerzijds over een vierde druk van het openingsboek. Dat is nodig, want de eerdere uitgaven zijn geheel uitverkocht. Anderzijds is het boek op verzoek van onze nieuwe uitgever NIC naar internationale maatstaven herschreven en aangepast aan de actuele ontwikkelingen in de schaakwereld. Het is ook een nieuw boek geworden,” aldus schrijver Jerry van Rekom.

Het succes van het boek, dat de bakermat kent in Sliedrecht, is ongekend in de schaakwereld. In de regel verkopen alleen boeken, die zijn geschreven door mensen met een schaaktitel. Leo Jansen en Jerry van Rekom behoren tot de groep sterke clubschakers. Zij spelen of speelden in de landelijke competitie van de schaakbond (KNSB). Misschien daarom spreken en schrijven zij ook wel de taal, die een breed publiek aanspreekt. Jerry van Rekom zegt daarover: "Dit geeft aan, dat het aan geeft aan dat het mogelijk is dat amateurs een populair boek kunnen maken dat wereldwijd een succes is.”

Schaakjournalist Lex Jongsma mocht op 22 februari 1997 de eerste druk van het schaakboek ‘De Leeuw, hét zwarte wapen’ presenteren. Hierdoor werd de jarenlange noeste arbeid zichtbaar van Leo Jansen en Jerry van Rekom en uiteraard ook de ondersteuning van een team van schaakvrienden. 
Het ruim 350 pagina’s tellende openingsboek werd een groot succes. Binnen een jaar was de eerste druk uitverkocht en de tweede druk een jaar daarna. In 2000 kwam de derde druk uit en een jaar later kwam er ook een Engelse versie op de markt. Ook deze edities gingen als warme broodjes over de toonbank.

De roep om een nieuwe uitgave was groot en in 2007 gingen de auteurs overstag. In de internationale Schaakboekuitgeverij New In Chess (NIC) uit Alkmaar vonden de auteurs een befaamde uitgever. NIC gaf direct ook aan de nieuwe editie in het Engels uit te willen geven. 

Leo Jansen, 80 jaar alweer, is inmiddels meer de motivator van de nieuwe uitgave waarbij  het echte handwerk graag wordt gedaan door Van Rekom. De auteur: “Elk hoofdstuk is herschreven vanaf de eerste tot en met de laatste letter. Er zijn vele nieuwe (grootmeester)analyses toegevoegd als mede vele, vele nieuwe partijen. Kwalitatief gezien hebben we een flinke slag geslagen. En met nog nooit eerder getoonde varianten zullen wij onze aanhangers, maar ook onze tegenstanders zeker verrassen. Mooi daarbij is dat we gebruik hebben gemaakt van partijen en analyses die onze aanhangers van overal over de wereld ons hebben toegestuurd. Vooral het hoofdstuk, waarin wit zwart aanvalt via een snel g4, heeft een metamorfose ondergaan. De Shirov-aanval is populair bij Leeuwentemmers, maar we bewijzen in de nieuwe druk dat ook deze aanval opgevangen kan worden door het systeem.” 

Nieuw in het boek is – naast de nieuwe analyses en partijen – het feit dat elk hoofdstuk wordt ingeleid door een belangrijke schaker, die iets met De Leeuw te maken heeft. Zo doen onder andere grootmeester Jan Timman en de Internationale meesters Johan van Mil en Gerard Welling een doekje open over De Leeuw. Ook de Amerikaanse meester Keith Hayward geeft zijn mening over het systeem. Clubschaker en Leeuw-promotor Hans van Steenis, zoon van de oud-voorzitter van de KNSB, geeft zijn oordeel over het systeem, dat hij zo graag in praktijk brengt. 

Als zaterdag 10 januari 2009 de Nederlandse editie wordt gepresenteerd, zal dat gepaard gaan met talrijke schaakactiviteiten. De organisatie van de presentatie zal in handen zijn van Schaakvereniging Sliedrecht, die de afgelopen jaren faam heeft gemaakt door het organiseren van enkele grote Schaakmanifestaties. De voorzitter van Zwijndrecht Frank Stoute en Hans Berrevoets van de Willige Dame zullen zoals eerder een bijzondere bijdrage leveren aan het evenement, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het nieuw uitgeven van een schaakboek ook brede schaakpromotie is.

Het belooft dan ook een waar feest te worden voor de ware Leeuw-aanhanger, maar eigenlijk voor elke schaakliefhebber. In zalencomplex De Lockhorst zal vanaf 11.00 uur het jaar feestelijk worden ingewijd met de ludieke presentatie, waarin de Leeuw een hoofdrol zal spelen. 

Leo en Jerry met het nieuwe contract
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DRECHTSTREEK - De internationale Schaakboekuitgeverij New In Chess (NIC)  uit Alkmaar gaat een schaakboek uit de Drechtstreek uitgeven. Het betreft de openingsuitgave “De Leeuw, hét zwarte wapen”, waarvan bij andere uitgeverijen in tien jaar tijd al drie drukken zijn verschenen, die alle drie al jaren uitverkocht zijn.

De auteurs Leo Jansen uit Papendrecht en Jerry van Rekom uit Sliedrecht tekenden onlangs een eervol internationaal contract met NIC. Het is de opzet dat de Leeuw (in vierde en geheel herziene druk) in het derde kwartaal van 2008 op de markt komt. De Engelse uitgave voor de  internationale schaakmarkt wordt een kwartaal later wereldwijd gelanceerd.

Jerry van Rekom, die eerste teamspeler is van Schaakvereniging Sliedrecht, is trots op de samenwerking met NIC uit Alkmaar. “NIC is een vermaarde en internationaal werkende uitgever in de schaakwereld, dus voor ons is het een eer dat wij in het NIC-boekenfonds zijn opgenomen. Voor dat fonds is de Leeuw, als opening voor schakers van alle niveaus, een belangrijk project.”
Leo Jansen speelde bijna veertig jaar geleden een voorloper van de opening De Leeuw voor de eerste maal in een wedstrijd van zijn schaakclub Dordrecht. Navolgers spraken tientallen jaren over het Jansen-systeem. 
De oud-rector van de Papendrechtse scholengemeenschap de Lage Waard werkte zijn denkwijze op een gegeven moment verder uit met steun van zijn school- en schaakleerling Jerry van Rekom, die intussen het leeuwendeel van het werk op zijn schouders heeft genomen.

In 1997 bedacht de onlangs overleden Sliedrechtse schaker Rob Klop de naam “De Leeuw, hét zwarte wapen” voor de opening en het eerste echte boek. Van Rekom: “We hebben toen niet durven dromen, dat De Leeuw onder de schakers zo populair zou blijven. We werken in opdracht van NIC nu volop aan de actualisering en modernisering van een nieuwe uitgave.”

Nieuw is in elk geval dat bekende schakers, die de opening kennen, meewerken. Internationaal Grootmeester Jan Timman en internationaal meester Johan van Mil zullen een oordeel geven over het succes van iets dat eerst alleen maar een nieuw openingsidee was van schaker Leo Jansen uit de regio Drechtstreek. 
Leerling Van Rekom: “We krijgen haast dagelijks via onze website uit alle werelddelen reacties van mensen, die met veel plezier schaken door openingen en varianten uit onze boeken aan de praktijk te toetsen. Als echte schaakliefhebber ben ik daar ook heel blij mee, want voor onze denksport is toch elke promotie mee genomen om uiteindelijk meer mensen aan het schaken te krijgen.” 
De voortgang van het Leeuwproject zal tot de officiële lancering op de voet worden gevolgd door de regionale website www.tomsschaakboeken.nl. Daar is een link te vinden naar de tweetalige schaaksite opening de opening De Leeuw.

ACTUEEL DE LEEUW-NIEUWS:
Bij webmaster Tom van Bokhoven op www.tomsschaakboeken.nl

Tom is een schaakvriend van de Leeuw, promotor van schaakzaken in de Drechtstreek en daarbuiten. Hij is tevens webmaster van de site van de Dordtse schaaksoos de Willige Dame. Tom zal de ontwikkelingen rond de Leeuw op de voet volgen en tevens achtergrond informatie brengen over het project.

SLIEDRECHT - In 1997 verscheen de eerste versie van het schaakboek 'De Leeuw, hét zwarte wapen' uit de hand van meesteranalist Leo Jansen en auteur Jerry van Rekom. Inmiddels is de derde druk van het succesvolle boekwerk geheel uitverkocht. Ook is de Engelse versie van het boekwerk een groot succes in de wereld. Reacties uit Australië, de Verenigde Staten, geheel Europa, Zuid Afrika en nog veel meer landen bewijzen dat het boekwerk zijn weg heeft gevonden.

In 2003 bracht het duo de witte versie uit; 'De Witte Leeuw'. Ook dat boekwerk heeft zijn weg gevonden in de Nederlandse schaakwereld.

Het succes komt voort uit de manier van het uiteenzetten van het voorheen genoemde Jansensysteem. Via duidelijke manier van presenteren geven de auteurs aan hoe het systeem gespeeld moet worden. Tevens wordt op heldere manier aangegeven waarom een stelling beter is voor wit, of waarom zwart gewonnen staat. 

Inmiddels hebben de auteurs vele Masterclasses verzorgd, waarbij beiden het systeem uit de doeken doen via een presentatie.

Op een aparte Leeuw-site wordt het zwarte systeem uiteengezet. Zeker een bezoekje waard.