Sliedrecht 1 (RSB) speelt gelijk in eerste wedstrijd met geluk en ongeluk

Teamchef Peter van den Bergh praat ons bij…

Het goede voorbeeld

ROTTERDAM – De eerste wedstrijd van het seizoen van Sliedrecht RSB1 is na een spannende wedstrijd geëindigd in een gelijkspel tegen Onesimus 2 uit Rotterdam. Daarmee bleef de vooraf gehoopte overwinning tegen de promovendus uit. Wat valt er verder over te zeggen? Op sommige borden was er sprake van geluk, en op andere van ongeluk….

Na vorig seizoen is het team een beetje veranderd, maar grotendeels hetzelfde gebleven. Wim, Jerry en Henk spelen niet (vast) meer mee, terwijl Tim en Jurgen de ‘nieuwkomers’ zijn.

Uit naar Rotterdam, in het centrum nog wel, werd er heel wat heen en weer gemaild over hoe daar het beste te komen. Zoals echte schakers betaamt, werd dat helemaal uitgedacht en zou dat vast goed komen. Een deel van het team ging met de auto, een deel met OV en een ander deel koos voor de combinatie via Kralingse Zoom.

De teamleider (in de auto) was dus geheel gerustgesteld zijn team volledig aan te treffen op de Rotterdamse speellocatie. Helaas, onderweg ging de telefoon met de boodschap dat Willem Kuiper betrokken was bij een aanrijding. Gelukkig was alles goed met Willem en was hij intussen met vervangend vervoer alsnog onderweg naar Kralingse Zoom. Maar, het zou wel wat later kunnen worden. Johan en Pieter zouden op hem wachten en hem onderweg de morele steun verlenen die hij wellicht nodig had?!
Het viel nog alles mee en bij de iets te late binnenkomst hadden de drie eigenlijk alleen de intro gemist van de wedstrijdleider. De intro die onder andere bevatte dat de regels over mobiele telefoons streng zouden worden gehandhaafd…

Ondanks wat vertraging was Willem op tijd

De wedstrijd begon voorspoedig, want al voor 10 uur was Peter (bord 1) als eerste klaar met een walkover. Zijn tegenstander maakte al snel een foutje in de opening waardoor Peter een sterk centrum kreeg. Tel daar ontwikkelingsvoorsprong en een koning in het midden bij op en de aanval van Peter speelde als vanzelf.

Al een stuk later op de avond was Jeroen (bord 7) de volgende, met remise als uitslag. Hij won een pion (cadeautje) maar zijn tegenstander kreeg daar wel wat tegenspel voor terug. Met ook nog een tijdsachterstand koos Jeroen daarom maar, in overleg, eieren voor zijn geld.

Frank (bord 8) had een lastige partij en verloor uiteindelijk. Dat had hij al aangekondigd onder de partij, want hij kon zich moeilijk focussen en zag niets, naar eigen zeggen. Toch wist hij de ergste koningsaanval te neutraliseren met een mooie loperzet. Daarna kwam er alleen een sterk paard zijn stelling binnen en was het alsnog onhoudbaar. De stand kwam weer gelijk.

Bij de partij van Johan (bord 5) speelde zich van alles af. Op het bord, maar ook naast het bord werd er wat afgespeeld… Johan begon goed, en hij won een goede pion in de opening. Maar langzaam viel hij een beetje in slaap en raakte zelfs een pion achter met een mindere stelling. Precies op dat moment speelde zijn telefoon luid zijn wekker af!? De wedstrijdleider stond al klaar om een nul uit te delen, maar gelukkig wist Johan dat bij de RSB eerst een waarschuwing moet volgen. Na 10 minuten onderzoek bleek dat te kloppen en kreeg Johan een waarschuwing én 10 minuten tijdstraf, geheel volgens de reglementen.

Frank had een pittige avond

Een geluk bij een ongeluk? Johan was wel weer wakker geworden in elk geval en speelde zich met weinig tijd sterk terug in de partij. Het leek van de zijlijn even dat zijn aanval hem voordeel zou brengen, maar uiteindelijk ontstond er een remise toreneindspel. 2-2. 

Intussen maakte ik me wel zorgen over de matchpunten. De meeste andere partijen stonden iets minder. Maar toen boekte Pieter Pons (bord 4) een belangrijke overwinning. In een interessante en ingewikkelde partij was vooral de koningsvleugel waar het om draaide. Pieter leek wel wat beter te staan, maar kon er ook niet veel mee. Hij bleef echter compliceren en verleidde zijn tegenstander zo tot een fout. Mooi en belangrijk punt.

Tot ieders grote verbazing haalde Willem Kuiper (bord 6) het eerste en enige matchpunt binnen met een overwinning! In de opening en het vroege middenspel was hij 2 pionnen en veel tijd op de klok kwijtgeraakt. Zat hij nog met zijn gedachten in de auto? Zijn tegenstander speelde ook nog eens super gezond en solide en het leek mij dus verder een verloren zaak. Echter, na wat stukkenruil ontstond er een dubbel toreneindspel en daarin wist Willem zijn torens te activeren. Met 2 torens op de 2e rij zag zijn tegenstander het niet meer zitten en gaf (te vroeg) op. Een geluk bij een ongeluk! 

De ‘debutanten’ in het team waren als enige nog bezig en wilden natuurlijk genieten van de volledige speeltijd in dit team. Nouja, genieten… hun stellingen waren moeilijk.
Jurgen (bord 3) kreeg op papier de sterkste tegenstander tegen zich en dat was te merken. Hij stond flink onder druk. Maar hij bleef knap verdedigen en de zwartspeler wist er niet door te komen. In flinke tijdnood kreeg Jurgen zelfs wat dreigingen die zijn tegenstander weer goed pareerde. Toen sloeg helaas het noodlood toe en blunderde hij in redelijk gelijke stelling een toren weg. Dikke pech.

Tijdnoot

Intussen stond Tim (bord 2) niet zo best. De partij was rustig begonnen, maar door voortreffelijk spel van de tegenstander kreeg Tim langzaam een onaangename druk op de koningsvleugel te verduren. Gelukkig kwam Tim daar op een of andere manier onderuit en kwam er een eindspel op het bord, dat aanvankelijk niet verkeerd leek voor Tim. Inmiddels in tijdnood maakte hij waarschijnlijk toch een verkeerde beslissing en kreeg zijn tegenstander de overhand met een sterk paard. Dat werd netjes uitgespeeld. Zo werd het uiteindelijk 4-4. 

Hopelijk de volgende keer meer geluk in de thuiswedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie