Ouwemannenteam start crescendo tegen Fianchetto

SCHIEDAM – In de stad waar het altijd herfst is kende het tweede KNSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht een uitstekende start van de KNSB-competitie. Tegen Fianchetto 1 wist het team van teamleider Jerry van Rekom de Schiedamse Veste met overtuiging te slechten. Zonder verliespartijen werd de mededegradatiekandidaat in 4F naar de slachtbank geleid; 2,5-5,5! De vooraf geplande wandeling naar het jenevermuseuem werd dus terecht gecancelled, want dronkenschap van de Sliedrechtspelers zou de enige kans zijn geweest voor het Schiedamse team.

Het vierpuntenduel startte met het startschot van de sympathieke “scheidsrechter” die ten eerste wees op het krijgen van straftijd bij het afgaan van de mobiele telefoon die je niet mag dragen(?), ten tweede dat je je horloge niet mee naar het toilet mocht meenemen om te kijken hoe laat het is en ten derde dreigde hij met het verplichten van spelers met een kunstgebit om deze naast het bord te leggen?! Het moet niet gekker worden met die nieuwe schaakregels om te voorkomen dat een stelletje amateurs wellicht via één of andere machine een zet zouden doen die ze zelf nooit zouden vinden en ook nooit binnen anderhalf uur door zouden krijgen wat de bedoeling van deze zet zou zijn?!

Nou ja, nadat alle hulpstukken waren opgeborgen begon de strijd voorzichtig met een gebruikelijke remise van Jerry van Rekom, terwijl invaller Bert Terlouw hetzelfde resultaat boekte. Die remisetrend werd voortgezet door Hans Klein, die eerst wat beter stond, maar in het middenspel zijn tegenstander sterk zag terugkomen, waarna remise een prima resultaat was.

Meinte speelde prachtige partij

Meinte Smink doorbrak de vredesvoorstellen door een partij uit één stuk te spelen. De tegenstander zag steeds meer stukken op zijn koning afkomen en greep uiteindelijk mis, waarna Smink een fraaie partij met een vol punt zag worden beloond!

De voorsprong werd geconsolideerd door een remise van Johan van de Griend. Eerst wist Van de Griend de stelregel van “een paard aan de rand is een schand” te verdubbelen door zijn twee paarden aan de rand de plaatsen. Dat leverde wonderwel een gewonnen stelling op, maar nadat hij zijn paarden op de gebruikelijke goede velden had geplaatst, verzandde zijn voordeel en was remise het hoogst haalbare?! Welke stelregel gaat hij de volgende keer weerleggen?

Wim zorgde voor de volle winst

Bij een 3-2 voorsprong voor de Sliedrechtse reserves sloeg invaller Theo Dekker hard toe. Na een mislukte opening (gaat hij meer doen gaf hij achteraf aan) schwindelde hij zich terug in de partij met enkele volgens zijn tegenstander “klote zetten” en kwam in groot voordeel. Dat voordeel liet Dekker zich niet meer ontglippen, zodat een geruststellende 4-2 voorsprong werd bereikt.

Die voorsprong was het sein voor Wim Hokken om in voordelige stelling remise aan te bieden. Dat vredesaanbod werd gretig aanvaard, zodat de volle winst een feit was; 4,5-2,5.

Het slotstuk kwam van debutant Tim Schakel, die voor het eerst officieel voor Sliedrecht uitkwam. Niet echt in stijl als je met 1.Pf3? opent, maar ja, dat is hem vergeven nadat hij in een melkpartij uiteindelijk het volle punt wist te behalen; 5,5-2,5. Debuteren met een “doelpunt”, dan lijk je wel een Ajacied!

De kop is eraf en hoe! In de sterke klasse 4F is elk punt welkom en als het er dan 2 zijn dan is er sprake van een uitstekende start. Kijken of die start succesvol kan worden voortgezet tegen favoriet Schaakhuis 1, thuis op 12 oktober aanstaande.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie