Sliedrecht 1 (KNSB): soms zit het mee

Teamleiders Robert en Jorik in gedachten verzonken

BOXTEL – Na degradatie uit de 2e klasse KNSB werd even getreurd, maar al snel ging de blik op het nieuwe seizoen. Promoveren en terugkeren op niveau is de doelstelling. Co-teamleider Niels Mijnster trok zijn conclusies en hield de eer aan zichzelf. Daarmee maakte hij ruimte voor de terugkeer van Robert van Rekom als basisspeler en motivator, waarmee het succesvolle teamleidersduo Jorik & Robert weer compleet is.

Dat de ambitie om te promoveren ambitieus is, blijkt wel toen Jorik en Robert tijdens de voorbereidingen de opstelling van de concurrenten bekeken. We zijn zowaar als zesde geplaatst op gemiddelde rating. Als we bovenin mee willen doen, is de eerste wedstrijd tegen Dubbelschaak ’97 gelijk een hele belangrijke. Dit vrijwel gelijkwaardige team werd vorig seizoen tweede in de 3e klasse en promoveerde net niet. Het werd een erg spannende wedstrijd, waar wij uiteindelijk alle matchpunten mee naar huis namen. Dat had zomaar anders kunnen zijn…

Als eerste klaar was onze bord 8 speler, Adrian Mensing. Adrian is ondertussen een bekendheid in de online schaakwereld, want zijn streams zijn onmisbaar voor de vele trouwe fans die hij heeft. Hierdoor is hij veel bezig met schaken en dat heeft zijn tegenstander gemerkt. Adrian zat goed in de theorie en kwam prima uit de opening. Hij had een thematische aanval op de damevleugel die onhoudbaar bleek te zijn. Een goed begin van het seizoen!

Daarna waren drie partijen ongeveer tegelijk klaar. Over de partij van Arjan van der Leij kunnen we kort zijn. Een nog bekend stukoffer wist hij op te volgen met een volgend ‘offer’, ook wel een stuk weggeven genoemd. Balen voor hem en het team, maar gelukkig was Arjan aan de bar beter in vorm.

Co-teamleider Jorik Klein speelde op bord 6 een opening die hij zowel met wit als zwart speelt. Deze keer achter de zwarte stukken leek het optisch de verkeerde kant op te gaan. De engine was achteraf echter prima tevreden met de zwarte stelling, waar Jorik zelfs kansen op duidelijk voordeel heeft gemist. Zo ver kwam het niet, want de remise werd overeengekomen nadat de stelling weer gelijk was.

De persoonlijke resultaten

William Gijsen wist op bord 2 te winnen, na een ietwat dubieuze opening. Zo zag het er tenminste uit, volgens William viel het nog wel mee. De ingewikkelde stelling die resteerde speelde William sneller en, mede door de tijdnood van zijn tegenstander, ook beter. Sterk teruggekomen!

Een 2,5-1,5 voorsprong dus, maar gezien de stellingen op de overige borden waren we er zeker niet gerust op. Een 4-4 gelijkspel was de inschatting van Jorik, al was een verlies of een overwinning ook nog mogelijk. De spelers die nog bezig waren voelden dit aan en gingen er eens goed voor zitten.

Invaller Teunis den Rooijen speelde een prima partij en kwam met een klein wit voordeel uit de opening. Dit voordeel werd snel minder en toen kreeg Teunis minder vertrouwen in zijn stelling. Hij voelde zich genoodzaakt om een kwaliteit te offeren. Dit pakte helaas niet goed uit en zijn tegenstander voerde dit voordeel met strakke hand naar de winst.

Vlak daarna zette Robert van Rekom het team weer op een voorsprong. In een partij waar het er lange tijd optisch erg goed uitzag voor wit, vond de engine de stelling achteraf objectief gezien redelijk in balans. Tot het moment dat de klok kuren kreeg en in tijdnood van beide spelers er opeens een kwartier extra op de klok stond. Wedstrijdleider erbij gehaald om dit te repareren, maar beide spelers waren hierdoor uit hun concentratie. Zwart speelde een paar mindere zetten, waardoor wit duidelijk beter kwam te staan, al bleef het tactisch erg complex. Robert had de kans om het mooi af te maken, maar koos in plaats daarvoor voor afwikkeling naar een iets makkelijker te spelen toreneindspel. De problemen in dit eindspel werden zwart te veel en zet 40 werd net niet gehaald.

Marijn (rechts) ziet de bui al hangen

3,5-2,5 voor met alleen Peter van den Bergh en Marijn den Hartog nog bezig. Marijn leek beter uit de opening te komen, maar zijn tegenstander kwam goed terug. Hoe dit precies is verlopen, heb ik niet meegekregen. Er resteerde een remiseachtig eindspel waar Marijn het lang bleef proberen. Hij kwam ver, vooral op de klok van zijn tegenstander, maar het bleek net niet genoeg om een fout af te dwingen. Goed verdedigd door zwart, maar daarmee was wel het eerste matchpunt voor Sliedrecht binnen!

Peter (links) ziet het licht in het eindspel
Peter (links) ziet het licht in het eindspel

Peter viel in en bleek nog niet helemaal scherp te zijn. Hij was in gedachten al bij het avondprogramma, waar hij de eer had om de plaatselijke ‘zuipkeet’ feestelijk te openen. Zijn opening op het bord was helaas weinig feestelijk en hij keek al snel tegen een mindere stelling aan. Hier en daar verdween een pion van het bord en het resterende eindspel met twee pionnen minder leek kansloos. Maar Peter is een taaie speler en wist, geholpen door de tijdnood van zijn tegenstander, alsnog kansen te creëren. Hij won een pion terug en toen kregen de toeschouwers weer hoop. Na de klok van 6 uur was de remise voor Peter en daarmee de overwinning voor het team een feit!

De overwinning werd in Sliedrecht gevierd bij de plaatselijke Italiaan

Een benauwde overwinning en een goed begin van het seizoen. Het ging niet bij iedereen van een leien dakje, dus dat moet beter. Maar over geluk hadden we deze keer weinig te klagen. Na de wedstrijd reden we terug naar Sliedrecht, waar de overwinning gevierd werd. Eerst lekker uit eten en daarna hebben Arjan en Robert enkele spelers van het derde team alle hoeken van de pooltafel laten zien 😉 Op naar de volgende wedstrijd, thuis tegen oude bekende Rokado!

Verslag tegenstander: https://www.dubbelschaak97.nl/featured/de-blauwe-band/

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, KNSB Sliedrecht 1 met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie