Interne competitie ronde 3: het ultieme verslag

Reporter Rick Stuij praat u bij…

SLIEDRECHT – Afgelopen week werd u, als lezer, het ultieme verslag beloofd van ronde 3:

‘Al met al… een mooie avond waarin veel is gebeurd. Was dan alles rozengeur en maneschijn? Nee, toch niet. De echte verslaggever van deze avond was ondergedoken, zodat ad interim dit verslag maar is opgesteld. Als tegenprestatie is de lat hoog gelegd om komende week het ultieme schaakverslag op te stellen van ronde 3. We zijn benieuwd!’

Schaken en debatteren gingen hand in hand afgelopen donderdag

De ‘echte’ verslaggever van vorige week (ondergetekende) hield zich ten tijde van ronde 2 bezig met het fortificeren van de waterkeringen in Praag. De bestempeling als ‘ondergedoken’ was weliswaar geenszins incorrect, paraplu’s hebben zelden zo hard werk moeten verrichten. Afijn, ik ben de beroerdste niet. Leest u snel verder voor het ultieme verslag van ronde 3!

Ultiem ul·tiem

bijv.naamw. Uitspraak: [ ʏlˈtim ]

1) Allerlaatst

Voorbeeld: ‘nog een ultieme poging wagen’

Johan (r) met de beste zet

Donderdag 19 september werd de Havik gevuld door politieke meningen. Ons aller monarch Willem-Alexander had duidelijk wat losgemaakt bij eenieder met zijn jaarlijkse performance in ’s-Gravenhage (u weet wel, die van de derde dinsdag in september), om nog maar te zwijgen over de noodwetgeving rondom asiel. Er hing een ietwat geagiteerde sfeer. De aanwezigheid van Martin Bosma zou geen overbodige luxe zijn geweest. Al zou het schaken zelf ook de reden hebben kunnen vormen voor de gespannen gezichten alom.

De (meeste) debatten worden rond 20:20 beëindigd en er kan geschaakt gaan worden. Veel al dan niet zelfbenoemde politici krijgen interessante stellingen voorgeschoteld. Neem bijvoorbeeld de partij van Ferhat tegen Jeroen. Hierin probeerde Ferhat een muur van pionnen ondoordringbaar te maken. Helaas voor hem had Jeroen een gedegen plan gefabriceerd om de koningsvleugel open te breken. Tegen Ferhat blijft het altijd oppassen, maar Jeroen speelde het vakkundig uit.

The Trump Wall?

Paul Schakel speelde een sterke pot tegen Rik Versteeg. De kersverse bardame (?) en de wedstrijdleider gingen lange tijd gelijk op. Je weet wat ze zeggen: het mooiste gewicht is evenwicht. Met deze stelling is Rik het blijkbaar pertinent oneens. Remise zal ongetwijfeld overwogen zijn, maar Versteeg zag zijn kans schoon. Hij wist in een ingewikkeld middenspel het voordeel naar zich toe te trekken. Dat voordeel wist hij om te zetten in een punt. Knap gedaan!

Een van de topborden werd bezet door Dana en William. Dana speelde goed en dat werd beloond op het speelveld. Ze had een vrijpion klaargespeeld op de d-lijn. William moest alle zeilen bijzetten om hier een antwoord op te verzinnen, maar kon het eindspel niet houden. Een knappe overwinning van Dana, die met 3 punten uit 3 wedstrijden een geweldige start kent van het seizoen!

Jorik wist ook zijn winstpercentage van 100% met deze ronde te verlengen door Jurgen te verslaan. Daarmee staat hij nu op de eerste plaats in het klassement. Hij wist een vrijpion te winnen in ruil voor de g-pion voor zijn koning. Jurgen’s dame was niet dreigend genoeg om een half punt veilig te kunnen stellen. Meinte completeert de 3-uit-3-club, door af te rekenen met David.

Dana op 3 uit 3!

Soms heb je wel eens het idee dat je al met 1-0 achterstaat voordat de partij überhaupt begonnen is. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn om met 4-0 achter te staan voordat je partij begint? Het overkwam Johan. Net als zijn Feyenoord heeft hij deze achterstand niet om kunnen draaien.

Vol goede moed schoof Tim de Waard aan tegenover Theo Dekker om voorlopig zijn laatste partij in de Havik te spelen. In de wandelgangen gaat rond dat hij hoopte met 1-0 voor te staan, dit was immers zijn ‘afscheidspotje’. Theo had hier echter geen boodschap aan en wist met een irritant trucje op zet 8 (of 10, maar niet 9) een paard te winnen van Tim. Laten we het zien als een motivatie om in Wenen door te schaken. Vanaf dinsdag bekleedt Tim namelijk zijn functie elders; in Oostenrijk!

Politiek medewerker Rick Stuij

Zo kwam er een einde aan een politiek beladen schaakavond. De notulen van de debatten zijn helaas verloren gegaan. Misschien is het ook maar beter zo. Alle uitslagen kunt u vinden op de website. Donderdag 26 september staat de vierde ronde van de interne competitie op de agenda.

Rick Stuij

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie