Interne competitie ronde 6: Storm!

Reporter Rick Stuij praat u bij over de nieuwste speelronde uit de vermaarde Sliedrechtse competitie…

De Thorbeckelaan Sliedrecht, 10 oktober 2024

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag, op de tiende van de tiende, vond in de Havik de zesde ronde van de interne competitie plaats. Ondanks het natuurgeweld dat de tropische cycloon Kirk beloofde te bezorgen, wisten ruim 30 dappere schakers de speelzaal te bereiken. Na het inspecteren van de directe omgeving op eventuele schipbreukelingen en verloren notitieboekjes, kon het startsein gegeven worden.

Wie dacht dat de storm zich louter buiten het gebouw afspeelde, kwam van een koude kermis thuis. Mogelijk zelfs letterlijk, met schakers weet je het nooit. In het stormseizoen is het een belangrijke zaak om je goed voor te bereiden, zodat je niet verrast wordt door windstoten of wolkbreuken. Schakers hebben het er maar druk mee. Deze voorbereidingen dienen ze immers te treffen naast hun reguliere huiswerk.

David verhoogde de relatieve luchtvochtigheid

Het zal niemand aan het zicht ontgaan zijn dat David zich goed had ingelezen. De kersverse teamleider van Sliedrecht 4 mocht kleerscheurloos aantreden tegen de op papier sterkere Yaro. De redelijk gebalanceerde opening werd opgevolgd door een onstuimig middenspel. Een blik op de barometer bevestigde het vermoeden: de atmosferische druk kon beide kanten opslaan. Even leek Yaro een opening te vinden in de stugge defensie van David, maar eerstgenoemde had geen rekening gehouden met de corioliskracht. Deze veroorzaakte een plotse richtingsverandering van de wind. Het initiatief lag bij David, die het punt binnen kon halen. Knap gespeeld!

Aan het topbord daagde de nummer 2, Jorik, de nummer 1, Arjan, uit. Beide kanshebbers stonden op vier punten uit vier wedstrijden. Dat belooft onweer. Het middenspel zag er niet zonnig uit voor Arjan. Jorik’s pion op d5 leek een onoverkomelijk obstakel door het ontbreken van Arjan’s c-pion en de reeds ingenomen e5-positie van zijn e-pion. Arjan’s mobiliteit was beperkt. Het mistte. De navigatie over het bord kon enkel nog plaatsvinden met behulp van een zonnesteen. Uw verslaggever is zelfs in de veronderstelling dat Arjan, ergens in de mist, een paard heeft weten te winnen. Bij het optrekken van de nevel werd beide spelers echter duidelijk dat het voordeel dat Jorik genoot, onoverkomelijk was. Jorik is dus weer een punt los van de competitie en eens te meer de man-to-beat.

Met mist gaat de vorst in de kist

De rest van de borden bevond zich vrijwel de hele avond in een hogedrukgebied. Doorgaans denkt men hierbij te genieten van lekker weer met zon en niet al te veel wind. Dit is echter geheel afhankelijk van de ligging van de hogedrukkern. Ligt deze op uw koningsvleugel, dan kan het zweet u zomaar uitbreken. Henri en Rien wisten het hogedrukgebied knap te manipuleren, zodat Johan en Klaus met de daarbij behorende motregen geconfronteerd werden. Ook Maarten kon onder de hoge druk alleen maar toekijken hoe Wim’s pionnen naar promotie wandelden. Geen zorgen, na regen  komt zonneschijn.

Zonneschijn, daar kunnen we allemaal wel van genieten. Het is alleen nog maar de vraag wanneer deze terugkeert in en rondom de Havik. Komende zaterdag, 12 oktober, wordt de Sliedrechtse speelzaal namelijk bezet door de vier KNSB teams! Het weerbericht liegt er niet om: plaatselijk is er kans op hevige onweersbuien. De druk zal hoog oplopen. U bent gewaarschuwd. Komt dat zien!

Rick Stuij

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie