Vierde team, klasse 4A, seizoen 2014/2015
Vierde team ongeslagen KAMPIOEN!!! na ludieke wedstrijd  (VERNIEUWD!!)
Het kampioensteam

Aan de start

De kopmannen remiseerden

William speelde aan bord 3!
19 maart 2015:
SLIEDRECHT - Het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht is na een spannende en ludieke laatste wedstrijd tegen Krimpen ad IJssel 5 kampioen geworden van de vierde klasse A van de Rotterdamse Schaakbond. Na 3,5 uur spelen kwam de 4-4 eindstand op het bord hetgeen genoeg was voor de het team van de debuterende teamleider Joost Stoker om de bitterballen in het vet te gooien.

De wedstrijd kende enkele merkwaardige en ludieke momenten. Het begon al doordat de achtste bordspeler van Krimpen wel naar Sliedrechts afreisde, maar zonder een zet te spelen huiswaarts keerde vanwege ziekte. Zo kwam Sliedrecht 4 al snel op voorsprong.
Het volgende ludieke moment was dat vanaf de eerste zet van de wedstrijd een zeer hinderlijke pieptoon in de speelzaal te horen was. Alle ventilatoren, tl-buizen en rookmelders werden gecontroleerd zonder iets te vinden. Zelfs de gebouwenbeheerder werd opgetrommeld, zonder resultaat. Uiteindelijk kwam Peter vd Poel er achter dat tegenstander Arie de kwant wel erg raar piepte. Toen bleek de piep te komen van de gehoorapparaten van de Krimpenaar!?

Het beruchte gehoorapparaat van Arie

De voorzitters van Krimpen en Sliedrecht hebben direct besloten een nieuw artikel in het wedstrijdreglement van de RSB op te laten nemen: "Mobieltjes mogen aan blijven, maar alle gehoorapparaten en pacemakers moeten uit tijdens een RSB-wedstrijd!"

Na deze commotie volgde een spannende wedstrijd. Topscoorders Peter Vis en Hans Vink (beide 5 uit 5) kenden beiden een moeizame partij. De Zwarte Leeuw van Peter Vis bleek niet gevaarlijk genoeg en strandde in een puntendeling. Hans Vink kende een zeer wisselvallige partij, waarin hij zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel niet om wist te zetten in winst. Ook hij berustte in remise.
André van Dieën speelde een solide partij, die conform de opdracht eindigde in remise. William Gijsen had promotie gemaakt en mocht het aan bord 3 proberen. In een evenwichtige partij kwam hij niet in de problemen en scoorde zodoende ook een verdiend halfje. Goed werk! Marcel Klein werd op bord 4 in het middenspel helaas onder de voet gelopen; de verminkte koningsstelling bleek zodanig kwetsbaar dat een juiste verdediging ontbrak.
Debutant Peter vd Poel had wat moeite met het winnen van zijn gewonnen stelling, maar uiteindelijk wist hij op ongehoorde wijze in het eindspel zijn tegenstander op de knieën te krijgen.
Henri Hartog bouwde zijn stelling rustig op, maar door een foutje in het middenspel verdween er plotseling een zwart paard van het bord, zonder enige compensatie. Helaas een nul voor onze superkabouter.

Zo werd Sliedrecht 4 ongeslagen kampioen en debuteert de teamleider direct met een kampioenschap. Opvallend is ook dat Peter Vis (5,5 uit 6), Hans Vink (5,5 uit 6) en Sami Al-Yassin (4 uit 6) alle drie ongeslagen bleven.

Op naar de derde klasse!

Klik hier voor het verslag van Krimpen.
Klik hier voor de uitslagen en standen van Sliedrecht 4.
Aan de start

Kopman Peter won voor de vijfde keer op rij

Van Dieën won ook

Jurgen speelde een moeilijke partij

La Chouffe in diep gepeisn
27 januari 2015:
DORDRECHT - Het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de streekderby haar bedoelingen voor dit seizoen duidelijk gemaakt. Er kan maar één team aanspraak maken op de titel!  Debuterend teamleider Joost Stoker heeft er flink de wind onder en zag zijn team ondanks een moeizaam eerste uur flink uithalen. Uiteindelijk werd er een 6,5-1,5 overwinning geboekt. Daarmee staat het vierde team fier aan kop in de vierde klasse A en kan het in de volgende vrije ronde zien of de concurrenten zich stuk bijten op de inmiddels immense achterstand. Zo niet, dan volstaat in de laatste ronde een gelijkspel om het kampioenschap uitgebreid te gaan vieren.

De streekderby in beeld

De klassieker tegen de stedelingen was minder spannend dan in eerste instantie werd verwacht. Na een soepele reis naar de andere kant van de rivier arriveerden de spelers en supportersbus ruim op tijd in het fraaie nieuwe thuishonk van 078. Het vijfde team was de tegenstander. Missie: winnen.

Op vrijwel alle borden verliepen de openingen rommelig. Kopmannen Peter Vis en Martin Prins (beide winst) kregen al wel snel een aangename stelling op de borden, maar hun teamgenoten deden het helaas minder nauwkeurig. Zo speelde Jurgen de Haan zijn Schotse opening iets te snel en werd al snel gedwongen tot de ruil van de lichte stukken. Zijn geruïneerde pionnenstructuur leek hem in eerste instantie op te gaan breken, maar door actief tegenspel ontstond er toch nog een mooi positioneel gevecht, wat uiteindelijk in remise eindigde.
Andr'van Dieën werd op bord 4 al snel opgescheept met een lelijke dubbelpion. Zijn tegenstander zag deze verzwakking echter niet als een doelwit, waardoor André geduldig zijn stelling kon herstellen en vooruit kon (gaan denken). Dit deed hij gelukkig wel nauwkeurig, waardoor hij na een goede combinatie het volle punt kon bijschrijven. Zo zien we het graag!
La Chouffe kwam op het vijfde bord wel erg goed weg met remise. Menig Sliedrechtse toeschouwer schudde de gehele avond het hoofd na een blik op zijn stelling, maar uiteindelijk werd laat (heel laat, heel heel laat) toch nog de vrede getekend. Het grootste deel van de supporters heeft dit niet meer live meegekregen, en zal een paar keer in de ogen gewreven hebben toen zij deze uitslag op de RSB-site vernamen...

Topscoorder Hans Vink kreeg te maken met een witte Hippo. Gelukkig heeft Hans vroeger op school goed opgelet bij de biologielessen, waarin werd geleerd dat nijlpaarden alleen gevaarlijk zijn wanneer je ze aanvalt. Geduldig wachtte hij zijn kans af en zag de Hippo langzaam in het water vallen. Goed gespeeld van de topscoorder, die hiermee zijn 100%-score behoudt en stijgt naar een TPR van 2160!
William Gijsen pakte het goed aan en wikkelde geduldig af naar een gewonnen eindspel. Ondanks een kwaliteitsverlies hield hij het hoofd koel en bleef actief spelen. Dit resulteerde uiteindelijk in een dik verdiende overwinning. Chapeau!
Sami al-Yassin kwam snel in de knel. Zijn witveldige loper werd in de opening omsingeld en moest zodoende worden uitgeruild tegen een schamel pionnetje. Zijn tegenstander wist echter niet te profiteren van deze vrijwillige opoffering. Sami wist zijn stukken sneller te activeren en nadat de koning was veiliggesteld kon tot aanval worden overgegaan. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek de stelling gelijk en was remise een feit. Sami blijft hiermee ongeslagen!

Al met al een zeer positief resultaat. Het vierde team wacht nu de wachtkamer. In maart kan in eigen huis de klus worden geklaard!

Klik hier voor de uitslagen en standen van Sliedrecht 4.
De held en de teamleider!

Jurgen won snel

Hans won opnieuw

William gaf iets weg...

Marcel overzag een kleinigheid
11 december 2014:
SLIEDRECHT - Ook na 4 ronden blijft het vierde team van onze club de trotse koploper van Klasse 4A in de RSB-competitie. De match tegen kampioenschapconcurrent Messemaker 1847 5 eindigde in een 5-3 overwinning. De teamleider doet verslag:

'Vrouwen zijn er om van te houden, niet om te begrijpen' zijn de woorden van een bekende Ierse dichter uit de 19e eeuw. Afgelopen donderdagavond werd aan het eerste deel van deze uitspraak weinig gehoor gegeven, en begrijpen deed niemand het. Het ging er namelijk behoorlijk vrouwonvriendelijke aan toe in de match tussen Sliedrecht 4 en Messemaker 1847 5; maar liefst in 3 van de 8 partijen  verscheen het beruchte 'aangeboden damegambiet' op het bord.

Het was een avondje boerkaschaak in zijn puurste vorm. Op bord 3 was het eerste vrouwelijke slachtoffer te betreuren. Na een krap uurtje spelen gaf de tegenstander van Jurgen namelijk zijn blanke schoonheid pardoes cadeau. Jurgen knipperde twee keer met z'n ogen en nam het cadeau met beide handen aan: 1-0.
De overige twee uithuwelijkingen stemde de Sliedrechtse teamleider echter wat minder tevreden. Op bord 7 moest koele kikker William Gijsen met zwart in een goede stelling na een kleine combinatie afscheid nemen van zijn sterkste stuk. De witte dame drong na een onvoorzien loperschaakje zijn sterke Phillidor-vesting binnen, en nam de plek in van de ongedekte zwarte koningin. Het leek op een plot voor een nieuwe roman: de koning die na een afleidingsmanoeuvre zijn vrouw verloor aan een jaloerse minnaar. Helaas was het geen fictie: 1-1.

Op de overige borden kabbelden de stellingen rustig voort. Op bord 2 wedde Martin Prins in gelijke stelling echter op een blind paard en verloor daardoor enkele pionnen en daarmee de partij.
Topscorers Hans Vink en Peter Vis speelden daarentegen beiden een foutloze partij, waardoor de balans rond 22:30 weer in Sliedrechts voordeel uitsloeg.
Ook Sami Al-Yasin wist even later de genadeslag toe te brengen aan zijn opportunistische tegenstander, wat 4-2 betekende.
Een halfje uit de twee overige partijen was dus genoeg voor de eindoverwinning. Marcel had op bord 4 een mooie stelling opgebouwd, maar was al een tijdje op zoek naar de winnende combinatie.
Henri Hartog beantwoordde op bord 5 de Reti-opstelling van zijn tegenstander met actief tegenspel, maar had nog geen voordeel.
Het was uitgerekend Marcel Klein, normaal gesproken het toonbeeld van vrouwvriendelijkheid, die in de beslissende fase misgreep. Om de koning te beschermen schakelde hij zijn dame in, terwijl deze net bezig was met het uitschakelen van de vijandige koning. Met het terugroepen van zijn vrouw, vergat hij echter de rugdekking, het steuntje in de rug, wat elke dame verlangt. Marcel zou dat ondertussen wel moeten weten; achter elke sterke vrouw staat een sterke man. De witte dame werd echter aan haar lot overgelaten en verdween zodoende van het strijdtoneel. Met het verdwijnen van de dame, verdween ook de regie binnen Marcels stelling. Er zat niets anders meer op dan opgeven. Zonde.
Net als in de voorgaande wedstrijd was het La Chouffe Hartog die ging bepalen hoeveel matchpunten er gescoord zouden gaan worden:  1 of 2. De dames waren in zijn partij al in een vroeg stadium tegen elkaar weggespeeld, dus de teamleider hoefde geen rekening te houden met een eventuele vierde uithuwelijking. Henri deed er zelfs alles aan om zijn dame weer terug te krijgen op het bord. In het verre eindspel kreeg hij uiteindelijk een pion op de zevende rij. De dreiging dat er opnieuw een dame op het bord zou verschijnen werd zijn tegenstanders echter te machtig. Na lang tegenstribbelen gaf hij rond 23:45 op. De winst was binnen: 5-3!

Ondanks de vrijgevigheid in enkele partijen was teamleider Joost Stoker zeer tevreden over het vertoonde spel. 'Zolang een blunder maken niet structureel wordt, maak ik mij geen zorgen. Elke speler heeft in de afgelopen wedstrijden aangetoond dat hij progressie boekt. Dat is het belangrijkste!'
De volgende wedstrijd zal in januari plaatsvinden in en tegen Dordrecht.

 

De succesvolle staartborden

Topscorer Hans Vink

Henri redde een punt

Sinterklaas Jurgen
10 november 2014:
BARENDRECHT - Afgelopen maandag mocht de sterrenformatie van Sliedrecht 4 aantreden tegen het vierde octet van Barendrecht/IJsselmonde. In de Rotterdamse satellietgemeente, die een externe fusie is aangegaan met een Rotterdamse buitenwijk, werd een felle strijd uitgevochten, die uiteindelijk resulteerde in een puntendeling (4-4). Enkele Sliedrechters zaten met hun gedachten al bij 5 december, waardoor de match onnodig spannend werd.

De start was voortvarend. Kopman Peter Vis speelde zijn tegenstander al snel de stroopwafelpiet toe, door vanuit een comfortabele Bird-opstelling de vijandige koning naar een slecht veld te jagen. Na een snelle zwarte misgreep konden de stukken na een krap uurtje al weer in het doosje: 0-1.

De Sinterklaasstelling van Mark

Ondanks het ontbreken van een baard en mijter, vond invaller Mark van Hulst het nodig om achter bord 4 voor Sinterklaas te gaan spelen. Hij koos namelijk voor de dubieuze 6.....-Kf6-variant van de zwarte Leeuw. U raadt het al: Mark werd kansloos weggespeeld. Het was maar goed dat zijn grote voorbeeld en idool Jerry van Rekom niet in de speelzaal aanwezig was...
De borden 7 en 8 waren traditiegetrouw bezet door de ongeslagen debutanten William en Sami. Ook in Barendrecht speelden zij een solide partij, wat in beide gevallen resulteerde in een verdiende remise. Goed werk van de rekruten, die na 3 ronden nog steeds ongeslagen zijn!
Hans Vink deed wederom goede zaken, door in een wisselvallige partij aan het langste eind te trekken. Na een aantal wederzijdse cadeautjes bleek Hans toch de minst gulle Sinterklaas, zodat een vol punt kon worden bijgeschreven.
Bij een tussenstand van 3-3 kreeg Jurgen op zijn vertrouwde bord 3 opeens ook Sinterklaasallures. In een gewonnen toreneindspel-stelling met een pion meer op het bord, verloor hij helaas de controle over het centrum, en daarmee over de partij. Zijn ervaren tegenstander wist hier wel raad mee en schoof de partij langzaam uit in zijn voordeel. Jurgen zal maandagnacht slecht geslapen hebben... 
Op bord 2 kreeg de Barendrechtse witspeler een Siciliaan alla Van Dieën voorgeschoteld. André kwam gelijkwaardig uit de opening, maar werd in het middenspel helaas verrast op zijn verzwakte damevleugel. Na in de slotfase op het verkeerde paard gewed te hebben, viel helaas het doek. Een kleine tegenvaller voor het team, wat door dit verlies opeens tegen een achterstand aankeek.
De langste en spannendste partij kwam van de hand van Henri. Na een rustige Scandinavische opening, greep Henri knap het initiatief, waardoor hij met een kwaliteitsvoorsprong aan het eindspel begon. In de slotfase leek hij een dood paard aan de boom te hebben gebonden, maar gelukkig wist onze Hartog in de slotseconden een pion aan de overkant te krijgen. De 4-4 was binnengesleept. Chapeau Henri!

Ondanks dit gelijkspel blijft Sliedrecht 4 de trotse koploper. Op 11 december wacht de thuiswedstrijd tegen kampioensconcurrent Messemaker 1847. Sinterklaas heeft rond die tijd ons land al weer verlaten, dus laten we hopen dat het vierde in de komende wedstrijd wat minder met bordpunten gaat strooien.

Sami met de einduitslag

Topscorer Jurgen de Haan

De trotse teamleider en zijn kopman
16 oktober 2014:
SLIEDRECHT - Het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht boekte in de tweede wedstrijd bijna de ideale overwinning. Maar met 7,5-0,5 was de kersverse teamleider Joost Stoker ook zeer tevreden. Tegenstander SOF 3 had wat pech, maar de nederlaag was wel terecht.
Kopman Peter Vis speelde een boeiende partij, waarin na een rustige Stonewall-opening verschillende zwarte pionnen opgeofferd werden in ruil voor wat positionele voordeeltjes. Na lang touwtrekken haalde hij verdiend een punt binnen.
Martin Prins speelde op bord 2 een marathonpartij. Na een trage opening kwam hij in de eerste uurtjes niet verder dan wat speldenprikjes in de zwarte vesting. Een wild eindspel resulteerde uiteindelijk in het voordeel van wit, omdat zwart te veel tijd verbruikte om al de dreigingen te pareren. Een solide partij van Martin.

Jurgen de Haan is na de tweede ronde de trotse koploper van Klasse 4A. Net als in Spijkenisse kende hij ook nu geen problemen met het spel van zijn tegenstander. In een Italiaanse partij wist hij een voordeel soepel om te buigen naar winst.
André van Dieën was gelukkig weer van de partij. Op bord 4 liet hij zijn stukken goed samenwerken. Zodoende kon de zwarte aanval gemakkelijk worden gepareerd en kon in de counter worden toegeslagen. Goed werk van André!

Leeuw Henri

De zwarte Leeuw die Henri Hartog op bord 5 gebruikte om zijn tegenstander af te schrikken, kende enkele zwakke schakels. Zijn tegenstander zag echter al snel leeuwen en beren op zijn weg, en belandde al snel in het zwarte hol. Zoals het een leeuw betaamt vocht Henri voor wat hij waard was, wat resulteerde in een vol punt.
Hans Vink was de eerste die zijn naam op het scorebord zag verschijnen. Zijn tegenstander maakte in een complexe opening (de wildste variant van het tweepaardenspel in de nahand) al snel een misrekening, waar Hans gedegen van profiteerde. Een betrekkelijk eenvoudige overwinning van de beoogde topscoorder van het vierde team.

William Gijsen zag op bord 7 zijn Hollandse opening in het water vallen. Geen water lijkt voor hem echter te diep . Zijn tegenstander wist niet optimaal te profiteren van het zwarte openingsslippertje, waarna William op prima wijze het hoofd boven water hield. Na de witte stortvloed te hebben overleefd koos William het goede plan, waarna het vierde teampunt kon worden genoteerd. Chapeau!
Sami al-Yasin scoorde op het staartbord bij een tussenstand van 4-0 het winnende halfje. Ondanks het feit dat hij na een rommelige partij een kwaliteitsvoorsprong had, ging hij akkoord met remise. Teamleider Joost Stoker was tevreden.

Na twee matches ligt Sliedrecht 4 op kampioenskoers. Voor de volgende wedstrijd wordt afgereisd naar Barendrecht.
Kopman Peter Vis won na een lange partij

Hans Vink scoorde een vol punt

Sami zorgde voor het veilige halfje
26 september 2014:
SPIJKENISSE - De eerste wedstrijd van Sliedrecht 4 dit seizoen is geëindigd in een nipte 4½-3½ zege. Het was billenknijpen afgelopen vrijdagavond in het verre Spijkenisse. Debuterend teamleider Joost Stoker doet verslag:
Dat het schaakspel naast (ont)spannend ook zenuwslopend kan zijn, is afgelopen vrijdag weer bevestigd in de wedstrijd tussen Spijkenisse 6 en ons aller Sliedrecht 4. De 8 Sliedrechtse strijders maakten er, samen met hun tegenstanders, weer een enerverend gevecht van, wat pas laat in de avond in Sliedrechts voordeel werd beslist.

Na hartelijk te zijn ontvangen door het altijd sportieve Spijkenisse kon de strijd beginnen. Kopman Peter Vis mocht aantreden tegen de sympathieke Jeanet Gerssen. Na een soepele opening (Bird) kwam Peter in een complex middenspel terecht met wederzijdse dreigingen. Nadat het merendeel van de stukken in het doosje was verdwenen, kon Peter een klein voordeeltje uitbouwen door goed te profiteren van zijn betere pionnenstructuur. Uiteindelijk bleek de witte a-pion onhoudbaar en moest zwart capituleren. Een sterke start van Peter!
Leo was op het laatste moment opgepiept en mocht invallen aan bord 2. Na een solide opening moest hij helaas snel een stuk cadeau doen, waarna het bergafwaards ging. Na anderhalf uur spelen kon Koppelaar aan het bier. Jurgen daarentegen belandde op bord 3 al snel in een plezierige stelling. Na aan de ontwikkelingsverplichtingen uit het Schots te hebben voldaan, strafte hij het opportunistische spel van zijn tegenstandster goed af. Geduldig bouwde hij zijn stukwinst uit naar partijwinst. Een foutloos optreden van Jurgen in zijn eerste match, dat ziet een teamleider graag!
Ook zijn Sliedrechtse buurman op bord 4 stemde de teamleider gerust. Beroepsinvaller Marcel heeft de afgelopen vakantie de wijze lessen van Aleksandr Aljechin er nog eens op nageslagen, wat resulteerde in een degelijke opening voor zwart. Na een goede combinatie in het middenspel werd deze degelijkheid beloond met een kwaliteitswinst. Helaas behield wit met zijn loperpaar nog genoeg activiteit om Marcel tot remise te verleiden. Een resultaat wat de aanwezige supporters tevreden stemde.
La Chouffe Hartog kreeg met wit in de Bird-opening al spoedig een hardnekkig paard op g5 gestald. Ondanks dit voordeel ging aan de andere kant van het bord helaas een stuk verloren, waarna zijn tegenstander goed profiteerde van het ruimtevoordeel. Wit's stelling kende enkele gaten, waardoor de koning dusdanig op de tocht kwam te staan dat overleven onmogelijk bleek: een nulletje voor Henri. Hans Vink daarentegen kende geen problemen. Na een soepele Nimzo-Indisch drong hij gemakkelijk de witte stelling binnen, wat resulteerde in een zwarte koning op e5: chapeau!
De borden 7 en 8 van Sliedrecht 4 worden dit seizoen bezet door twee debutanten. Koele kikker William Gijssen speelde zeer geduldig en kwam in zijn debuutpartij niet in de problemen. Na enkele speldenprikjes van beide zijden ontstond een gelijke eindstelling, waarin William met een gerust hart (de tussenstand was 3½-2½ in Sliedrechts voordeel) het remiseaanbod van zijn tegenstander kon aannemen. Ook dat ziet een teamleider graag: een talentvolle debutant die geen last heeft van zenuwen en een goede partij op het bord tovert!
Sami had op bord 8 de langste en wildste partij van de avond. Nadat de kruitdampen rond 23:00 waren opgetrokken, stond er een remisestelling op het bord met een tussenstand van 4-3. Zijn tegenstander speelde echter door tot het bittere eind. Dit einde leek inderdaad bitter te worden voor Sliedrecht, omdat Sami, die overigens een prima partij speelde, in remisestelling zijn enige stuk cadeau deed. Zijn tegenstander werd in tijdnood echter roekeloos en kreeg het zodoende voor elkaar om met een paard en twee geblokkeerde pionnen een patstelling te creëren. Dit betekende het verlossende halfje voor Sliedrecht 4: 4½-3½

Met de zweetplekken onder de oksels en een opperbeste sfeer in de auto's werd de terugreis richting Sliedrecht aanvaard. Na nog een klein afzakkertje in het Wapen van Sliedrecht te hebben genuttigd werd er afscheid genomen. Op naar de volgende overwinning!
 De talentvolle teamleider Joost Stoker September 2014:
SLIEDRECHT - Na de degradatie vorig seizoen gaat het vierde team van Schaakvereniging Sliedrecht voor eerherstel in de vierde klasse. En daar heeft de vereniging flink voor in de buidel moeten tasten. Ten eerste werd aanstormend teamleider Joost Stoker gecontracteerd om met een vernieuwd, verjongd team voor menig succes te gaan zorgen. Ten tweede deed het team goede zaken op de transfermarkt. Met Peter Vis als  beoogde kopman gaat het team komend seizoen de strijd aan met andere regioverenigingen. Ook enkele jeugdtalenten werden vastgelegd, terwijl vaste krachten als Henri Hartog, André van Dieën en Hans Vink  voor een stevige basis zorgen.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Nu dus zaak om dit waar te maken.