Sliedrechts A-team volgend jaar ook in Meesterklasse!
29 november 2014
Het succesvolle A-team

Tegen HMC 2 werd met 4-0 gewonnen

Tegen Moira Domtoren werd nipt verloren


DEN BOSCH - Het Sliedrechtse A-team heeft op de slotdag van de JCC uiteindelijk een mooie 10e plaats in de Meesterklasse A behaald. Na een matig begin op de eerste 2 dagen, werden op de laatste 2 dagen voldoende punten gescoord, om uiteindelijk een mooi einde van dit NK te vieren.
In de zevende ronde stond HMC Calder A2 op het programma.  Op bord 4 liet Jorik Klein zien in vorm te zijn en wist al snel voordeel in de stelling te behalen. Onverwacht echter kwam Andrew Mensing, die speelde op bord 3, al naar de teamleider toe met het bericht dat zijn tegenstander had opgegeven. Tot grote verbazing van Andrew en omstanders, want dit leek nog niet nodig. Toen Jorik kort daarna de partij besliste, stond het dus al 2-0.
Op bord 1 wist Marijn den Hartog met een mooie aanval de partij te beslissen en de punten naar Sliedrecht te halen. De eerste 4-0 in de Meesterklasse werd zelfs ook nog een feit. Adrian Mensing wist ook redelijk eenvoudig het punt bij te schrijven. Niet alleen was handhaving een feit, maar ook nog een mooie wedstrijd in het vooruitzicht bleek reden voor vreugde bij de spelers.

In de achtste ronde was Moira Domtoren A1 een geduchte tegenstander. Lang bleven de borden gelijk opgaan of zelfs in het voordeel van Sliedrecht. Zo ging Marijn furieus van start met een mooie aanval op de stelling van Casper Schoppen en wist Jorik opnieuw voordeel te bereiken in zijn stelling tegen Lena de Kraker.
Onverwachts moest Adrian uiteindelijk zijn koning omleggen. Hij won een kwaliteit tegen een pion, maar toen hij zijn kwaliteit weer kwijtraakte, kwam hij een pion te kort en daar wist Joris Kokje wel raad mee.
Kort daarna wist Jorik met een torenoffer beslissend voordeel te halen en de partij naar zich tot te trekken.
Bij Marijn werd de stelling echter steeds minder rooskleurig en Andrew zijn stelling ging verzanden, waardoor hij in remise moest berusten. Marijn zette alles op alles, maar kon niet voorkomen dat hij kopje onder ging. Een nipt verlies van 1,5-2,5 dus. Geen schande, wel jammer.

Door deze resultaten is ons A team ook volgend jaar verzekerd van een plek in de Meesterklasse A, en kunnen we het volgend jaar weer beter doen. Ondanks een slechte start, mag het team terugkijken op een mooi debuut op het hoogste niveau van jeugdschaakteams in Nederland.

Klik hier voor alle rangen en standen.

Jorik en Andrew scoorden wel op dag 2

De kopmannen kenden een offday


DEN BOSCH - Inmiddels lopen teamleider en supportende ouders al enkele jaren mee met ons Sliedrechtse meesterklasse team. Eerst in de C-categorie en nu in de hoogste klasse voor jeugdteams in Nederland, de Meesterklasse A. Meedraaien met dit team is een aparte dimensie. Op de speeldagen zijn er veel teams al na 2 of 3 uur klaar, of is strijd op de borden na 2 of 3 uur echt wel duidelijk in het voordeel van een team beslecht. Af en toe hoor je ouders of teamleiders verzuchten dat het deze ronde echt wel spannend is, maar zijn ze in de volgende ronde snel klaar of is de situatie op de borden snel duidelijk.
De argeloze lezer zal na het lezen van deze woorden dan al gauw de conclusie trekken dat het vak van teamleider of supportende ouder dus niet zo zwaar is. De waarheid is echter anders als je betrokken bent bij het Sliedrechtse team. Al jaren weten zij het elke ronde spannend te maken tot de laatste minuten. Al jaren is elke ronde zenuwslopend. Al jaren zitten onze jongens tot het laatst op de borden en al jaren worden wedstrijden in de laatste minuten beslist. Nu zou je kunnen zeggen, dat dit logisch was omdat het team in de Meesterklasse C meespeelde in de top, en dat dit nu in de A klasse wat anders zou gaan zijn. Nu, dat dachten de teamleider en ouders ook. Niets bleek minder waar. Na een zenuwslopende eerste dag, volgde op deze dag ronde 3 tegen Messemaker uit Gouda. Bekende spelers en een leuke pot dus. Halverwege de ronde bemonsterde de teamleider de borden en de schrik sloeg hem om het hart. Op bord 4 had Jorik Klein een mooie stelling, maar had inmiddels bijna een uur tijdachterstand. Op bord 3 leek het alsof Andrew Mensing en zijn tegenstander hadden besloten om niet te gaan schaken en bleken de stukken nog op de een speelhelft te staan, alleen had Andrew veel minder tijd. Op bord 2 opende Adrian Mensing mooi, maar gebruikte hij heel veel tijd, en kopman Marijn den Hartog kwam niet in zijn spel, en had (zo kan de lezer al voorspellen) een enorme tijdsachterstand. Op bord 1 en 2 kwam het dus ook niet goed qua tijd en werd verloren. Jorik kon zijn stelling houden, maar door tijdsgebrek moest hij remise aannemen. Andrew ging in het laatste een een rapidwedstrijd spelen en wist mooi te winnen. Een nipt verlies dus.

In de pauze naar de vierde rond toe, ging opnieuw de teamleider met de jongens in gesprek. Kunnen we iets aan de tijdsproblematiek doen? Het antwoord was: we hebben de tijd gekregen, dus gaan we hem ook gebruiken. Zonde om dit niet te doen..... Wat kun je dan nog als teamleider en ouders doen.

In de middagronde stond De Pion uit Roosendaal op het programma, en als op zoveel zaterdagen hiervoor, waren teams al rond half vijf klaar en de zalen werden steeds leger. Onze 4 Daltons zaten echter nog steeds aan de borden. Alleen Jorik had een tijdsvoordeel, wat hij echter niet wist om te bouwen tot winst. In een eindspel met allebei een loper en een stapel pionnen was remise de enige optie. Opnieuw wist Andrew met een fantastische combinatie te winnen, maar op bord 1 en 2 zat het weer niet mee. Weer een nipt verlies dus. Ruim na 6 uur verliet het team het gebouw.

Op de 2 laatste speeldagen zal degradatie moeten worden voorkomen. Die mogelijkheden zijn er zeker nog. En heren...... Dat mag best een keertje binnen 2 uur!
Het A-team aan het werk tegen Charlois/Europoort

 

 

 

 
DEN BOSCH – Na de succesvolle afgelopen 2 jaar, waar het Meesterklasse team in de C klasse uitkwam en tweede en derde van Nederland werd, kon de doorstart naar de hoogste klasse gemaakt worden. De Meesterklasse A, waarin tegen de sterkste jeugdteams van Nederland tot en met 21 jaar wordt gespeeld. Dit jaar dus geen druk om hoog te eindigen, maar mooie partijen te spelen en hier en daar een aantal matchpunten te pakken.

Op de eerste dag pakte dit wat minder goed uit voor Marijn den Hartog, Adrian Mensing, Andrew Mensing en Jorik Klein.  De eerste tegenstander was Minerva en dat team had de laatste weken voor de start een aantal topspelers afgevoerd van de lijst.  Nu zaten er 4 spelers tegenover ons viertal, die eigenlijk 2-2 wilden spelen.  Onze mannen wilden graag winnen en dat leek ook te kunnen.
Jorik had een gelijkwaardige tegenstander, maar de andere mannen hadden een duidelijk ratingoverwicht.  Al gauw kwamen op bord 3 en 4 remise aanboden van de tegenstanders.  Gezien de stand op bord 1 en 2 konden deze aangenomen worden.  Jorik deed dit, Andrew wilde nog even doorspelen. Tot halverwege de partijen was er niets aan de hand. Daarna gebeurde er van alles in ons nadeel. Andrew liet een goede stelling glippen en zijn tegenstander ging pionnen rapen zodat de stelling niet meer te houden was.  Adrian begon goed, maar dacht lang na en maakte in tijdnood een beslissende fout, terwijl ook Marijn in tijdnood het niet kon bolwerken.  Een stevig verlies dus.

Nu laten onze  mannen de koppen niet snel hangen, en werd het team ook gelijk omgedoopt tot “de positivo’s”.  Dit was wel nodig ook, want in de tweede ronde stond de derby tegen Charlois Europoort A1 op de borden. Onze mannen kennen de tegenstanders goed en al snel was duidelijk, dat hier geen cadeau’s of remises werden weggegeven.  Naarmate het einde naderde werd de speelzaal steeds leger en waar bij andere wedstrijden hier en daar nog 1 bord bezig was, zaten er bij deze wedstrijd nog 8 spelers hard te werken.  Een mooi  gezicht, maar ook wel heel erg spannend.  Uiteindelijk leek de tijd in het nadeel van Sliedrecht, want zowel Jorik als Andrew moesten pas in hun laatste minuut de meerdere erkennen in hun tegenstanders, die nog ruim tijd over hadden.  Marijn leverde een topprestatie door te winnen, en ook Adrian wist met nog 14 seconden op de klok mat te zetten.  Een mooie, zwaarbevochten 2-2 dus. Zo is het eerste matchpunt binnen.  Laten we hopen dat er op de tweede dag nog een paar bijkomen.  De positivo’s hebben er in ieder geval zin in.