Eerste team, Derde klasse F KNSB, seizoen 2014/2015
Eerste team sneuvelt op het stoepje in Sas van Gent
Razende reporter Kees won

Hans Klein won fraai

Jorik kreeg punt cadeau

25 april 2015:
SAS VAN GENT - Op zaterdag 25 april vond al weer de laatste ronde plaats van de KNSB-competitie. In klasse 3F moest Sliedrecht 1, dat een veilige middenmootpositie bekleedde, uit naar Het Witte Paard 2 in Sas van Gent.
De Zeeuwen (of liever gezegd Vlamingen) waren al kampioen, dus er stond niets meer op het spel. Men kon daarom vrijuit spelen. Het was een drukte van belang, want de eerste drie teams van het Witte Paard speelden alle tegelijk een thuiswedstrijd en dat paste maar net in het zaaltje.
Als invaller voor de tank Bert, maakte Jorik Klein zijn debuut in het eerste team van de Sliedrechters en Pa Marcel had een dag vrij genomen om vol trots de verrichtingen van zijn zoon en zijn vader Hans van nabij gade te slaan. Daar had hij wel een trip van twee uur heen en twee uur terug voor over. Wie schetste de Sliedrechtse verbazing, en in het bijzonder die van de familie Klein, toen Jorik geen tegenstander bleek te hebben. Ondanks zijn toezegging om te komen spelen, was hij gewoon niet komen opdagen zonder iets van zich te laten horen. Bovendien was hij niet bereikbaar.
Het Witte Paard was ook niet op het idee gekomen om extra invallers achter de hand te houden, dus de familie Klein was zeer teleurgesteld vanwege deze verloren zaterdag. Gelukkig verzachtte opa Hans het leed een beetje in de loop van de middag, maar daarover later meer in dit verslag.
Om 13:00 werd er begonnen en ondanks het verschil in speelsterkte op papier in het voordeel van de Vlamingen, was het de gehele middag een gelijk opgaande strijd. De eerste beslissing viel natuurlijk aan bord 7, waar om 14:00 Jorik formeel tot winnaar uitgeroepen werd.
Een uur later kwam de familie Klein weer in het nieuws door een bijzonder fraaie overwinning van Hans aan bord 8. Met zwart speelde hij de Stone-Ware variant van het Evansgambiet. In een van de scherpste voortzettingen offerde hij een stuk tegen een halve doos pionnen met een sterke aanval op de koningsstelling van wit. De witte stukken waren zo gedesorganiseerd dat Hans het stuk snel terugwon, waarna de witspeler moedeloos opgaf; 2 - 0 voor dus!
Langzaam kwam de Vlaamse puntenmachine toen op gang. Om 15:50 staakt Niels de strijd. Aan bord 3 speelde hij het Koningsgambiet, waarin hij in het middelspel de grip op het spel kwijtraakte. Zwart nam hem in de tang de arme witte koning moest op f1 blijven, waardoor Niels effectief met een toren (h1) minder speelde. Na verloop van tijd kon hij de vele dreigingen niet meer de baas en capituleerde.
Twintig minuten later werd de stand weer gelijk door een nederlaag van Wim Hokken aan bord 5. Met wit speelde hij het vleugelgambiet tegen het Siciliaans, maar de pion zag hij nooit meer terug. In het middenspel kreeg hij nog wel wat tegenspel in het centrum en hij ving als gevolg daarvan een stuk, maar dat kostte weer drie pionnen.  De zwarte parachutisten
kwamen naar beneden en Wim moest een stuk tegen ene pion geven. Nou, tel maar na, een verloren eindspel dus.
Om 16:25 kwam Sliedrecht voor het eerst op achterstand. Aan bord 2 speelde Theo Dekker met zwart de Hollandse Stonewall en stelde zich in eerste instantie robuust op. Vertrouwend op zijn granieten stelling sukkelde hij een beetje in slaap en kon plotseling kwaliteitsverlies niet meer voorkomen. Hij spartelde nog een tijd tegen, maar kon het niet volhouden met zijn materiele achterstand.
Om 17:00 werd de stand weer gelijk, doordat uw verslaggever Kees aan bord 6 won. Met zwart speelde hij de Hollandse Leningrader en er ontstond een scherp gevecht met wisselende kansen voor beide spelers, die beiden in ingewikkelde stellingen niet altijd de beste zet vonden. Uiteindelijk was het de witspeler die in het eindspel de draad volledig kwijtraakte en in een kansloos toren/paard-eindspel met twee pionnen minder verzeilde. Een kleine overwinning zat er op dat moment nog in voor Sliedrecht:
Wim Pool had met zwart aan bord 4 een kansrijke aanvalsstelling en kopman Peter van den Bergh moest kiepen in een toreneindspel met een pion minder, dat mogelijk remise gehouden zou kunnen worden.
Toen Peter het eindspel een beetje verknoeide, ging Wim die aan bord 4 alles op alles zetten om ijzer met handen te breken. De gewiekste tegenstandster vond steeds de enige juiste verdedigingszet en counterde op een ongelukkig moment Wim van het bord af. Peter kon het ook niet bolwerken en gaf laat in het eindspel op.

Met een 5 - 3 nederlaag ging Sliedrecht weer een met veel minder naar huis dan er tegen de kersverse kampioen had in gezeten.
Op de terugweg zouden Niel en Kees, die in verschillende auo's zaten, telefonisch communiceren over waar er gegeten zou worden en in welke samenstelling van het gezelschap. De splinternieuwe Motorola Mot G van Kees had echter besloten dat hij in een vliegtuig zat, in plaats van in de Mercedes, type Karel Doorman,  van Hans Klein. Per postduif wisten zij elkaar echter toch te pakken te krijgen, waarna het team het KNSB-seizoen afsloot met een etentje bij restaurent "Spek en Bonen" in de voormalig Huifkar.

Klik hier voor de uitslagen en stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.
Kopman Peter won fraai

Theo remiseerde
11 april 2015:
OOSTERHOUT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht  heeft zich via een 4-4 tegen D4 1 definitief veilig gespeeld in de KNSB-competitie. Teamleider Jerry van Rekom zag zijn team opnieuw winstkansen laten liggen, maar het gelijke spel was voldoende voor handhaving.

Zonder de zieke Hans Klein, maar met coming-man Andrew Mensing zag het er aanvankelijk goed uit voor Sliedrecht. Na remises van Niels Mijnster en Theo Dekker sloeg Bert van de Donk hard toe en leek een overwinning aanstaande. Zeker Toen Kees Wessels zich naar remise wist te knokken.
Supporter Ed Trompet zag toen echter een mindere periode van Sliedrecht. Wim Hokken gaf een betere stelling uit handen en remiseerde, terwijl Andrew  Mensing een goede positie zelfs nog wist te verliezen.
Kopman Peter vd  Bergh liet daarna echter zien waarom hij kopman is en wist het vierde punt binnen te halen.
Wim Pool miste in het middenspel een goede voortzetting, waarna hij lang moest keepen om alsnog te moeten capituleren.

Opnieuw dus onnodig puntverlies, maar wel één zonder catastrofale gevolgen. Integendeel, met het gelijke spel mag het eerste team van Sliedrecht volgend seizoen opnieuw landelijk spelen.

Klik hier voor het verslag van Razende reporter Kees Wessels.


De teamleider gaf het goede voorbeeld

Wim Hokken gaf schaakles

Kopman Theo speelde tegen Belgische relikwieën...
21 maart 2015:
SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft een pijnlijke nederlaag geleden tegen De Pion 2 uit Roosendaal. In de zevende  ronde bleken de titelkandidaten de meest gelukkige in een iets geflatteerde zege van 5,5-2,5.

Het Sliedrechtse vlaggenschip miste twee kopmannen, maar hadden in Andrew Mensing en de playing captain Jerry van Rekom de vervangers.
Vooral laatstgenoemde deed zich gelden door een prima partij winnend af te sluiten.
Dat was niet het eerste punt, omdat Wim Hokken de teamleider van De Pion schaakles had gegeven. Daartegenover stond een snelle nederlaag van Hans Klein, die zijn topvorm voor de laatste ronden heeft bewaard heeft hij aangegeven.
Vervolgens kwamen er zeldzame nederlagen van Niels Mijnster en Wim Pool. Ook Andrew Mensing kon het niet bolwerken.

Kees remiseerde

Bij een 2-4 achterstand  werd het nog spannend, omdat kopman Theo Dekker beter stond en Kees Wessels in het eindspel ook winstkansen leek te hebben. De stelling bij Wessels verzandde echter in remise, terwijl Dekker zelfs nog verloor.

Door de nederlaag zakte Sliedrecht 1 naar de vijfde plaats en heeft nog wel een puntje nodig om zich definitief te handhaven.


Niels toverde zich naar winst

Invaller Robert won fraai

Wim had er zin in
7 maart 2015:
KRIMPEN AD IJSSEL - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft 'angstgegner' Krimpen aan de IJssel met een gelijkspel laten ontsnappen. Na een spannende wedstrijd werd het na bijna 5 uur spelen een 4-4 gelijkspel, waarmee de Krimpenaren met de schrik vrij kwamen.

Beide teams hadden een tactische opstelling en het was afwachten wie daar het meest bij gebaat was. Dat leek aanvankelijk de uitploeg, want zowel aan de top- als staartborden leek de overhand wel duidelijk. Het kon echter verkeren, want na 3 uur spelen had de thuisploeg een 2-0 voorsprong. Theo Dekker trof weer de sterkste Krimpenaar en na een onnauwkeurigheid in de opening werd het van kwaad tot erger en dus een nul.
Hans Klein offerde goed, maar vergat opnieuw zijn tijd en kon zijn koning omleggen in plaats van het punt te incasseren.
Kees Wessels kwam niet verder dan remise tegen de debuterende jeugdspeler van Krimpen.
Gelukkig was er ook nog goed nieuws te vertellen. Niels Mijnster toverde opnieuw zijn tegenstander van het bord, terwijl invaller Robert van Rekom een partij uit één stuk speelde en zijn tegenstander geen kans gaf. Zo was de stand weer in evenwicht.

Tobias redde het net niet

Vervolgens wist invaller Tobias Dekker zijn goede spel niet te belonen en werd in het verre eindspel uitgetikt.
Wim Hokken speelde een perfecte partij, waarin hij steeds de overhand had en uiteindelijk ook in de winst resulteerde.
Tenslotte wist kopman Peter vd Bergh zich uit mindere stelling te ontworstelen en kreeg zelfs winstkansen. Na lang doorspelen werd het echter remise en zo kwam de 4-4 op het scorebord.

Zo speelde Sliedrecht zich definitief veilig en kunnen de laatste drie rondes vrijuit gespeeld worden. Dat naderhand de biervoorraad werd opgemaakt was te danken aan de vele Sliedrechtse supporters.....

Klik hier voor het verslag van de razende reporter Kees Wessels.
Wim Pool won weer fraai

Wim sloeg ook weer toe

Peter won ook
7 februari 2015:
SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de thuiswedstrijd tegen Schaakcombinatie HTV 1 een soepele 5,5-2,5 overwinning geboekt. Aanvankelijk leek de Haagse promovendus goede uitzicht te hebben op een goed resultaat, maar in de laatste uren sloegen de Sliedrechters keihard toe.

Teamleider Jerry van Rekom zag als eerste Kees Wessels een remise binnen slepen in een eigenlijk verloren stelling. Zo kwam Wessels wel van de nul af en is de ban gebroken.
Daarna boekte Hans Klein een goede winst door in het middenspel  zij tegenstander voor onoverkomelijke problemen te zorgen
De stand kwam in evenwicht doordat Theo Dekker een zeldzame nederlaag leed.
Daarna was het gebeurd met  de Hagenezen. Als eerste liet kopman Wim Pool zien waarom hij de nieuwe clubkampioen lijkt te worden door  zijn tegenstander in de eerste tijdnoodfase weg te combineren.
Vervolgens joeg routinier Wim Hokken zijn tegenstander door de vlag en liet Peter van den Bergh zien dat hij weer in vorm raakt.

Niels gaf eindspelles

De buit was binnen. Er volgde nog een nederlaag van Bert van de Donk en een winst van Niels Mijnster, waarna de einduitslag definitief werd.

Met 6 punten staat Sliedrecht 1 op een vierde plaats en kan het eigenlijk het seizoen freewheelend uitspelen. Maar het team geeft aan dat het voor een top 3 positie wil gaan. De toekomstige tegenstanders zijn dus gewaarschuwd...

Klik hier voor het verslag van de razende reporter Kees Wessels.
Klik hier voor het mooie verslag van André Wagner (Schaakcombinatie HTV)..
Theo Dekker scoorde belangriojk punt

Het Zoetermeerse team

Aan de start

De Sliedrechtse topborden

De staartborden1

Niels miste de winst

Wim Pool redde een punt
13 december 2014:
ZOETERMEER - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de vierde ronde van de landelijk competitie nipt met 4-4 gelijk gespeeld tegen Promotie 1. In een spannende en sportieve wedstrijd werden de punten uiteindelijk terecht eerlijk verdeeld.

Aanvankelijk leken de Zoetermeerders het zoet van een overwinning te gaan smaken. De Sliedrechtse kopman Hans Klein deed al snel een stuk in de aanbieding, terwijl Kees Wessels een mislukte opening kende en ook snel verloor. Daar kon Sliedrecht slechts een halfje tegenover stellen. Invaller Wout Boer speelde solide naar een halfje.
Daarna leek het team van teamleider Jerry van Rekom een kansloze middag tegemoet gaan toen Peter vd Bergh misgreep en niet veel later de koning om kon leggen.
Daarna deed  Wim Hokken echter wat terug door zijn tegenstander regelmatig weg te spelen.
Theo Dekker leed ook materiaal verlies, maar had verder gekeken. Hij won het materiaal met plus terug en wist het eindspel keurig uit te tikken.

Vervolgens volgde een tegenvaller voor Sliedrecht, toen Niels Mijnster vanuit gewonnen positie niet verder kwam dan remise. Met een 4-3 achterstand had Wim Pool dus maar één opdracht: winnen!
En dat deed hij, maar de partij kende pieken en dalen en voor Sliedrecht eindigde de partij voor de Sliedrechtse interne koploper in een piek.

Met 4-4 kwam er een terechte uitslag op het bord. Sliedrecht 1 blijft met 4 punten zodoende in de middenmoot staan.

Ook uw speciale verslaggever Kees Wessels doet verslag van de meer spannende dan goede wedstrijd:

Op zaterdag 13 december j.l. moest Sliedrecht 1 in de vierde ronde van de KNSB-competitie in klasse 3F uit naar Promotie 1. De Zoetermeerders stonden nog steeds op nul punten en waren dus gretig om eindelijk eens op de lei te komen. De Sliedrechters stonden op 3 punten uit 3 wedstrijden en deze wedstrijd zou kunnen bepalen of de komende weg omhoog zou lopen of omlaag. Om 13:00 klonk het startschot onder het toeziend oog van non-playing captain Jerry van Rekom en supporter Joost. Stoker
Na ruim een uur spelen ging het bij Hans Klein aan bord 1 al mis. Met wit kreeg hij de Moderne Verdediging met dubbelfianchetto tegen en raakte zo  confuus dat hij pardoes een stuk weggaaf. Hij spartelde nog even vergeefs tegen, maar dat mocht niet baten.
Om 15:35 viel het eerste halfje op te tekenen; meester-invaller Wout Boer bereikte een remise aan bord 8. Met zwart stelde hij zoals gewoonlijk zijn stukken op de negende rij op in een zo voor hem kenmerkende Pirc. Zoals altijd glipte hij er weer uit als een paling in een emmer met snot en kon hij afwikkelen naar een iets beter staand eindspel met lichte stukken. Zijn voordeel was echter te klein om het in winst om te zetten.
Een kwartier later konden de stukken bij uw verlaggever Kees weer in de doos. Aan bord 2 speelde hij met zwart een mislukte Stonewall, maar door een te traag ontwikkelingsplan bleef hij achter de feiten aanlopen. Een dubieus kwaliteitsoffer bracht even wat vage, maar onvoldoende tegenkansen en zijn tegenstander tikte het professioneel uit.
Goed, om 16:00 al twee punten achter met nog vijf partijen aan de gang, waar met heel veel fantasie nog anderhalve punt uit te toveren was. Er leek afgestevend te worden op een 6 - 2 nederlaag. Maar, verkijk je niet op de veerkracht van een baggeraar! Zo rond half vijf kantelde de zaak dan ook.
Het eerste lichtpunt kwam van krachtpatser Wim Hokken aan bord 7. Met wit kwam hij in het Vierpaardenspel en toen de zaak dreigde dicht te slibben offerde Wim een pion en verkreeg het loperpaar en aanvalskansen. Aanvankelijk leek de compensatie voor de pion ver te zoeken, maar gaandeweg kwam Wim steeds beter te staan en sloeg toe met een vernietigende koningaanval.
Om 16:50 liepen de gastheren weer even uit naar een voorsprong van twee punten toen Peter van den Bergh capituleerde. Met wit kwam hij aan bord 3 in een open Siciliaan en leek na het middenspel iets beter te staan. Zijn tegenstander boog in het eindspel zijn optische nadeeltje om in een voelbaar voordeeltje en toen Peter even niet oplette kostte hem dat een belangrijke pion. Daarna was het een bekeken zaak. Hij sputterde nog wat tegen, maar moest uiteindelijk zijn koning omleggen.
Er gloorde echter hoop, want de drie overige partijen zouden met een beetje geluk alle in het voordeel van de bezoekers kunnen uitvallen!
De eerste van die drieklapper kwam van Theo Dekker aan bord 4. Met zwart speelde hij het aangenomen damegambiet en moest in het middenspel secuur spelen om niet weggedrukt te worden. Hij had echter een ijzersterk loperpaar. Net toen hij wat meer lucht begon te krijgen gaf hij een kwaliteit weg. "Dag punt", dacht iedereen, behalve Theo. Hij zocht de complicaties op. Uit zijn goocheldoos kwam de kwaliteit met rentewinst (een pion) terug. Het resterende pionneneindspel met een pionnetje meer was geen probleem meer.
Paniek om 17:10: Niels Mijnster heeft niet gewonnen, maar remise gespeeld! Via de Scandinavische variant van de Aljechin-verdediging kwam hij met wit aan bord 5 in de Franse doorschuifvariant terecht. Het ging lang gelijk op, maar via een combinatie in het middenspel won Niels een belangrijke pion. "Afwikkelen naar een gewonnen eindspel",  was het motto. Een probleempje was echter dat het eindspel niet te winnen bleek te zijn.
Goed, 4 - 3 voor de gastheren dus, met alleen nog Wim Pool met zwart zwoegend aan bord 6. In de opening inviteerde hij zijn tegenstander op een Benoni, maar die koos een saaie en kleurloze variant. Wim wrong zich in allerlei bochten om de dynamiek in de stelling te handhaven, maar bleef dardoor lange tijd kampen met een achtergebleven d-pion. De zaak liep min of meer vast in een loopgravenoorlog, waarbij wit de supprematie had over de diagonaal a1-h8. Juist toen wit het zwaartepunt van het strijdtoneel naar de koningsvleugel verplaatste, counterde Wim sterk in het centrum en op diezelfde koningsvleugel en de vlam sloeg in de pan. Er ontstond een open stelling met alleen maar zware stukken en beide spelers kwamen enkele keren gewonnen en verloren te staan, maar in tijdnood was het uiteindelijk Wim die zijn zenuwen het best in bedwang hield en zijn tegenstander eraf combineerde. 4 - 4 dus.

De gedetailleerde uitslag:

1. Paul van de Werve - Hans Klein                 1 - 0
2. Ben Ahlers               - Kees Wessel             1 - 0
3. Bernard Bannink     - Peter van den Bergh  1 - 0
4. Joost Mostert         - Theo Dekker                0 - 1
5. Henk Noordhoek    - Niels Mijnster            ½  - ½         
6. Manuel Nepveu         -  Wim Pool                 0 - 1
7. Bert Ouwens             -  Wim Hokken             0 - 1
8. Nico Peerdeman        -  Wout Boer               ½ - ½


Peterr won opnieuw van Frans

Bert won ook weeer fraai
22 november 2014:
SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de derde ronde van de landelijk competitie een 3-5 nederlaag geleden tegen koploper Rijswijk 1. De nederlaag kwam wat ongelukkig tot stand en leek aanvankelijk onnodig, Uiteindelijk gingen de koplopers terecht met de winst aan de haal.

Met twee invallers leek het Sliedrechtse vlaggenschip aanvankelijk verzwakt, maar net de nodige spirit moest een goed resultaat haalbaar zijn.
Teamleider Jerry van Rekom zag echter zijn staartborden volledig falen en dat bleek uiteindelijk de doodosteek.
Invaller en debutant Adrian Mensing had weinig in te brengen tegen voormalig Hoofdklasser Piet Monthé, terwijl Kees Wessels zich in goede stelling liet ringeloren. Deze 2-0 achterstand leek niet onoverkomelijk, omdat Peter vd Bergh en Bert van de Donk hun tegenstanders voor onoverkomelijke problemen zorgden.
In de tussentijd had kopman Hans Klein echter onverwacht verloren door pardoes door de vlag te gaan. Deze tegenvaller werd het team fataal, want daardoor moesten Robert van Rekom en Wim Hokken va banque spelen en dat leverde nul punten op. Niels Mijnster gaf nog even eindspelles, maar de 3-5 nederlaag was een feit.

Onnodig, geflatteerde, maar uiteindelijk wel een terechte nederlaag.
Dan maar vlammen in de volgende wedstrijd tegen Promotie 1.


Kopman Hans Klein sloeg hard toe

Wout Houdini

Niels remiseerde
1 november 2014:
SAS VAN GENT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft de eerste uitwedstrijd overtuigend gewonnen. Tegen angstgegner HWP/Sas van Gent 3 werd nu met overtuigende cijfers gewonnen; 2,5-5,5. Verslaggever Kees Wessels verhaalt hoe de overwinning tot stand kwam:

"De heenreis verliep niet zonder hindernissen, vanwege allerlei wegopbrekingen en omleidingen, met als hoogtepunt (of  dieptepunt) een afgesloten Moerdijkbrug. Maar goed, er werd bijtijds  vertrokken vanaf het Bonkelaarplein, zodat er even na 13:00 begonnen kon worden.
Het was vanaf het begin al een pittig gevecht, waarin beide ploegen voor
de volle winst gingen en daar waren de partijen dan ook naar. Om 15:30
verscheen het eerste halfje op het score bord bij de invallende Wout
Boer aan bord 6. Met zwart speelde hij zijn geliefde Pirc, maar zijn
bejaarde tegenstander lanceerde al snel een meedogenloos offensief op de koningsvleugel en even werd voor het leven van Wout gevreesd. Ook deze keer kwam hij met de schrik vrij, omdat zijn tegenstander de beslissende klap niet zag, waarna Wout zich behendig naar een halfje knokte.
Ruim een uur later viel de volgende beslissing. Aan bord 2 speelde Theo Dekker  met zwart de Nimzowitsch-verdediging in het Frans een leek optisch gezien in een moeilijk middenspel te komen. Bij nadere bestudering bleek dat wel mee te vallen en op het eind brak bij met zijn zware stukken door het centrum en ving de nog niet gerokeerde witte koning in een matnet.
Om 16:45 werd de stand weer gelijk toen uw verslaggever Kees aan bord 8 zijn koning omlegde. Met zwart speelde hij een wilde variant van het
Jaenisch-systeem in het Spaans en kwam goed uit de opening, maar wilde het in het middelspel te mooi doen, waarna hij zijn geofferde pion, na  wat geraffineerde tussenzetten van zijn tegenstander, nooit meer
terugzag en in een verloren toreneindspel terecht kwam.
Vijf minuten later kwam Sliedrecht weer op voorsprong door een overwinning van Wim Hokken aan bord 7. Met wit speelde hij het Siciliaanse vleugelgambiet en  kreeg een kansrijke aanvalsstelling. Te gretig liep hij zich te pletter op de zwarte verdediging en leek kansloos. Met de buit in gedachten al binnen speelde zijn opponent iets te slordig en dat moet je tegen Wim nou net niet doen met als gevolg damevangst en toch nog winst voor Wim.
Weer vijf minuten later werd het 3 - 2 voor de baggeraars door een
remise van Niels Mijnster aan bord 5. Met wit speelde hij de ruilvariant
van het Frans, maar de partij bleef tot ver in het eindspel in
evenwicht, met een puntendeling als resultaat.
Een overwinning begon zicht duidelijk af te tekenen, met nog drie lopende partijen die niet meer verloren konden worden, wel gewonnen.
Om 17:30 bracht Wim Pool aan bord 4 de stand op 4 - 2. Met zwart speelde hij weer zijn eigen invulling van de Philidorverdediging en kwam
redelijk uit de opening, al had hij wel een geisoleerde centrumpion en
zijn tegenstander het loperpaar. Daar stond echter tegenover dat wit een
slechte pionnenstructuur op de damevleugel had. Wit greep in eerste
instantie het initiatief, maar Wim liet dit onverstoord van zijn schouders glijden en naarmate er afgewikkeld werd kwam hij steeds beter
te staan en won in het loper-toreneindspel.
Om 18:00 stelde Peter van den Bergh aan bord 3 de zege veilig via een remise. Hij kreeg gesloten Caro-Kann tegen en had de hele partij een enorm overwicht en zijn tegenstander ondernam helemaal niets, maar dan ook niets. Toch was er  geen doorkomen aan en het leek net of Peter tegen een stoeprand zat te spelen. Uiteindelijk verzandde het in een puntendeling.
Vijf minuten later besliste Hans Klein aan bord 1 de laatste partij in
het Sliedrechtse voordeel. Met wit raakte hij in het Siciliaans in het
middenspel de regie een beetje kwijt en moest secuur keepen om niet
onder de voet gelopen te worden. Dat lukte. Toen de zwarte greep
verslapte verschalkte Hans een kwaliteit en dat bleek in het eindspel
beslissend."

Met 3 matchpunten staat Sliedrecht 1 op een vierde plaats in de sterke derde klasse F. In de derde ronde wacht koploper Rijswijk 1. Op 22 november spelen de baggeraars dan thuis.
Wim Pool gaf het goede voorbeeld

Wim remiseerde

Bert leed een zeldzame nederlaag1
27 september 2014:
SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht is haar competitie in de KNSB matig begonnen. Tegen het op papier zwakste team van de derde klasse F, het gepromoveerde LSG 4, kwam het Sliedrechtse vlaggenschip uiteindelijk met een 4-4  nog goed weg.

Met een op papier de beste basisopstelling werd de strijd in De Havik de strijd aangegeaan tegen de Leidenaren. In een meer spannende dan goede wedstrijd lieten vooral de Sliedrechtse bord- en staartborden het afweten met slechts een halfje uit 4 partijen. Daartegenover wist het (gulden) middenrif 3,5 uit 4 te scoren.

Kees Wessels en Hans Klein leden vrij kansloze nederlagen aan de staartborden, terwijl Bert van de Donk voor het eerst in 4 seizoenen verloor. Kopman Peter vd Bergh zorgde uiteindelijk nog wel voor het bevrijdende halfje, vooraf waren meer punten van de kop- en staartborden verwacht.

Theo Dekker won keurig

Het middenrif sloeg wel toe. Wim Pool, Niels Mijnster en Theo Dekker wonnen hun partij. De één (Niels) met  wat geluk, maar de ander gewoon met goed spel (THeo en Wim). Wim Hokken maakte zijn comeback in het eerste team met een zwaar bevochten halfje.

Zo kwam het eerste team met een gelijkspel dus matig uit de startblokken. Het zal in de volgende wedstrijd - uit tegen het altijd lastige HWP/Sas van Gent 3 - dus zeker beter moeten.

Kampioen Peter vd Bergh, de Sliedrechtse topspeler
September 2014:
SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht speelt komend seizoen opnieuw in de derde klasse F van de landelijke competitie van de KNSB. In deze op papier zeer sterke klasse gaat het Sliedrechtse vlaggenschip strijden om een subtoppositie.

Op papier is Sliedrecht de nummer 6 in de derde klasse F, maar dat betekent niet dat het eerste team ook zomaar genoegen zal nemen met een middenmootpositie. Teamleider Jerry van Rekom zag zijn team versterkt worden door de komst van van 20-voudig clubkampioen Wim Hokken.
Ook Bert van de Donk, oud kampioen van de RSB en Den Bosch, blijft meespelen meespelen. De Brabander heeft in het verleden vaak uitstekende scores geboekt en hij wil zijn rating van 2100 verder gaan uitbouwen.
Maar sterke tegenstanders zoals onder andere HWP/Sas van Gent 2 en 3, Krimpen ad IJssel 1 zullen de favorieten van deze klasse zijn.

Sliedrecht 1 speelt komend seizoen zijn thuiswedstrijden in de eigen speelzaal, Activiteitencentrum De Havik, Thorbeckelaan 110 te Sliedrecht. Met dit thuisvoordeel  zullen de spelers om 12.00 uur de stukken in beweging gaan zetten. Op 27 september aanstaande zal gestart worden tegen LSG 4, de sterke promovendus uit de Leidse Schaakbond.