Interne Competitie ronde 7: Familie Schakel slaat toe

Familie schakel in actie

SLIEDRECHT – De zevende ronde van de interne competitie zit er weer op. Een waar spektakelstuk met maar liefst 24 borden zorgde voor een goede sfeer in schaakpaleis ‘De Havik’. Ditmaal een beperkt aantal verrassende uitslagen, maar op bijna alle borden werd er tot de tanden toe gestreden om de winst (met maar 3 remisepartijen).

De familie Schakel was ook tijdens ronde 7 weer goed vertegenwoordigd. Vader Tim en zoon Tijmen maken het schaakleven van menig schaker zuur, zo ook deze ronde. Zowel vader als zoon wisten te winnen beiden na een bloedstollende strijd.

Zoon Tijmen mocht met de zwarte stukken aantreden tegen veelspeler Johan van de Griend. In het verre middenspel stond de zwarte koning op veld b6 vol op de tocht. Ondanks dat wist Tijmen toch een pion voorsprong te pakken en zo het eindspel in te gaan met een dot pionnen, een toren en de koning. Na knap manoeuvreerwerk wist de jongste Schakel door te schakelen naar winst.

Volle bak in de Havik

Pa Tim had met wit een intense wedstrijd tegen de man die bijna altijd aanwezig is op de clubavond en in bloedvorm verkeert; Henk van der Hoek. Uw verslaggever checkte rond de klok van 22.00 uur dit bord en nog geen enkele pion of stuk was geslagen. Ondertussen waren ze verzand in een listig middenspel. Na bijna 3,5 uur spelen leek er een mooie voorsprong voor Henk aan te komen die met zijn paardoffer een vrijpion wilde forceren. Tim wist dit mooi gesloten te houden en won knap de partij. Of dit verdiend was? Laten we het vraag aan Tim zelf: ‘Beste Tim, hoe heb jij deze partij ervaren’?

“Beste reporter, bedankt voor je vraag! Toen ik vannacht niet kon slapen van de adrenaline shock heb ik de hele partij nog eens geanalyseerd. Ik kwam goed uit de opening met wit en verkreeg groot voordeel. In de uitvoering ging het mis en zwart nam het heft in handen. Henk speelde in deze fase een sterke partij en ik wees tegen beter weten in en onverantwoord een remiseaanbod af. Dat had me duur kunnen en moeten komen te staan. Henk moest keuzes maken hoe hij de partij naar zich toe moest trekken. Er is niets verraderlijks als te moeten kiezen uit meerdere goede mogelijkheden en dus mocht ik blijven hopen. Met veel geluk kon ik mijn koning vanuit eerst verloren en later remisestelling activeren. De rollen werden omgedraaid en ik kon met heel veel geluk de partij naar me toetrekken”.

Na dit mini-interview met onze sympathieke (en altijd enthousiast schakende) Giessenburger gaan we eens kijken naar de andere borden. Bovenaan in de competitie blijft het spannend. Zowel Jorik Klein, William Gijsen, Arjan van der Leij en Peter van den Bergh strijden alle vier om de bovenste plaatsen. Laten nu net dit de wedstrijden zijn die gespeeld. zijn. We beginnen met Jorik tegen William. Jorik mocht met de witte stukken aantreden tegen William. Lang ging de partij gelijk op tot William een onnauwkeurigheid toeliet wat resulteerde in een doorgebroken d-pion van Jorik. Hoewel William tot het uiterste verdedigde, kwamen de zwarte stukken in de verdrukking en moest William het hoofd buigen. Hiermee blijft Jorik ongeslagen koploper met 6 winstpartijen!

De strijd om plek 2

Peter van den Bergh is tot nu toe ook ongeslagen, maar heeft twee partijen minder gespeeld dan Jorik. Vanavond mocht hij met zwart aantreden tegen niemand minder dan Arjan van der Leij. Een ingewikkelde partij volgde (die in ieder geval voor uw verslaggever niet te volgen was). Rond het tijdstip dat het in Nederland bijna vrijdag werd, de meeste sterren buiten zichtbaar werden én Elon Musk ongetwijfeld weer een briljant idee heeft voor verdere doorontwikkeling van zijn bedrijf, kwam ook dit bord tot een eindspel. Arjan werd hier steeds meer gedrongen om stukken te verdedigen en Peter kwam zoevend met zijn dame de witte stelling binnengedrongen. Na een onnauwkeurige zet met de toren moest deze in het doosje verdwijnen en ging de winst naar de tot nu toe ongeslagen Peter van den Bergh die vol in de achtervolging gaat voor plek 1.

Wim schuift naar boven in de ranglijst

Op plek 5 en 6 vinden we Dana Verheij en Wim Pool die beiden de aansluiting willen behouden met de top 3. Dana verloor echter een pion (of twee) in het middenspel en heeft deze nooit meer teruggezien. Een ingewikkelde eindstelling ontstond op het bord met aan beide zijden een actieve koning en toren en een pion meer voor Wim. Na veel manoeuvres op het bord wist Wim te winnen en zo de top 3 binnen te dringen

Wie niet wist binnen te dringen was Jaap Euser in zijn partij tegen Jurgen den Haan. Een goede stelling kwam voor hem op bord maar in het eindspel werd zijn paard gepend en moest in het doosje verdwijnen. Met een stuk achterstand én actieve dames op het bord restte er niets meer dan zijn meerdere te erkennen in onze nieuwe keukenkampioen Jurgen de Haan

Winst voor beide ‘linkse’ mannen op deze foto

Joost Stoker wist ook twee pionnen van Maarten Hartkoren te laten verdwijnen in het doosje. Na lang doorspelen bleek dit doorslaggevend ondanks de jacht op zijn (schaak)dame. Rien Lodder heeft (samen met een niet nader te noemen speler) de Scandinavische opening geoefend. Helaas blijkt dat het laten insluiten van je toren geen onderdeel is van deze opening, zodat Theo Theunisse de winst kon opstrijken.

Kiria Brandsma pakte de eerste winstpartij van het seizoen tegen Julian van Dieën. We verwachten dat er nog veel winstpartijen gaan volgen (ook voor Julian die steeds beter gaat spelen). Ook Klaus Drägestein wist de winst te pakken tegen Don Leo. In een bijzondere partij waarin beiden niet wisten te rokeren, met dolle paarden en stukken van het bord verdwenen wist Klaus Leo steeds verder naar achter te dringen om uiteindelijk zijn tweede winst van het seizoen te pakken. Chapeau!

Martijn geniet van de remise partij

Tot slot nog wat algemene wetenswaardigheden. Uw verslaggever liep langs de partij van Niels Verhaar tegen Martijn Stoker. Na een seconde of tien volgende er de vraag: ‘Wat denk jij dat de beste zet is?’ Ongetwijfeld heeft uw verslaggever hier het goede antwoord gegeven, want Niels wist de partij te winnen met een verdrietige Martijn tot gevolg. Tenminste… dat was het idee van uw verslaggever. In de praktijk blijkt dat het een remiseuitslag te zijn, waarbij ik mij nog steeds afvraag waarom er dan niet geluisterd is naar mijn briljante – voorgezegde – zet.

Over Niels gesproken, een andere (of beter gezegd; nieuwere) Niels was er ook! Niels Mijnster keerde terug met herziene ambities. En waarom ook niet? Naast de gezelligheid van de vereniging kan er misschien nog een mooi kampioenschap volgen dit seizoen. Helaas voor Simon Kadijk – die al vroeg een stuk kado gaf – zijn de ambities van Niels werkelijkheid geworden en worden zijn verrichtingen aan de top met angst en beven gade geslagen.

Nog twee partijen dan. Allereerst de partij tussen Wim Hokken en Wout Boer. Uw verslaggever kan hier bijzonder kort over zijn, voor de inhoud van dit verslag; zie alle voorgaande jaarverslagen van de afgelopen 25 jaar van deze vereniging. Ook ditmaal was de uitslag; remise. Paul Schakel speelde een mooie partij tegen niemand minder dan Yacintha van Doorn! Yacintha werd al even gemist maar was weer terug en genoot volop van de Havik, de gezelligheid maar minder van het overwinningspunt van Paul. Maar het smaakte naar meer!

Ongetwijfeld zijn er partijen niet beschreven deze avond (bijvoorbeeld de mooie aanval van Ferhat Erdogan met zijn torens, de winst van Henk Prins – keurig conform de theorie van Henk (d.w.z: niet rokeren en vol in de aanval) -, de niet-doorslaande-aanval van Jerry van Rekom tegen Teunis den Rooijen). Maar om alle partijen te beschrijven zal er bijna een boekwerk moeten komen. Beter is dat u zelf komende week weer komt kijken als er naast de reguliere competitie ook de kraker van de RSB op het programma staat. RSB – Sliedrecht 2 ontvangt dan de De Willige Dame. Eens kijken of ze gewillig ten onder willen gaan.

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie