Vijfde team, Viertallen klasse, seizoen 2014/20154
Vijfde team eindigt seizoen zeer vredig
Kopman Jurgen won

Mark remiseerde
2 maart 2015:
MOORDRECHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft haar seizoen vredig beëindigd. Tegen De IJssel werd het uiteindelijk  2-2, waarmee teamleiderv Peter Vis best tevreden was en revanche nam voor het 4-0 verlies in de thuiswedstrijd. De teamleider doet zelf verslag van de wedstrijd:

"Onze laatste wedstrijd  tegen De IJssel was een wedstrijd die eindigde in remise.
Mijn kopman Jurgen de Haan speelde een Siciliaan  tegen zijn sterke tegenstander met een raiting van  tegen de 1500.
Jurgen kon zijn   e-pionnetje zo opschuiven dat de verdediging van zijn tegenstander helemaal opgeblazen werd en dit leidde tot de winst voor Jurgen.
Als ik naar het spel van Jurgen kijk zie ik dat  hij erg gegroeid is en dat de   winst tegen de Sliedrechtse toppe Kees Wessels geen toevalstreffer  was.
Michiel vd  Berg kwam wat later en begon met een tijdsachterstand.  Hij wist deze achterstand uit te bouwen tot  een uur achter en begon in tijdnood gul met zijn stukken om te gaan. Dit leidde tot verdiend verliespunt.
Nestor Jw Kraaieveld  en zijn tegenstander schoven naar een vaste pionnenstelling, waarbij de regel geld  "Wie breekt die verliest" en dus werd er remise overeengekomen.
Mark van Hulst aan Bord twee  kreeg in betere stelling (stuk voor) remise aangeboden en nam dit aan, omdat het  gevoel zei dat het bij de avond hoorde en de knikkers allang verdeeld zijn."

Vredig seizoensslot dus en met 3 punten in de tweede competitiehelft kan de teamleider toch wel tevreden zijn. De doelstelling "Ervaring opdoen" werd waargemaakt en dat gaat volgend seizoen meer punten opleveren.

Klik hier voor de uitslagen en standen van Sliedrecht 5.
William gaf het goede voorbeeld

Michiel won ook


3 februari 2015:
DORDRECHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft haar eerste scalp binnen. Na vier nederlagen op een rij boekte het team van teamleider Peter Vis een goede winst in de streekderby tegen Dordrecht. Met 2,5-1,5 winst keerde het Sliedrechtse team tevreden huiswaarts. Hoe het ging?  De  teamleider verhaalt als volgt:

"Na de grote overwinning van ons vierde team tegen Dordrecht 5 werden we nu in  Dordrecht begroet door onze vrienden daar met “Ben je hier nu al weer?”
Het was een goed weerzien, maar de Dortenaren begonnen met hun versie van  Dutch treat...   De borden stonden een halve slag gedraaid opgesteld, Dordts treat dus.

William Gijaen - aan bord 2 - kreeg  een Italiaanse opening tegen zich en wist de dreiging op f7 te pareren.  Hij bouwde een prachtige koningsaanval op  en wist met een loperoffer, dat zijn tegenstander niet aannam,  de stelling op te blazen en winst af  te dwingen! Het eerste  punt was binnen.
Pa Johan Gujsen - aan bord 3 - kon lang stand houden, maar vergat dat er een toren instond en verloor deze.  Vervolgens konden de stukken al snel  het doosje in.
Michiel van den Berg - aan bord 4 - wist een mooie stelling op te bouwen en won een stuk! Hij kon een pion naar de achterste lijn schuiven en als hij zijn pion naar paard had gepromoveerd zou het mat in 2 zijn geweest… Michiel koos een andere oplossing die echter ook  tot  het gewenste resultaat leidde.  Een mooie opsteker voor hem!
Kopman Mark  van Hulst speelde een degelijke pot tegen een tegenstander die planloos speelde. Hij wist een winnende koningsaanval op te bouwen en kreeg met de winst in zicht medelijden met zijn tegenstander en bood remise aan, hetgeen grif werd aangenomen.

Zo werd de eindstand 1,5  2,5 en de eerste winst van  het seizoen een feit.
Voorts zijn we over glibberige wegen weer  heelhuids thuis aangekomen."

Met nog één ronde te gaan lijkt de ban gebroken voor het vijfde team. Kijken of in de slotronde ook gewonnen kan worden.
William won keurig

De staartborden

Aan de start
18 december 2014:
SLIEDRECHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft ook haar vierde wedstrijd van het seizoen verloren. Tegen de ongenaakbare koploper Hendrik Ido Ambacht liet het Sliedrechtse kwartet wel kansjes liggen, maar de uiteindelijke 1-3 nederlaag was terecht. Ook volgens teamleider Peter Vis:

"Johan Gijsen - aan bord 4 - kwam aardig uit de startblokken, maar kreeg te maken met een wilde dame achter de linies. Johan kon niet op tegen de blonde dame en verloor vervolgens kansloos.
Zoonlief William - aan bord 2 - was de ster van de avond. Hij  won een stuk en  kon nog een paardje van zijn  tegenstander in het doosje doen en toen was het snel kat in het bakkie.

Kopman JW Kraaijeveld

Kopman JW  Kraaijeveld begon redelijk maar gaf  pardoes zijn dame weg.... Schaken is net het echte  leven je moet zuinig op je dame  zijn...
Koos van de Berg opende sterk en aanvallend, maar verloor, omdat hij zijn toren liet insluiten en kwijt  raakte..   Het positieve is dat hij zijn spanning steeds meer kan beheersen en hierdoor kan uitgroeien naar een goed clubschaker."

Zo hield het vijfde team de nul. Kijken of daar in het nieuwe jaar verandering in aan kan worden gebracht. De teamleider verwacht namelijk enkele transfers af te kunnen sluiten. Detegenstanders zijn gewaarschuwd...

Kopman Peter Dekker

Teamleider Vis kan nog lachen

18 november 2014:
HENDRIK IDO AMBACHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft ook haar derde wedstrijd van het seizoen verloren. De inmiddels veelgeplaagde teamleider Peter Vis  bedacht een list en zette wat andere kanonnen in tegen Hendrik Ido Ambachr. Dat liep iets anders dan gehoopt, zoals blijkt uit het verslag van de teamleider:

"De rode lamp  fier dragend zijn we afgereisd naar Hendrik-Ido-Ambacht.

Ik had dit keer mijn gelederen versterkt met Peter Dekker op bord 1 en had halverwege goede  hoop op een winstpartij van deze voormalige kopman van het vierde team.
Peter had een mooie koningsaanval, maar zette deze aanval niet door en koos op het laatst voor eeuwig schaak en dus remise.

Hans  Vink aan bord 2 moest tegen mijn tegenstander van vorig  jaar, een aardige man  die een goede pot kan schaken.  Hans streed dapper maar moest uiteindelijk het onderspit delven.

Michiel van den Berg op bord 4 kwam slecht uit de opening, waardoor er veel tijd verloren ging om  zijn  slechte stelling te redden.  Met een paar minuten op de klok lanceerde hij nog een wanhoopsaanval, waardoor er toch nog echte kansen op winst ontstonden.  De tegenstander  pareerde  echter de aanval en Michiel ging door de vlag.

Mark van Hulst aan bord 3 herstelde zich van de flater van vorige week door te tonen dat hij wel met de Witte Leeuw uit de weg kan. Het  was een leuke pot maar uiteindelijk kwam Mark in tijdnood en in een  verloren positie. Toen greep zijn tegenstander mis en deed een onreglementaire zet, ,waarna  remise werd overeengekomen,  waardoor het 3-1 werd voor de Ambachters."

De eerste omloop zit erop en in de tweede helft van het seizoen zal het Sliedrechtse kwartet bewijzen dat ze ervan geleerd hebben. Of niet soms???
Kopman Koos won keurig

Johan debuteerde verdienstelijk

De Dorrtse plaaggeesten
30 oktober 2014:
SLIEDRECHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft ook haar tweede wedstrijd van het seizoen verloren. Dat zag er aanvankelijk niet uit volgens het verslag van teamleider Peter Vis:

"De Vier van het vijfde moesten gisteren aantreden tegen  het zesde van Dordt. Uit  ons nieuwe honk verstoten door een stel vogeltjes, nota bene uit de Havik..... Gekker moet het niet worden.
Ik had een leuk team opgesteld met als kopman de jeugdige Koos vd Berg, die net als ik moeite heeft met de rust te  vinden om eerst te denken en dan te zetten. Daarom had ik  hem gemaand  om  niet voor de wedstrijd te veel te snelschaken, want dan kom je met een bepaalde rush de wedstrijd in en dan gaat het zeker fout.
Koos deed het goed, in een partij  met wisselende kansen trok Koos aan het langste eind en was het eerste punt voor het vijfde daar .
Er gloorde meer ik dacht zelfs aan 3,5-0,5!
Jan Veenis speelde degelijk,  maar de  leeftijd  (80!) speelde niet mee en kwam in een betere stand remise overeen met zijn sympathieke tegenstander.
JW Kraaijeveld aan bord drie begon heel aanvallend. Hierdoor vergat hij zijn stukken te ontwikkelen en het vergde veel energie om dit op te vangen. Uiteindelijk kwam hij veel beter te staan, maar werd pardoes mat achter de paaltjes gezet.
Debutant Johan  Gijsen stond gewonnen en speelde een heel goede partij,  die erg leuk was om te volgen. Helaas greep hij in de afwikkeling van de aanval mis en verloor een stuk en gaf even later ook een loper weg. Het spel van Johan belooft echter iets voor de toekomst en zo treedt hij in de voetsporen van zijn zoon William.
Het spel van  de mannen was goed en leuk om te zien, de knikkers gingen aan ons neus voorbij. Dit maakt ons alleen maar gemotiveerder voor de volgende wedstrijd.
Als we op deze manier  blijven spelen met plezier en inzet  komen de knikkers vanzelf."


Aan de start

Koos verloor
2 oktober 2014:
SLIEDRECHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht kende een lastige start van het seizoen tegen het sterke De IJssel. Debuterend teamleider Peter Vis doet verslag van de met 4-0 verloren gegane wedstrijd:

"Het vijfde team moest als 1e teamwedstrijd aantreden tegen  de sympathieke ploeg van de IJssel.
Ik had 2 jongkies ingezet: op  bord 1 William en op bord 4 Koos vd Berg,  aangevuld door  Jan Veenis en Michiel  v.d. Berg.
Ik zag het  al snel misgaan, want Koos speelde veel te snel en hierdoor  kwam hij bij een ingewikkelde ruil met een stuk minder uit de strijd.
Hij probeerde het nog maar zijn tegenstander maakte geen fouten. Even gloorde er nog hoop vanwege een sneekie pat stelling maar helaas zag  de tegenstander dat ook en ging Koos uiteindelijk mat.
Jan Veenis probeerde het met een  Leeuw, maar het wel al snel aangeschoten wild, omdat  Jan gelijk een paard tegen een pion verspeelde.
Hij vocht zich nog goed terug en het werd toch nog een leuke pot, totdat de vermoeidheid toesloeg en Jan stukken cadeau deed.
Michiel: Kwam slecht uit de opening en kwam naar me toe of ik weer openingstheorie wilde geven, vocht zich terug in de wedstrijd en had echte kansen met o.a. eeuwig schaak en even later mat in 1!
Helaas moet  je dat dan ook wel zien en Michiel blunderde vrolijk zijn  partij weg.  Zoals hij zelf kan zeggen  "Jongens, jongens niet te  geloven.".
William aan bord 1.  Ik heb hoge verwachtingen van William, een pienter en aardig jong . Hij speelde goed en geconcentreerd, maar kon het niet  bolwerken tegen zijn  sympathieke tegenstander.
Met 4 nullen beginnen  is niet alles, 1 ding is zeker: het kan alleen maar beter worden."

Valse start van het Sliedrechtse kwartet, maar  geen man over boord, dus met goede moed op naar de volgende wedstrijd.


Teamleider Peter Vis heeft er zin in September 2014:
SLIEDRECHT - Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht werd vorig seizoen na een spannende competitie kampioen in de Viertallencompetitie van de RSB. Op dit hoogtepunt nam teamleider André van Dieën afscheid en gaf het stokje door aan Peter Vis. Deze ervaren teamleider gaat ook komend seizoen voor goud. Hij zal daar de nodige routiniers voor gaan inzetten, maar hij zal ook enige verjonging gaan doorvoeren.

Al met al zal het een spannend seizoen worden voor de titelverdedigers.