Derde team, klasse 1B, seizoen 2014/2015
"Gezusters Stoker" spelen derde team veilig!
De "Gezusters Stoker"

Jorik bleef ongeslagen

Vluggerkoning Floris

Kees won fraai

Ook Willem redde het niet
16 april 2015:
SLIEDRECHT - Na een enerverend seizoen heeft het derde team van Sliedrecht voor Sliedrechtse schaakgeschiedenis gezorgd. Niet alleen werden er voor het eerst door het derde team matchpunten gehaald in de eerste klasse, maar na de laatste ronde bleek dat Sliedrecht zich ook heeft gehandhaafd in een zware poule. Het team had veruit de laagste rating van de teams in de 1ste klasse B, maar met 3 overwinningen en een gelijkspel wist het team een fantastische 3e plaats te bereiken. De mix van jonge spelers samen met enkele gelouterde senioren werkte. En hoe. In de laatste speelronde moest nog 1,5 bordpunt worden gescoord, en dat was binnen 2 uur ook het geval.

Martijn gaf het goede voorbeeld

De "Gezusters Stoker" lieten zich in ieder geval van hun beste kant zien en lieten ook zien dat een directieve aansturing bij hen werkt. De boodschap voor Martijn was remise en dat deed hij ook na 1,5 uur spelen. De teamleider had het wat lastiger met de aansturing van Joost, maar nadat zijn vriendin enkele dwingende blikken had geworpen, wist Joost in een uitzichtloze stelling op een onverwachts moment toch gewoon mat te zetten. De spanning was weg, handhaving een feit en dat was het eerste doel tenslotte.  Door de onverwachte overwinning van Joost kwam er ook wat meer rust in het team, want verder zag het er op de borden nog niet zo goed uit. Willem Kuiper en Henk Prins stonden vanuit de opening goed, maar moesten in het tweede deel van de wedstrijd steeds meer terrein prijsgeven en uiteindelijk konden beiden hun stelling niet houden. Gelukkig was het Kees van der Does, die de boel weer gelijk trok met een mooie partij uit 1 stuk.

Kopzorgen voor de staartborden

Jan Sulman leek voor een belangrijk punt te gaan zorgen, maar een foutje zorgde ervoor dat ook hij het niet redde, en zo werd er (niet voor het eerst) gekeken naar de 2 jonkies op bord 1 en 2. Jorik Klein had nog niet verloren dit seizoen en was dat deze ronde ook niet van plan. Vanuit een iets mindere stelling, viel hij aan, maar de aanval sloeg net niet door en in de laatste minuten werd tot remise besloten. Een topresultaat voor Jorik, die (op bord 2) niet verloor en dit jaar een enorme sprong voorwaarts maakt. Maar ja, nu was het dus 3-4 en alleen Floris nog bezig op bord 1.

Ook Floris maakt een topseizoen door op bord 1. Na 2 nederlagen, 4 overwinningen. Kon daar nog iets bij? Het leek er niet op, want Floris was weer eens ouderwets in tijdnood. In tijdnood verloor hij ook nog eens zijn dame, en zag het er heel slecht uit. Maar Floris gaat pas schaken met 2 minuten op de klok en dat bleek ook hier. Pion na pion, en uiteindelijk stuk na stuk kwam hij terug en de tegenstander raakte de weg kwijt en zo ook het punt op tijd. Een fantastisch resultaat waarbij Floris met 5 uit 7 dus ook topscoorder werd van het team en dat op bord 1. Met 4 punten werden Jorik (bord 2) en Jan daarachter tweede en derde.

Een fantastische teamprestatie, want iedereen heeft wel eens voor beslissende punten gezorgd. Een team was het echt en die teamspirit bracht ook een mooi resultaat. Een mooi seizoen waarbij de nummers 1 en 2 te sterk waren, maar waarbij de andere teams verrassend genoeg onder dit team eindigden.

Een mooi einde van het seizoen, wat zit er volgend jaar nog meer in het vat?

Klik hier voor de uitslagen en standen van Sliedrecht 3.
Jorik bleef ongeslagen

De gezusters tegen de gebroeders...

12 maart 2015:
SLIEDRECHT - Het bleef de hele avond een fantastisch gezicht. Een volgepakt clubgebouw met 2 externe wedstrijden en een stapeltje interne partijen. Reclame voor het schaken. Op de avond waar het tweede team een belangrijke overwinning boekte op weg naar promotie, wilde het derde team proberen zich defintief te handhaven in de eerste klasse. Gezien de einduitslag - 3,5-4,5 - was het een nipt verlies, maar in alle eerlijkheid moeten we zeggen dat Krimpen het betere team was. Maar we blijven het zeggen, op grond van onze ratings hadden we stijf onderaan moeten staan en met 6 matchpunten presteert het team fantastisch.

Halverwege de avond leek een monsterverlies op handen. Na een uur spelen stond het team al met 1-0 achter. Op bord 5 liet Kees van der Does in een gelijke stelling zijn dame instaan en kon gelijk opgeven.  Maar aan de andere kant toont dit ook weer de kracht van het team en de teamspirit. In de breedte kan iedereen voor punten zorgen, want de vorige keer scoorde Kees nog een mooi en belangrijk bordpunt.
Op de borden 1 tot en met 4 deze keer een iets andere opstelling, maar dat dacht onze tegenstander ook en zo kregen we de clash tussen onze broers Stokers en de broers Pols. Arne en Wiggert spelen heel erg goed en hebben inmiddels al menig tegenstander verslagen. Martijn op bord 2 kwam er dus niet aan te pas en ook gelegenheidskopman Joost liet een remise schieten en moest de koning omleggen. Nooit zullen we weten of de komst van hun vriendinnen later op de avond hiermee te maken had, maar feit is wel dat Robert van Rekom uit het tweede zijn partij wel won, terwijl ook zijn vriendin later die avond kwam. Tsja.....

Een groot verlies leek onderweg. Op bord 4 speelde Jorik Klein en die kwam niet goed uit de opening tegen de (in vorige wedstrijden) kopman van Krimpen. Het leek erop dat de stelling niet te houden was, maar Jorik vocht terug en wist uiteindelijk binnen de remisemarge te komen, zodat het eerste halfje voor Sliedrecht binnen was.
Daar bleef het niet bij, want Willem Kuiper, all the way from Franeker, wist in een mooie aanvallende partij zijn tegenstander het vuur aan de schenen te leggen, dat hij met een mooie combinatie het punt wist binnen te spelen.
Helaas werd het verlies defintief toen Henk Prins verloor. Voorlopig speelt hij nog geen gelukkig seizoen in het derde, maar de teamleider gaat er vanuit dat Henk in de laatste ronde gaat vlammen. Een offer sloeg niet door en leidde het verlies in.
Verrassend genoeg kwamen er toch nog 2 punten bij. Jan Sulman speelde een huisvlijtvariant van de Caro Kann, had een lastige stellimg, maar wist wel het eindspel te winnen en is nu samen met Floris topscorer. Want Floris Verweij flikte het weer. Deze keer tactisch op bord 3 en stond de gehele wedstrijd in een remisestelling, maar dan breken de laatste 2 minuten op de klok aan en wordt de zeer vriendelijke Floris een brullende leeuw. Ook nu weer, en hij verraste zijn tegenstander in de laatste minuten met een combinatie, zodat die gelijk zijn koning kon omleggen.

Een nipte nederlaag, maar eerlijk is eerlijk. Krimpen was sterker. Degradatie is bijna niet meer mogelijk, alleen theoretisch kan het team er nog uit, maar de laatste wedstrijd tegen Onesimus moet minimaal een aantal bordpunten opleveren, zodat Sliedrecht 3, wat dit jaar een (h)echt team is met veel teamspirit,  ook volgend jaar weer in de 1ste klasse kan acteren.

Aan de start

Floris en Jorik deden het uitstekend

De gebroeders hadden een offday
13 februari 2015:
BERGSCHENHOEK - Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft tegen degradatiekandidaat en het ooit zo vermaarde 3 Torens 1 een onnodige 5-3 nederlaag geleden. Hoe dat verliep? De teamleider verhaalt:

In de 5e ronde van Klasse 1b is het derde team er niet in geslaagd om zich in de top te handhaven. Nu is dat eigenlijk al een bijzondere zin om op te schrijven en te lezen, want wie had aan het begin van het seizoen gedacht dat het team zo goed zou presteren? Al drie overwinningen werden er geboekt en met zelfvertrouwen werd de reis naar 3 Torens in Bergschenhoek afgelegd.
Eigenlijk was er de eerste uren ook niet veel aan de hand. Het kon nog alle kanten op, en op diverse borden leek het ook goed te gaan. Met name bij de senioren op de borden 5 tot en met 8 zag het er niet slecht uit. Henk Prins had op bord 7 een mooie stelling en voordeel. Datzelfde was het geval op bord 5 bij Kees van der Does en ook Willem Kuiper, die de verre reis uit Friesland had gemaakt, kwam in het middenspel onder de druk uit van zijn tegenstander. Bij onze jeugd ging het wisselend. Floris Verweij, de kopman, stond halverwege de avond gewonnen, maar Martijn Stoker, die graag met wit wilde spelen deze keer, kon geen potten breken leek het. Ook Jorik Klein stond op bord 2 niet echt best, terwijl de stelling van Joost Stoker erg onduidelijk was. Het kon nog alle kanten op dus.

Maar ja..... Soms kan het hard gaan. Op bord 8 wist Jan Sulman de winst niet te vinden en na zetherhaling restte niets anders dan de punten te delen. Het was inmiddels al na elven en de teamleider en meegereisde supporters begonnen langzamerhand wat minder vrolijk te kijken. Binnen 5 minuten werden 3 partijen verloren. Eerst kon Henk Prins zijn stelling niet houden en moest capituleren, maar heel kort daarna moesten de Gebroeders Stoker ook de tegenstander de hand schudden. Martijn had na een wanhoopsoffer nog hoop op een remise, maar toen de tegenstander de stelling wist te breken was het ook snel gedaan. Joost kwam in tijdnood en had (zo hij zei) al op zet 5 een inschattingsfout gemaakt. Het definitieve verlies werd definitief toen Willem Kuiper door zijn tijd heen ging in een stelling die nog steeds in het voordeel was van Willem. Jammer dus en zo zit alles een beetje tegen op zo'n avond. Het leek dus een stevig verlies te worden, maar daar dachten de 3 overgebleven Sliedrechters anders over. Op bord 5 hield Kees zijn hoofd koel en scoorde een prachtig punt in een moeilijke stelling. Toen waren alleen nog de 2 topborden bezig. Floris en Jorik bleven knokken. In de laatste minuten van de wedstrrijd kwam Jorik sterk terug, wist zelfs voordeel te behalen, maar tijd was te kort om dit nog te verzilveren. Opnieuw een mooie remise voor Jorik. Floris deed het zelfs nog beter door in tijdnood de beslissende zet te doen, waardoor zijn tegenstander gelijk kon opgeven. 5-3 dus en als je dan terugkijkt...... Het had zomaar gekund....

Maar goed, het team is veilig, speelt een fantastisch seizoen en kan de 2 volgende wedstrijden vrijuit spelen. Een mooi resultaat, en dat wij deze keer onze tegenstander mogen feliciteren hoort erbij. Feit is dat dit team een (h)echt team is, en dat dit team zeker nog voor een verrassing kan gaan zorgen.  Zowel Floris (bord 1!), Jorik (bord 2!) en Jan op bord 8 hebben inmiddels 3 punten bijeen geschaakt. Op naar de volgende wedstrijd.
Destaartborden sloegen toe

Martijn speelde zeer ssterk

Kopman Floris won weer miraculeus

Jorik tegen John Schell

De stukken vlogen over het bord1

8 januari 2015:
SLIEDRECHT - Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft opnieuw voor een grote verrassing gezorgd. Al spreken sommigen er al over dat het niet meer zo verrassend is. Tegen het eens zo vermaarde SO Rotterdam 2 (voormalig eerste klasse in de landelijke competitie) boekte het team van teamleider Marcel Klein een 6-2 overwinning!  
Het verslag van de trotse teamleider luidt als volgt:

"Niet veel mensen haaden het derde team van Sliedrecht veel kans gegeven in de eerste klasse van de RSB. Met verreweg de laagste rating van de 8 ploegen leek het team een regelrechte degradatiekandidaat. Dit gebeurde ook in het begin van de jaren negentig, toen het derde team ook eens in de eerste klasse speelde en toen met 7 nederlagen weer degradeerde. Maar dit jaar loopt het compleet anders. Met een goede mix van jong talent en senioren die hun waarde al hebben bewezen, stijgt het team boven zichzelf uit. Na 4 wedstrijden zijn 6 matchpunten gehaald, is het team eigenlijk al veilig en staat het op een gedeelde tweede plaats.

In de vierde ronde kwam S.O. Rotterdam 2 naar Sliedrecht toe. Onder het mom van "Never change a winning team" kon teamleider Marcel Klein beschikken over de totale basisselectie en speelde het team in dezelfde formatie als de vorige keer. Dit hield in dat de "jonkies" op de eerste 4 borden speelden en de jongere ouderen (of oudere jongeren) op de andere 4 borden.  En die taktiek betaalde uit.

Vanaf het begin stond het er al goed voor. Op alle borden kwam men goed uit de opening en het duurde ook niet lang voordat enkele spelers al voorzichtig hun snode plannen konden uitvoeren. De ban werd gebroken door Henk Prins. Hij stond nog op 0 punten, maar we wisten dat dit niet meer lang kon duren. Al vroeg in de partij kreeg hij overwicht en sleepte het punt binnen. Zo is Henk als laatste ook van de 0 af en zal hij de komende wedstrijden wellicht meer gaan scoren.
Ook de 2-0 kwam al snel. Jan Sulman krijgt natuurlijk extra motivatie nu hij dit jaar in het team met de gebroeders Stokers mag spelen en dat laat hij ook zien. Mooi combinerend wist hij zijn voordeel uit te nutten en zo te winnen.

Toen was het de beurt aan Jorik Klein. Op bord 2 speelt hij tegen tegenstanders die honderden elopunten meer hebben, maar dat maakt Jorik niet uit. In een wedstrijd die nooit echt uit evenwicht is geweest, speelde hij krachtig remise. Zijn TPR blijft na 4 wedstrijden boven de 2000! Een grote prestatie.
Een nog grotere prestatie leverde Martijn Stoker aan bord 4. Ondanks de aanwezigheid van zijn broer op bord 3 bleef hij onverstoorbaar en voert precies uit wat de teamleider van hem vraagt. Wist hij in de vorige partijen al keurige remises tegen veel sterkere spelers te scoren, vandaag speelde hij een prachtpartij, waarbij zijn tegenstander nog wel spartelde, maar Martijn bleef koel, bleef af van het Belgische bier, en wist onder grote spanning het punt te pakken. Een megaprestatie, waardoor ook zijn TPR boven de 2000 schiet.

Intussen wist Kees van der Does ook een voordeeltje op te bouwen. In het eindspel kon hij dat voordeeltje net niet uitbouwen tot een winststelling, maar kon, gezien de stand op de andere borden, wel mooi een remise maken. Ook Kees blijft zo punten sprokkelen. 
Joost Stoker speelde op bord 3 en had zelfs zijn vader gevraagd om te komen supporteren (er waren echter wel geruchten dat hij dit alleen maar deed, zodat zijn vader kon voorkomen dat hij al tijdens de partij aan het Belgische Bier ging). In ieder geval, zijn vader ging wel aan het bier en zag dat Joost een moeilijke stelling had, met wel een kwalitatief voordeel. Uiteindelijk bleek eeuwig schaak het hoogst haalbare en wist ook Joost zijn TPR boven de 2000 te houden.  De winst was binnen en dat leek ook het hoogst haalbare, want de andere 2 partijen leken moeizaam.

Wilem Kuiper kwam geweldig uit de opening, en leek te winnen, totdat in de slotfase er zoveel gebeurde dat per zet de kansen leken te keren. Het toegestroomde publiek keek ademloos toe hoe de wedstrijd vorderde. Uiteindelijk bleek geen van beiden de winnende voortzetting te zien en in een verloren eindspel nam Willem uiteindelijk remise aan. Dit leek de kers op de taart, maar dan doen wij toch onze kopman te kort.

Floris Verweij is vanaf dag 1 de kopman en na twee nederlagen en een matige stelling in de derde partij leek het er slecht voor hem uit te zien. Maar de derde partij won hij en eigenlijk zagen we een herhaling in deze vierde ronde. Een moeizame start en een voortreffelijk einde, waarbij hij op het laatst een remise aanbod afsloeg, nadat hij zelf eerder al remise had aangeboden en zo wist hij de partij met een stikmat te winnen. Onze kopman op 50%. Een fantastische prestatie!  Ook van het gehele team, want de uitslag kwam daarmee op 6-2.

Een mooie prestatie, waardoor het team nu zelfs gewoon naar boven kan kijken. Want wat is er nog mogelijk in deze poule? Sliedrecht 3 speelt een fantastisch jaar waarbij ook gesteld kan worden dat het een (h)echt team is. Ook achter de borden is dat te zien. Handhaving is een feit (gezien de laatste uitslagen) en dan kan er nu vrijuit gespeeld worden. De volgende tegenstander is de uitwedstrijd tegen 3 Torens 1."
De Sliedrechtse topborden speelden heel sterk

Kees speelde uitstekend "

De staartborden aan de start

 De Stokers; remisekoningen
27 november 2014:
SLIEDRECHT - Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft voor een daverende verrassing gezorgd door het ooit zo vermaarde Erasmus 1 met 5-3 te verslaan.
De trotse teamleider Marcel Kleindoet verslag:

"Wie aan het begin van het seizoen gezegd zou hebben dat het derde team van Sliedrecht na 3 ronden 4 matchpunten zou hebben, was waarschijnlijk vreemd aangekeken. "Niet goed bij zijn hoofd" was er waarschijnlijk gedacht. Maar het staat er toch echt: 4 punten uit 3 duels, en zo is het team hard op weg richting handhaving.

Erasmus 1 was op volle oorlogssterkte naar Sliedrecht gekomen met maar 1 doel: de punten mee naar Rotterdam nemen, want voor Erasmus (toch vooraf gezien als een kanshebber) stond na 2 ronden nog op 0 punten. Er moest dus gescoord worden door Erasmus. En eigenlijk heeft het er de hele wedstrijd niet naar uitgezien.
Sliedrecht startte met de 4 jeugdigen op de borden 1 tot en met 4. Zij hadden als doel om 1 of 1,5 punt te halen. Dat was al een grote opgave, want op alle borden zat een groot ratingverschil in het nadeel van Sliedrecht. Op de borden 5 tot en met 8 zaten de routiniers. Zij hadden de taak om 2,5 of 3 punten te pakken. Maar ook hier zat een aardig ratinverschil in het voordeel van Erasmus. Het leek dus een haast onmogelijke opdracht. Maar niet voor het derde.

Voor het eerst dit seizoen had de teamleider zijn basisteam compleet en dat was te merken, want zij geloofden erin. Dat bleek ook op de borden.
Als eerste was Martijn Stoker klaar. Nadat alle zware stukken van het bord af waren, bleef er een potremise over. Een mooie prestatie van de jongste Stoker.
De volgende mooie prestatie kwam van bord 2. Jorik Klein speelde een gambiet en kreeg zowaar overwicht. Zijn tegenstander dacht lang na en moest niet alleen de pion teruggeven, maar kwam ook niet verder dan zetherhaling. Ook een prachtige remise dus.
De voorsprong kwam via Jan Sulman. Al weken in topvorm en dat liet hij nu ook zien in het derde. Een prachtige partij leidde tot een vol punt. Helaas ging het bij Henk Prins mis. In een goede stelling zag hij een aanval over het hoofd, waar hij niet meer uitkwam. Volgende keer beter Henk, de punten komen vanzelf.
Kopman Floris Verweij srond ook nog op 0 punten, maar daar kwam vandaag een einde aan. Een spannende partij met kansen voor allebei. Floris zorgde voor klotsende oksels bij teamleider en medespelers, want in het eindspel had hij nog maar een minuut op de klok. Deze keer ging het goed en kwam het team met 3-2 voor.  Maar de strijd was nog niet gestreden.
Op bord 5 leek Kees van der Does het 4e punt binnen te slepen, maar hij ging mee in het tempo van zijn tegenstander die het uiteindelijk remise kon houden. Het bleef dus spannend.
Willem Kuiper zat ook in tijdnood, maar won in het verre eindspel een toren en wikkelde daarna af naar winst. De volle buit was binnen! Uiteindelijk wist ook Joost Stoker een mooie remise te scoren.

Een topprestatie dus van het team! 5-3 winst op Erasmus 1. Met maar liefst 2,5 punt op de borden 1 tot en met 4, waarbij het ratingverschil enorm was. Ook op de andere borden dus 2,5 punt, wat dit echt tot een teamprestatie maakt.

Zo staat het derde ver van de degradatiestreep vandaan, alleen zijn we er nog niet. Wel is er weer een belangrijke stap gezet richting handhaving. En dat hadden toch weinigen verwacht.  Een mooie stunt. Kan die stunt worden herhaald op 8 januari? Dan komt het tweede team van SO Rotterdam op bezoek.

Op de site van Erasmus staat al een sportief verslag.
Martijn zorgde voor een halfje

Kees ook

Jorik ook en wle aan bord 2!

En Joost ook, aan bord 3

Henk verloor van schaakvriend Arno

Tijdnoodkoning Floris
9 oktober 2014:
MOERKAPELLE- Na 2,5 jaar is er een einde gekomen aan de ongeslagen status van het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht. In Moerkapelle werd het 6-2 en moest het derde team een stap terug doen. 6-2 lijkt een stevige nederlaag, maar het team heeft zijn huid duur verkocht.

Jurgen debuteerde in de eerste klasse

In. Moerkapelle misten wij Willem Kuiper die ook in Friesland moest spelen en ondanks zijn medische achtergrond niet in staat was om zich te klonen. Gelukkig wist hij voor zijn Friese team wel te winnen in ieder geval en wij zien hem in de derde ronde graag weer terug, maar met invaller Jurgen de Haan reisde het team af naar het nieuwe onderkomen van de plaatselijke schaakvereniging.

Klokslag 8 uur was de aftrap en op alle borden was het spel al snel op de wagen. Op alle 8 borden had de thuisclub een stevig ratingoverwicht. Waar ons team 2 jaar geleden nog 3e klasse RSB speelde, speelde Moerkapelle 2 jaar geleden nog 3e klasse KNSB, en ze zijn dan ook de gedoodverfde kampioen van deze klasse, terwijl ons team dit jaar gaat proberen zich te handhaven.

Op de borden 1 tot en met 5 speelde onze jeugdige spelers en op de borden 6 tot en met 8 de oudere jeugd, zoals ze het zelf in ieder geval verwoorden.
Op bord 5 bij Martijn Stoker viel de eerste remise. De tegenstander probeerde het nog wel, maar kwam niet door de stelling van Martijn heen. De tweede remise viel bij Kees van der Does. Hij stond goed, maar de stelling zat vol met valkuilen.

Jan verloor

Niet veel later viel de eerste nederlaag op bord 8 bij Jan Sulman en begon ook op de andere borden zich een nederlaag af te tekenen. Jan kwam net een beetje onder de druk van de tegenstander uit, kon nadenken over een tegenaanval en wilde dames afruilen, maar ging pardoes mat.
Jurgen speelde op bord 4 tegen de hoogst gerate tegenstander en wist goed partij te geven. Met 1 pion minder ging hij het eindspel in en dan nekt het verschil in rating.
Vervolgens vielen er nog 2 mooie remises te noteren. Jorik Klein speelde op bord 2 en hield stand tegen een sterke tegenstander. In de slotstelling zat er zelfs meer muziek voor Jorik in, maar in de beperkte tijd die hij nog had zag hij geen voortzettingen.
Dat gold ook voor Joost Stoker. Hij stond iets beter, maar zag in de wedstrijd zelf geen winstmogelijkheid. Bij de analyse echter bleek dat hij nog wel wat voordeel had. Daarmee waren de punten voor Sliedrecht op. Kopman Floris kwam in ernstige tijdnood, leek een goede stelling te hebben met een extra pion, maar werd in het eindspel toch onder de voet gelopen.
Henk Prins leek remise te kunnen houden, maar verloor een pion en dus uiteindelijk ook de wedstrijd.

Een verlies dus, maar het getoonde spel, kansen en mogelijkheden bieden aanknopingspunten voor de komende wedstrijden.
Aan de start

Joost won fraai

Henk en Jorik goed voor 1,5 punten

9 oktober 2014:
SLIEDRECHT - Na 2 promoties speelt het derde team van Sliedrecht nu evenals het tweede team nu in de 1e klasse van de RSB. In vergelijk met voorgaande jaren zijn wel wat zaken veranderd.  Zo zijn niet meer alle spelers hetzelfde en ook is er een andere teamleider.  Ondanks dat er in het team ervaring is bijgekomen en er een mooie mix tussen jonge en wat oudere spelers is gevonden, lijkt het er op dat het een moeilijk seizoen gaat worden.  Het derde team speelt bijna zonder uitzondering tegen verenigingen die hun eerste team in deze klasse hebben spelen.  Een pittige uitdaging dus, die in de eerste ronde tegen het eerste team van Schaakvereniging De IJssel uit Moordrecht gelijk vorm kreeg.
In onze speellocatie kregen wij dus bezoek uit Moordrecht en als we de indeling bekijken, zagen we een behoorlijk ratingoverwicht voor onze opponent.  Slechts op 1 bord was dit anders en dat was op bord 8 bij Peter Vis.  Peter was in deze ronde onze invaller, omdat Martijn Stoker helaas niet kon spelen.  Maar Peter speelde fantastisch, daarover later meer.

Vanuit de opening zag het er voor het Sliedrechtse team gelijk al niet slecht uit.  Kees van der Does verslikte zich al wel snel.  Hij speelde naar eigen zeggen zijn slechtste partij in jaren en dit liep dus ook niet goed af.  Halverwege stopte hij dan ook het gevecht tegen de bierkaai en moest een nul noteren voor het team.  Geen reden om te wanhopen echter, want op een aantal borden stonden we beter.  Jorik Klein bijvoorbeeld.  Hij speelde tegen een veel sterkere tegenstander, maar daar was in de partij niets van de merken.  In een aanvallende partij wist hij zijn tegenstander steeds verder weg te drukken en het uiteindelijk mooi af te maken.  Een mooie prestatie!  Jan Sulman intussen belandde in een pionneneindspel met een pion meer.  Helaas was er geen mogelijkheid om dit voordeeltje uit te nutten en eindigde de partij door zetherhaling in remise.  Inmiddels wist Joost Stoker aan bord 2 een gevoelige tik uit te delen aan zijn tegenstander.  Met een mooie combinatie wist hij de winnende aanval te vinden en zorgde zo voor de tweede overwinning in het team.  Een mooie prestatie van Joost, die won van de hoogst gerate Moordrechter.

Een stunt begon zich af te tekenen.  Het team van de IJssel was gekomen om hier de punten te pakken, maar dit leek steeds lastiger te worden.  Willem Kuiper had een klein plusje, maar kreeg een remise aanbod, wat we gezien de stand op de andere borden aannamen, aangezien Willem fors minder tijd had.  Toen ook nog het remise voorstel van Henk Prins op bord 5 door zijn tegenstander gelijk werd aangenomen begon het echt spannend te worden.  Het stond 3,5-2,5 in ons voordeel met nog 2 partijen te gaan.

Kopman Floris Verweij speelde zoals hij graag speelt.  Veel tijd verbruikend, zoekend naar een goede stelling en afmaken in de laatste minuten.  De eerste 2 punten gingen goed, alleen het derde moest nog gebeuren.  Inmiddels kreeg Peter Vis een remise aanbod. Dit zou voor ons een matchpunt betekenen en dat was al veel meer waar we van tevoren aan dachten.  Maar Peter wilde doorspelen en dacht de winst te kunnen binnenslepen.  Dit gebeurde ook, en Peter die een heerlijke partij schaakte wist het verlossende punt binnen te schaken.  Een prachtpartij voor Peter.  Floris vocht voor wat hij waard was, maar de tijdsproblemen werden toch te groot en uiteindelijk moest hij zijn tegenstander de hand schudden.

Een onverwachte, maar prachtige overwinning van het team.  Een mooie teamprestatie, waardoor we in de eerste wedstrijd gelijk 2 belangrijke matchpunten halen.  Dit team kan dit jaar nog voor mooie verrassingen zorgen!
Teamleider Marcel Klein

 
September 2014:
SLIEDRECHT - Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht gaat een spannend seizoen tegemoet. Na de tweede promotie op een rij moet htet team zich in de eerste klasse gaan bewijzen. In dezelfde klasse als het tweede team moet het team bewijzen dat de promotie terecht is geweest en het team in de eerste klasse thuis hoort.

Om handhaving te bewerkstelligen is Marcel Klein als nieuwe teamleider aangesteld. Deze succesvolle teamleider van veel jeugdteams gat zijn kennis en kunde inzetten om te gaan stunten in de zeer sterke eerste klasse B. Tegen favorieten als Moerkapelle 1, SOF 1 en SO Rotterdam 2 zal het lastig worden, maar met het nodige stuntwerk is alles mogelijk.
Om het doel te bereiken trok de teamleider enkele routiniers aan, die de rest van het team moet optrekken naar het beoogde niveau.

Het derde team start op donderdag 9 oktober het seizoen met een lastige thuiswedstrijd tegen het eens zo vermaarde Erasmus 1, medefavoriet van de klasse en jarenlang een geduchte tegenstander van het eerste.