NK Jeugd 2015
Marijn den Hartog naar EK?
Marijn (r), de nummer 2 van Nederland
SLIEDRECHT - Marijn den Hartog is vorige maand gedeeldeerste geworden in categorie B bij het  afgelopen NK Jeug. Marijn, kopman van het Sliedrechtse A-team, werd uiteindelijk na een barrage tweede. Deze tweede plaats geeft recht op plaatsing voor het Europees kampioenschap in Porec, Kroatië. Deze uitzending wordt voor slechts een klein gedeelte gefinancierd door de KNSB. De rest zal Marijn zelf moeten betalen, vandaar zijn volgende hulproep:

Beste schaakvrienden,

Een maand geleden werd ik gedeelde 1e bij  de NK jeugd categorie B (jonger dan 17 jaar) . Ik mag daarom  van 20 september t/m 1 oktober 2015  deelnemen aan  het  Europees kampioenschap schaken U16 in Porec Kroatië .
 Dit lijkt me een geweldige uitdaging. Willen jullie mij helpen dit waar te maken? Zo ja, neem dan even via de mail contact met mij op.

Alvast mijn grote dank,
  
Marijn den Hartog

Samuël op weg naar zijn eerste remise

Luana geconcentreerd aan de start
ROOSENDAAL - Schaakvereniging Sliedrecht was afgelopen zaterdag 20 juni met 3 jeugdspelers vertegenwoordigd bij de Nationale Pupillendag. Hendrik Donders en Luana Mensing kwamen uit in de F-categorie en Samuël Gijsen in de H-categorie.

Het werd een spannende dag voor de spelers, maar  vooral voor de ouders en coach Andrew Mensing.
De laatste zag zijn zus als een komeet uit de startblokken komen met 4 uit 5. Daarna stokte helaas de motor en bleef ze steken op 4 uit 7 en een vijftiende plaats. In de meisjescategorie eindigde het 8-jarige talent op een keurige vijfde plaats.

Hendrik speelde een degelijk toernooi

Jeugdkampioen Hendrik Donders wisselde goede met minder goede partijen af, verloor van Luana, maar herstelde zich netjes. Hij eindigde ook op 4 punten, hetgeen goed was voor plaats 16.

Samuël Gijsen had maar één doel; 1 punt halen! Dat lukte de eerste 2 ronden niet met 2 nullen, maar daarna nadat El Prsidente hem had aangegeven op zijn handen te gaan zitten ging het een stuk beter. In de laatste 5 ronden bleef ongeslagen en eindigde hij op 4 punten en een prachtige twaalfde plaats.

Al met al mooie resultaten van de Sliedrechtse jeugd. Met iets meer geduld en meer ervaring kunnen de Sliedrechtse talenten zeker nog verder groeien.

Klik hier voor alle eindstanden.

De Sliedrechtse delegatie

Marijn en Adrian wonnen snel in de 2e ronde

Jorik staat op 50%

Supporters in de analyseruimte

Marijn op weg naar het podium


ROTTERDAM –  Aan het door Pathena Schaak georganiseerde NK Jeugd 2015 doen 3 jeugdspelers van Schaakvereniging Sliedrecht mee.  Het mag geen verrassing zijn dat die drie spelers van het succesvolle A-team zijn. Zo spelen Marijn den Hartog en Adrian Mensing  in categorie B en speelt Jorik Klein in de C-categorie. Het fraaie sportcentrum te Rotterdam  is 8 dagen lang de prachtinge ambiance voor het NK Jeugd.

In de eerste ronde van het NK heeft de Sliedrechtse delegatie het redelijk gedaan.
Adrian Mensing trof in Maaike Keetman een sterke tegenstandster. Toch werd een spannende partoij, waarin Adrian wel langzaam maar zeker weg werd gedrukt. Na bijna vier uur spelen kon hij zijn koning omleggen. Het vertoonde spel geeft echter vertrouwen voor de volgende rondes.
In de B-categorie had  Marijn den Hartog een makkie. Al snel won hij een stuk en dat voordeel buitte hij al snel uit naar een vol punt. Marijn kan dus uitgerust aan de tweede ronde beginnen.
Jorik klein trof ookmdirect een favoriet, maar liet zien dat het verschil met de top niet zo groot is. Hij speelde een degelijke partij, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat zijn sterke tegenstander het hele punt binnen haalde. Ook hier geldt dat het getoonde spel zeker kansen biedt voor de volgende rondes.

In de tweede ronde boekte de Sliedrechtse delegatie een 100% score. In de B-categorie walste Marijn den Hartog over zijn tegenstander heen en staat nu met 2 uit 2 bovenaan in de sterk bezette categorie.
Ook drian mensing had een makkie, want via een openingsval wist hij al snel een stuk te winnen en maakte hij het vervolgens gedecideerd af. Met 1 uit 2 staat Adrian in de middenmoot.
Jorik Klein kwam ook van de nul af, maar had daar wel een lange partij voor nodig. Aanvankelijk zag het er niet goed uit, maar knokte hij zich terug in de partij, mazzelde nog een zet, maar daarna trok hij de winst langzaam maar zeker naar zich toe. Met 1 uit 2 staat Jorik in de middenmoot.

De derde ronde was er één van de gemiste kansen voor de Sliedrechtse deelnemers. In de B-categorie miste zowel Marijn den Hartog als Adrian Mensing een goede kans op de volle winst. Favoriet Marijn wist een beter eindspel niet tot winst te brengen en moest tevreden nemen met remise. Met 2,5 uit 3 staat hij natuurlijk wel in de top.
Adrian Mensing speelde gedegen tegen één van de favorieten. Deze offerde een kwaliteit om kansen te krijgen. Adrian wist echter niet de juiste weerlegging, die minstens tot remise had geleid, te vinden en verloor vercvolgens.

In de C-categorie leek Jorik Klein op papier  een makkelijke partij tegemoet te gaan. De jongste Klein speelde echter te passief om  potten te breken en moest uiteindelijk in remise berusten. Met 1,5 uit 3 staat Jorik keurig in de middenmoot.

De vierde ronde  was een goede voor de Sliedrechtse delegatie. Zo wist in de B-categorie Adrian Mensing na een lange partij de vis op het droge te slepen. Vanuit de opening had hij licht voordeel en dat breidde hij langzaam maar zeker uit naar een gewonnen stelling. Met voldoende geduld wist Adrian zijn tweede volle punt te scoren.
In dezelfde categorie kon Marijn den Hartog het niet bolwerken tegen favoriet Max Warmerdam. Vanaf de opening werd Marijn onder druk gezet en een kleine onnauwkeurigheid zorgde voor het eerste verliespunt.

In de C-categorie wist Jorik Klein vanuit een passieve opening tijdig te counteren en aanvallend lijkt Jorik niet te stoppen. Ook nu niet en zo kwam hij op een keurige 2,5 punten en staat hij in de subtop.

Op bevrijdigngsdag is de vijfde ronde en lijkt er een grote supporterschare richting Rotterdam te gaan...

In de vijfde ronde heeft de Sliedrechtse delegatie prima gespeeld. Dat waren de drie geraden ook, want de vele supporters wilden niet voor niets komen.
Adrian mensing dacht daar in categorie B iets anders over, want de dreiging van de support van Peter Vis deed hem snel besluiten remise aan te nemen nog voordat Vis zich liet horen. Met 2,5 punten staat Adrian in de middenmoot.
Marijn den hartog speelde een degelijke partij tegen de Zeeuwse favoriet bas de Feyter, kwam iets minder te staan, maar knokte zich alsnog naar remise. Met 3 punten mag hij morgen tegen teamgenoot Sdrian aantreden.

De ster van de ronde was Jorik Klein, die in categorie C eindelijk een keer afrekende met angstgegner Luuk Baselmans. Daravoor moest hij wel een enorme aanval weerstan, maar de actieve verdediging van jorik deed zijn werk. Met 3,5 punten staat Jorik in de subtop en mag in de zesde ronde anatreden tegen KNSB-speler Alexander Janse.

De zesde ronde was er één waarin de vermoeidheid lijkt toe te slaan. In de B-categorie speelden Adrian en Marijn tegen elkaar en na een partij met wisselende kansen maakte Adrian de eerste grote fout, waarna  Marijn het keurig afmaakte. Marijn heeft nu 4 punten en speelt weer mee om een plaats op het podium.

Jorik Klein speelde in de C-categorie niet zijn beste partij van het seizoen en was eigenlijk vrij kansloos. Met 3,5 punten doet hij echter nog steeds boven verwachting.

De zevende ronde leek lang een perfecte score op te leveren voor de Sliedrechtse delegatie.
Ten eerste wist Adrian Mensing in Categorie B  binnen 20 zetten zijn tegenstander te verpletteren en mat te zetten. Hij komt hierdoor op 3,5 punten.
Ten tweede wist Marijn den Hartog via een uitstekende partij medefavoriet Joris gerlach te verslaan. Met 5 punten staat Marijn gedeeld tweede en mag hij morgen tegen de koploper aantreden.

Ten derde wist Jorik Klein in Categorie een winnende stelling op te bouwen tegen angstgegner Wiggert Pols. Toen hij kon gaan oogsten miste Jorik echter een sneaky  amt in 2?! Helaas en zo bleef Jorik op 3,5 punten steken.

In de achtste en voorlaatste ronde liet Marijn den Hartog in de B-categorie zien  dat hij in topvorm is. Tegen koploper Rolf Corstjens speelde hij een ouike partij, die hij uiteindelijk wist te winnen. Zo gaat de kopman van het Sliedrechtse A-team met nog eén ronde te gaan aan kop. Hij heeft het kampioenschap nu in eigen hand. Dat gaat  spannend worden.
In dezelfde categorie had Adrian Mensing een offday, want zijn geschuif leverde terecht een nul op. In de laatste ronde kan Adrian er nog voor zorgen 50% te behalen.

In de C-categorie had Jorik  Klein een déja vû. Opnieuw liet hij een beter eindspel glippen en opnieuw verloor hij dus jammerlijk. Ook Jorik gaat in de laatste ronde voor een 50%-score.

In de negende en laatste ronde moesten alle beslissingen vallen. En dat heeft bijna een hele werkdag geduurd. Marijn den Hartog wist op fraaie wijze zijn laatste partijnte winnen in de B-categorie en eindigde zo op een gedeelde eerste plaats. Gedeeld betekende dat hij een barrage moest spelen en na twee spannende partijen moest hij uiteindelijke zijn meerdere erkennen in Max Warmerdam. Al met al een geweldig resultaat van de kopman van het Sliedrechtse A-team. Hulde!!
Adrian Mensing speelde weer eens een aanvallende partij en kwam heel goed te staan, zelfs gewonnen, maar zag zijn stelling op het laatst toch in remise verzanen. Met 4 punten kan de oudste Mensing rdelijk tevreden zijn, met de wetenschap dat er zeker meer in had gezeten.

In de C-categorie wist Jorik Klein nu wel een gewonnen stelling naar winst te leiden, zodat hij op 4,5 punten keurig in de middenmoot eindigde. Jammer van de zevende ronde, want anders hij Jorik zeker nog beter gescoord. De lessen zullen zich de komende jaren wel gaan uitbetalen.

Einde van een prachtig NK Jeugd met goede Sliedrechtse resultaten, uitstekende Sliedrechtse inbreng in de organisatie van dit giga toernooie en heel veel support. Op naar volgend jaar!

Klik hier voor de site van het NK.