Sliedrecht naar ronde 2 in KNSB-bekercompetitie

Klaar voor de start

GIESSENBURG – Elk seizoen neemt Sliedrecht deel aan de nationale bekercompetitie. De wedstrijden voor deze competitie zijn vaak op het scherpst van de snede; de 4 sterkste KNSB-spelers van een club worden tegen elkaar gezet, met regelmatig verassende uitslagen tot gevolg. De loting voor ronde 1 bracht Sliedrecht een welbekende tegenstander op fietsafstand: De Giessen & Linge uit Giessenburg. Na hartelijk te zijn ontvangen in de fraai ingerichte speelzaal, barstte de strijd los. De weg naar de teamwinst was hobbelig en smal, maar werd gevonden.

KNSB-kopman Marijn den Hartog kon niet meespelen, als vervangster werd Dana Verheij ingevlogen. Helaas moest Dana op bord 4 een nul incasseren tegen Eddy Korevaar. In Hollandse structuren verplaatste Eddy het slagveld van de koning- naar de damevleugel. Dana stond de verovering van haar a-pion toe, wat achteraf ongepast bleek te zijn. In tijdnood werd de druk te hoog.

Op bord 3 was de partij uniek, maar de paring des te meer: Tim Schakel mocht namens Sliedrecht het opnemen tegen zijn zoon Tijmen. De eerste officiële partij die vader en zoon tegen elkaar hebben gespeeld. Om ruzie op verjaardagen te voorkomen, werd bij een 1-0 tussenstand in het voordeel van Sliedrecht remise overeen gekomen. Deze voorsprong was door Arjan van der Leij in de statistieken gebracht. Op bord 2 moest hij kwaliteitsverlies toestaan tegen Henk Boot, liep lang achter de feiten aan, maar wist tot grote opluchting van de aanwezige Sliedrechtse supporters in de eindfase een dodelijke vrijpion te creëren.

De opluchting was groot omdat op bord 1 een zeer onduidelijke stelling was ontstaan tussen topper William Gijsen en de Giessenburgse ratingoverste Jaco Vonk. De witte koning van William was in het midden van het bord beland, terwijl de zwarte dame samen met haar torens nog gewoon in de buurt aanwezig was. William bleef gelukkig koel en wikkelde af naar een eindspelstructuur waar de activiteit van de koning juist een voordeel bleek te zijn. Goed werk.

Winst betekent verder bekeren. De volgende tegenstander is een team dat uitkomt in de Meesterklasse van de KNSB-competitie (de eredivisie van het Nederlande schaken, red.): Paul Keres uit Utrecht. Op naar een verassing!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie