Invallers van Sliedrecht 1 halen de overwinning binnen

Verslaggever en kopman Marijn zwaaide succesvol de scepter

SLIEDRECHT – Afgelopen zaterdag mocht Sliedrecht 1 zich bewijzen. Met als grote vraag: is het team promotie waardig? In de Havik mochten we het namelijk opnemen tegen Rokado 1, een team dat op papier even sterk is. Een overwinning zou een krachtige start van 4 matchpunten betekenen en het eerste team een goed vooruitzicht geven voor eventuele promotie. 

Co-teamleiders Robert en Jorik konden helaas beiden niet aanwezig zijn op deze enerverende dag. Voor een vervangend teamcaptain hoefden ze niet te ver zoeken. Basisspeler Marijn den Hartog wilde maar al te graag een keer de scepter zwaaien. Gretig ging hij in op het verzoek om waar te nemen. Wat hij nog niet wist, was dat hij daarmee ook het verslag mocht schrijven… Tja, met macht komt ook verantwoordelijkheid.

Uw vervangend teamcaptain had op bord 1 een valse start en maakte na enkele zetten al een lelijke fout. Marijn verzonk vervolgens in diepe gedachten hoe hij zijn stelling nog mogelijk kon redden, maar het vooruitzicht was redelijk somber. Helaas volgde de rest van het team blindelings zijn voorbeeld en kwamen er meerdere slechte stellingen tevoorschijn.

Adrian Mensing op bord 5 had naar eigen zeggen de voorgaande nacht slecht geslapen. Het schaken verliep daarom wat minder soepel dan normaal. Na enkele uurtjes kwam hij een paar pionnen achter te staan. De felle strijd die hij daarna nog bood, mocht helaas niet meer baten. Het eerste punt werd voor onze tegenstanders opgetekend. 

William deed er alles aan om remise te voorkomen

Op ons twee bord kreeg het Sliedrechtse kanon William Gijsen ondertussen een remiseaanbod. Samen met teamcaptain Marijn werden de andere borden snel langsgelopen. Het oordeel was echter al snel duidelijk en er hoefde weinig overlegd te worden. De match zag er somber uit en we hadden snel een winst nodig. William heeft vervolgens zijn hele trukendoos geopend om er nog een winst uit te slepen. Zijn tegenstander bood echter een formidabele weerstand en na een zwaarbevochten partij werd de strijdbijl begraven. Remise.

Wim Pool
Wim Pool won overtuigend

Wim Pool had op bord 7 dezelfde tegenstander als in de laatste wedstrijd tegen Rokado waarin hij wist te winnen, dus een overwinning moest mogelijk zijn. De moderne verdediging kwam op het bord waarin wit ook f4 speelt. Wit leek aanvankelijk beter te staan met een overweldigende controle over het centrum. Wim maakte tegenspel op de damevleugel met een pion op c3 en b4. Het plan van de tegenstander was om in het centrum wat te proberen, maar hij blies daarmee zijn eigen stelling op. Hij verloor een kwaliteit, had nog wel een beetje een aanval, maar deze was makkelijk te pareren door Wim en de overwinning kwam niet meer in gevaar.

Met de zwarte stukken werd Arjan van der Leij een beetje in slaap gesust door de rustige opening van zijn tegenstander. Met de zet h7-h6 liet Arjan een kleine verzwakking toe op zijn koningsstelling. Dit gaf zijn tegenstander de gelegenheid om met zijn loperpaar vervelende druk uit te oefenen en voor een lange rokade te gaan. Er was nog ergens de mogelijkheid om te vluchten in een minder eindspel, maar daar had Arjan naar eigen zeggen geen trek in. De beste verdediging was erg ingewikkeld om te vinden en werd als resultaat eraf geofferd. Bord 3 eindigde zo in een punt voor Rokado 1. 

Ondertussen was interim-aanvoerder Marijn op Houdini-achtige wijze aan de afgrond ontsnapt. Na een paar onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander stroomden de zwarte stukken de witte vesting binnen. Met deze winst werd de match rechtgetrokken en kon het eindresultaat weer alle kanten opgaan. 

Dana won in aanvallende stijl

Onze jongste speler Dana Verheij had op bord 8 de witte stukken. Er werd agressief ingezet op de koningsvleugel. Een paar pionnen werden er tegenaan geknald voor een gevaarlijk initiatief. Zwart wist dit een tijd goed te verdedigen en het leek erop dat Dana nog een moeilijke stelling kreeg om uit te spelen. Echter, toen we even later de stelling wilden bekijken, was de zwarte koning gevallen en de strijd beslecht. Het vele verdedigen was haar tegenstander te veel geworden en hij was bezweken onder het zoveelste tactische trucje van Dana.

Jurgen debuteerde zeer succesvol tegen zijn 2100+ tegenstander

Als laatste waren onze 2 invallers nog bezig. Jurgen de Haan was met meer dan 200 ratingpunten verschil in het nadeel. Zijn debuut in het eerste team ging echter niet ongezien. Jurgen wist iedereen te verrassen door zijn op papier veel sterkere tegenstander te verschalken. De koning van zijn tegenstander stond na sterk spel van Jurgen op de tocht en dit kwam hij niet meer te boven. Mat volgde. Deze overwinning leverde niet alleen veel ratingpunten op, maar voor Sliedrecht 1 ook de winst!

Als laatste was Tim Schakel nog bezig. Tim speelde een taaie Hollandse partij. Het was een ware wedstrijd touwtrekken, waarbij beide spelers geen definitief voordeel wisten te bereiken. De partij schommelde tussen een klein voordeel voor wit en dan weer klein voordeel voor zwart. Ondanks dat de match al binnen was, wist Tim de daad nog wat kracht bij te zetten door een mooie remise te scoren. Eindresultaat: 5-3.

Het resultaat werd in de Havik gevierd met een voedzame maaltijd (lees: friet en pizza). Met 4 matchpunten hadden we geen betere start kunnen wensen. Het seizoen is echter nog jong en promotie nog ver. De volgende wedstrijd tegen De Drie Torens zal er weer hard gewerkt moeten worden. 

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie