PJK Rotterdamse Schaakbond 2015: Adrian Mensing en Jorik Klein ook geplaatst voor NK Jeugd 2015
26 t/m 28 februari 2015
Adrian Mensing

Jorik Klein
SLIEDRECHT -  Afgelopen week kregen twee jeugdspelers van Schaakvereniging Sliedrecht geweldig nieuws te horen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Hun aanvragen voor een vrijplaats op het komende NK jeugd 2015 is gehonoreerd.
Dat betekent dat de nummer 3 van de RSB in de B-categorie Adrian Mensing voor het tweede achtereenvolgende jaar in Rotterdam te bewonderen tussen alle andere B-toppers van Nederland.

Ook Jorik Klein, de nummer 3 van de RSB in de C-categorie, kreeg de bevestiging dat hij van 2 tot en met 9 mei aanstaande in het  Topsportcentrum Rotterdam zijn krachten gaan gaan meten met de Nederlandse top.

De NK Jeugd 2015 worden dit jaar opnieuwe georganiseerd door Pathena, waar Sliedrechter Marcel Klein voorzitter van is.
gezien het grote succes van vorig jaar kan er weer uitgekeken worden naar een geweldig toernooi met in ieder geval dus deelname van 2 Sliedrechtse jeugdtoppers.

Het NK is te volgen via de site van de organisatie.

Zo is Schaakvereniging Sliedrecht dit jaar dus met minimaal 4 jeugdspelers vertegenwoordigd in de verschillende categorieën. Naast de vermelde Adrian Mensing en Jorik Klein zullen dat op 20 juni tijdens de Nationale Pupillendag ook Luana Mensing en Hendrik Donders zijn.
Een geweldige stimulans voor de Sliedrechtse jeugdbegeleiding , maar vooral voor de jeugd zelf.
Luana, 2e meisje in E-categorie

Samuël deed het prima

Maarten speelt nog te snel

Jochanan speelde een goed toernooi

Jorik in gedachten

Koos won de eerste partij

Adrian werd keurig derde

Ontspanning bij de E's


ROTTERDAM - Dit jaar deden er maar liefst 13 Sliedrechtse jeugdleden meel aan de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond. Daarmee was Sliedrecht één van de best vertegenwoordigde verenigingen bij het toernooi waar tickets voor de verschillende NK's waren te verdienen. En de Sliedrechtse jeugd heeft het uitstekend gedaan met NK-plaatsing voor de 8-jarigen Hendrik Donders en Luana Mensing. Daarnaast  zijn er ook rechten op vrijplaatsen verdiend door Adrian Mensing (B), Jorik Klein (D), Luana Mensing (E) en Samuël Gijsen (H).
In bijna alle categorieën was Sliedrecht vertegenwoordigd in het toernooi dat voor het eerst aaneengesloten plaats had.

De E-categorie had afgelopen donderdag plaats. Met Luana Mensing, jeugdkampioen Hendrik Donders, Samuël Gijsen en Maarten Hartkoren had Sliedrecht 4 ijzers in het viuur. Eigenlijk was het voor de eerste drie een opwarmertje voor de eigenlijke categorieën waar het trio speelt.
En er was bijna direct een groot succes te vermelden, omdat Luana Mensing het uitstekend deed en met 4 uit 5 een uitstekende start kende. In de laatste 2 ronden verloor zij echter, waardoor zij rechtstreekse plaatsing voor het NK misliep, maar met haar score eindigde ze wel als tweede meisje in deze categorie, hetgeen vrijwel zeker recht geeft op een wildcard voor het NK. Een geweldig succes voor de pas 8-jarige Luana, die zaterdag in de F-categorie opnieuw hoge ogen gooide
Hendrik aan het werk

Hendrik Donders deed veel ervaring op en eindigde met 3 punten in de middenmoot. Zeer verrassend waren de 2,5 punten van Samuël Gijsen, die met zijn 6 jaar één van de jongste deelnemers was. Ook hij maakte zich op voor zijn eigen H-categorie.
Maarten Hartkoren startte goed, maar speelde daarna te snel om echt goed te gaan scoren. Met 2 punten was hij dan ook niet echt tevreden.

Tim kende een goede tweede dag

In de D-categorie speelden Tim de Waard en Jochanan Alberts namens Sliedrecht mee. Op de eerste dag - vrijdag - werden 5 van de 9 rondes afgewerkt. Het was duidelijk te merken dat Tim in zijn eerste echte grote toernooi nog wat ervaring tekort komt. Maar hij leert snel, want op de tweede dag scoorde hij 50% en met 2 punten kon hij toch tevreden terug kijken op het zware toernooi.
Jochanan Alberts kende een zwaar programma, maar wist uiteindelijk toch 4 punten te scoren, net eentje te weinig om zich met de top te kunnen meten, maar toch een goed resultaat.

In de C-categorie deden Jorik Klein en William Gijsen mee. Jorik was op papier één van de favorieten, maar kende - o.a. door een wat ongelukkige loting - een valse start. Daarna herstelde hij zich met 3,5 uit 4 en op de slotdag kwam daar nog één punt bij, waardoor hij uiteindelijk keurig als derde eindigde en op kan gaan voor de reserveplaats op het NK.

William aan de start

William Gijsen startte voortvarend met 2 uit 2, maar leed daarna 2 nederlagen, om in de vijfde ronde te remiseren. Op de slotdag scoorde hij nog een punt, zodat hij met 3,5 punten in de middenmoot eindigde. Gezien de zware groep gewoon een goed resultaat.

In de B-categorie speelden Adrian Mensing en Koos van den Berg mee. Adrian speelde  wisselvallig, van goed tot matig en had de pech veel A-spelers als tegenstander te treffen. Uiteindelijk scoorde hij 3 punten en eindigde zo ook op het podium als derde. Ook hij kan een vrijplaats voor het NK opvragen. Dat zou een terechte beloning zijn.

Koos won zeer fraai in de eerste ronde en liett zien dat hij steeds rustiger en dus beter gaat schaken. Dat leverde in de vervolgpartijen niet direct punten op, maar met 2 punten eindigde hij duidelijk hoger dan vorig jaar. Als hij volgend jaar weer zijn score verdubbeld...

Samuël deed het goed

Op zaterdag 28 februari  kwamen ook de jonkies in het veld.
In de H-categorie speelde de pas 6-jarige Samuël Gijsen een goed toernooi en eindigde uiteindelijk met 2,5 punten en miste op ene half puntje directe plaatsing voor het NK. Via het aanvragen van een vrijplaats kan hij wellicht alsnog naar de Nationale Pupillendag op 20 juni aanstaande.
Luana Mensing had eigenlijk de waterpokken, maar wilde perse spelen. Dat leverde niet alleen 2,5 punten op, maar ook de eerste prijs bij de Meisjes F en dus directe plaatsing voor de nationale Pupillendag. Prachtig resultaat van de pas 8-jarige Luana.
De kersverse Sliedrechtse jeugdkampioen Hendrik Donders speelde bij de F's mee en deed het tegen zoveel sterke tegenstanders uitstekend. Uiteindelijk eindigde hij met 4 punten op een gedeelde vierde plaats en moest zich via een barrage van 4 partijen zien te plaatsen voor het NK. Dat deed hij met verve en zodoende kan Hendrik ook naar de Nationale Pupillendag.

Al met al dus een zeer succesvolle PJK voor de Sliedrechtse jeugd. Kijken wat dat bij de verschillende NK's zal gaan betekenen...

Zie voor alle resultaten, standen en indelingen de site van het PJK van de RSB.