Emotionele uitreiking jubileumboek aan kamp Amersfoort
26 februari 2010

Harry Rujis ontvangt een exemplaar van het jubileumboek

De remisepartij

De delegatie bij de Stenen Man

De delegatie

AMERSFOORT – Een delegatie van schakers uit Sliedrecht en Dordrecht heeft op zaterdag 26 februari kamp Amersfoort bezocht. Bestuursleden van schaakclub Sliedrecht hebben tijdens een plechtigheid een  exemplaar van het jubileumboek aan de directeur van het kamp, Harry Ruijs, overhandigd.
In het jubileumboek, 'De kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010',  is een hoofdstuk besteed aan twee schakers, die op 16 mei 1944 werden weggevoerd naar kamp Amersfoort.  Het verhaal speelde met name in de donkere oorlogsjaren van 1944 en is opgenomen in het jubileumboek 75 jaar Sliedrecht om de oorlog niet te vergeten.
Ook een verbinding te maken met het verhaal van toen en de schaaksport speelden familieleden van twee kampbewoners van toen (Bas van der Starre en Piet C. Parel) een symbolische schaakpartij. Anja van der Starre de dochter van Bas van der Starre en Arlo van Holstein, de kleinzoon van P.C. Parel kregen als secondanten de ereleden van Schaakvereniging Sliedrecht, Jan Veenis en Jerry van Rekom. Natuurlijk eindigde de partij onder de wachttoren van het kamp in remise.

De directie van het kamp was blij met de komst  van de schaakdelegatie. Kamp Amersfoort probeert altijd de persoonlijke ervaringen van kampbewoners zo compleet mogelijk te maken om een zo zuiver mogelijk beeld te geven van de verschrikkingen van toen.
In het schaakboek staan twee verhalen over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in 1944 vanaf de razzia in Sliedrecht door de Duitsers.  Twee leden (P.C. Parel en B. van der Starre) van de Sliedrechtse schaakvereniging kwamen in Kamp Amersfoort terecht.

Hans Berrevoets had tijdens de uitreiking het over  herdenken en het vieren, zoals op 4 en 5 mei gebeurt. Schaakvereniging Sliedrecht herdenkt op 26 februari hetgeen in de tweede wereldoorlog is gebeurd en op 5 maart viert de vereniging feest vanwege het 75-jarig bestaan.
Anja van der Starre gaf aan dat de vriendschap die in het kamp ontstond tussen haar vader en P.C. Parel van enorm belang is geweest voor het verdere leven van haar vader.
Auteur Jerry van Rekom gaf aan welke betekenis P.C. Parel had voor Schaakvereniging Sliedrecht en dat hij ontzettend blij was met de twee verhalen uit 1944, die het jubileumboek extra cachêt hebben gegeven. Hij bevestigde ook dat met het hoofdstuk de herinnering aan hetgeen gebeurd is in kamp Amersfoort zo levend blijft.

De delegatie schakers kregen vervolgens een rondleiding door het kamp en stonden vooral even stil bij de Stenen Man.

TV Rijnmond en Radio Rijnmond waren 26 februari aanwezig in Kamp Amersfoort om de uitreiking van het jubileumboek bij te wonen.

 


Het radio-item kunt u maandagochtend beluisteren in het programma "wakker@rijnmond.nl" (van 6.00-9.00 uur).
Ook Nederlands Dagblad en AD Amersfoort hebben verslagen gemaakt voor hun edities.

Op de site van de Merwedegijzelaars is veel meer te vinden over hetgeen in de oorlog is gebeurd met de Sliedrechtse gijzelaars.

Zie voor meer foto's de site van Tom van Bokhoven.
Zie ook een prachtig artikel van Teun Koorevaar op de schaaksite.

Voor meer info over het jubileumboek klik hier.