Rik de Wilde winnaar vakantietoernooi!

Rik de Wilde – Winnaar 2024

SLIEDRECHT – Na 6 avonden zit het vakantietoernooi 2024 er (al) weer op.  6 mooie avonden, waarbij de Havik meer dan gevuld was.  Elke week weer een mooie groep schakers die in zomer lekker doorschaakten.  Voor sommigen de eerste keer “over the board”  in plaats van op internet, jeugdspelers die het menig seniorlid (te) moeilijk maakte, tot aan de strijd in de arena aan de topborden in elke groep, waar het lang spannend bleef.  Het was alweer de 6e editie, de eerste stamt alweer uit 2016, maar in de Corona jaren, het lijkt alweer lang geleden, was het vakantietoernooi er niet.

Een toernooi als dit voldoet uiteraard in een behoefte die groter is dan onze eigen vereniging, meer dan de helft van de deelnemers kwam van buiten en menig huidig verenigingslid is blijven hangen na dit toernooi.  En daar zijn wij natuurlijk erg blij mee.  Het geeft ook altijd een aparte sfeer. Daarnaast is het toernooi ook nog gratis, dus wat wil een schaker nog meer.

Veel jeugd schaakte ook mee, hier degenen die bijna elke keer meededen

Uw verslaggever zou één ding kunnen bedenken: volgend jaar weer een editie.  Dat zou mooi zijn. En dat is ook een veelgehoorde kreet: “ Tot volgend jaar”.  Maar laten we eerlijk zijn, dat klinkt wel mooi, maar daar is wel een organisatie voor nodig. Met andere woorden, er zijn mensen nodig die dit willen organiseren. Marcel Klein en Martijn Stoker hebben dit nu een aantal jaren gedaan en willen het stokje langzamerhand overgeven.  En vele handen maken licht werk.  Want er zijn heel wat vrijwilligers die ook in deze editie hebben geholpen.

De mannen die deze editie elke keer mee schaakten

Denk bijvoorbeeld aan Jiska Stoker en Erika Klein.  Al jaren vervullen zij hand- en spandiensten, dit jaar met bardiensten en hapjes. Of Ben van Bloppoel, die elk jaar een keer de hapjes voor zijn rekening neemt, dit jaar in de vorm van ijsjes. Uiteraard vergeten wij ook Don Leo Koppelaar niet, de verzorgde haring smaakte weer uitstekend. Het organisatiecomité was dit jaar uitgebreider dan ooit.  Wedstrijdleider Rik Versteeg was 6 avonden paraat en de hulp van David Prook en Tim de Waard was ongeevenaard.  Elke week een mooie presentatie met foto’s, hulp achter de bar, hapjes, foto’s en verslagen.  Martijn  en Marcel hadden een goed team om zich heen. Maar het zou mooi wezen om het team wat uit te breiden.  Zeker omdat niet iedereen in de zomer elke week beschikbaar is.  Dus wij hopen dat deze oproep nog eens extra benadrukt dat als we met elkaar willen dat er volgend jaar weer een mooi toernooi staat en wellicht van jou ook een bijdrage wordt gevraagd.  Heb je interesse, laat het vooral even weten binnenkort!

Saboteurs en ambassadeurs Don Leo en Ridder Jerry

Maar het zijn natuurlijk niet alleen de vrijwilligers die het toernooi zo maken, ook de schakers die elke keer weer op kwamen dagen, zorgden ervoor dat het toernooi onvergetelijk was.  Elke keer tussen de 50 en 60 schakers, totaal bijna 100 schakers kwamen op één of meerdere speelavonden langs.  Iedereen hartelijk dank voor zijn of haar komst en de gezelligheid tijdens dit toernooi.

Natuurlijk kan niet iedereen prijs hebben op zo’n avond, maar hier geldt natuurlijk ook dat het niet altijd alleen om de topposities gaat.  Bij de prijsuitreiking kregen veel schakers een prijs, of dit nu de verrassing van het toernooi was (Yacintha van Doorn), de Schaker “ Pur Sang”  Hans Klein, de diversiteitsprijs (Otto van Haren) of de meest gezellige schaker van het toernooi (Ben van Bloppoel).  Maar ook bijzondere prestaties werden gevierd.  De meeste remises van het toernooi (en ook all time).  Saboteurs ( en ambassadeurs) Jerry van Rekom en Leo Koppelaar gingen er mee weg. Ferhat Erdogan die de meeste wedstrijden ooit op het vakantietoernooi speelde, en een stapel schakers die dit jaar gewoon 18 ronden meespeelden (bv Teus Slotboom, Joost Stoker, Mark van Hulst).  En vele anderen gingen ook met prijzen naar huis.

Organisator Martijn won Groep 2

Maar goed, uiteindelijk gaat het bij dit zeer prestigieuze toernooi natuurlijk om de winnaars.  We hebben dit jaar weer een mooi gezelschap.  Rik de Wilde wist (na de eerste editie in 2016) ook de zesde editie op zijn naam te schrijven.  Makkelijk ging het niet, maar uiteindelijk bleek het percentage hoog genoeg voor een nieuwe titel.  De tweede plek ging naar Jorik Klein en de verrassende nummer 3 (ook tot zijn eigen verbazing) was reuzendoder Jurgen de Haan.

In Groep 2 moest recherchebedrijf Hoffmann & Hoffmann ingeschakeld worden.  Niet vanwege vals spel, maar wel om te checken of toernooi organisator Martijn Stoker wel echt deze groep had gewonnen.  Uiteindelijk moesten zij concluderen dat dit toch terecht was.  De hoogtestages in Canada en Frankrijk hielpen dus.  Ron Melger (altijd van de partij op ons toernooi werd tweede en de derde plek was voor onze eigen Peter Vis.

Joran van Eijl, winnaar groep 3

Onze schaakvereniging kent een grote jeugdafdeling en niets is leuker als er jeugdleden terug komen die dan ook weer eens meeschaken.  En dan zien we dat dit effect heeft.  Joran van Eijl won de derde groep met overmacht, terwijl Jasper de Jager derde werd.  Ze zouden het zo weer kunnen oppakken……  Michaël Houweling speelde een subliem toernooi en werd uiteindelijk tweede.

Zo eindigde de zomer met een mooi toernooi!  Volgend jaar weer?  Dat ligt ook aan jou, we horen graag van je!

Naar de eindstanden 2024 : http://www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi-stand/

Naar de bijgewerkte statistieken: http://www.schakendsliedrecht.nl/statistieken-2/

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie