Deep Blue, Griekse goden en een uitdaging voor de laatste speelavond van het Vakantietoernooi

SLIEDRECHT – Een schok ging door de schaakwereld in 1997.  Computerprogramma Deep Blue wist wereldkampioen Garry Kasparov in een match over 6 wedstrijden te verslaan. Oudere schakers weten het ongetwijfeld nog precies.  De reactie van Kasparov, de verhalen in de kranten.  Is schaken opgelost? Kunnen we stoppen met spelen?  In de afgelopen 27(!) jaar is gebleken dat we daar niet bang voor hoeven te zijn.

Garry Kasparov en Deep Blue

Juist niet, want alhoewel elke telefoon nu een schaakapp kan hebben, die in staat is om huidige wereldspelers te verslaan, blijft het schaken een aantrekkingskracht houden.  Waar Kasparov kort nadat hij was verslagen door Deep Blue nog probeerde de AI van zo’n programma weg te zetten als niet ter zake doende, gaf hij in latere jaren toe dat dit toch wel mooi is en juist schakers kan helpen.  En dat zien we natuurlijk terug. Veel schakers gebruiken deze software om hun partijen te analyseren, voorbereidingen te doen en gewoon om te schaken.  Uiteraard wordt er ook misbruik van gemaakt.  Dat leidt weer tot enorme maatregelen bij toptoernooien (elektronische poortjes bijvoorbeeld) en nog steeds kan het gebeuren dat spelers betrapt worden omdat ze gebruik maken van een telefoon.  Onlangs op het internationale toernooi in Vlissingen werd nog een spelers gediskwalificeerd omdat hij een telefoon in zijn sok had zitten. 

Bij ons wordt de telefoon op een andere manier gebruikt.  Zelfs na de partijen, want uiteraard moest er even gekeken worden naar de verrichtingen van subtopper Ajax tegen andere Griekse goden.  De penaltyserie duurde lang en leidde aan de bar uiteindelijk tot blijdschap en verdriet.  De verhouding tussen Ajax en Feijenoord speelt ook op de schaakvereniging een rol.

Bij het vakantietoernooi geen elektronische poortjes, telefoons in sokken of andere verborgen plekken (voor zover uw schrijver van dienst dit uiteraard weet) en geen strenge controles op trillende voorwerpen.  Alhoewel wij toch aardig wat spelers trillend van de spanning achter hun bord zagen zitten. Als er een appje naar het thuisfront gestuurd moet worden, kan dit gewoon. Daar helpt natuurlijk ook het speeltempo bij, want met dit speeltempo nog even rustig tussen de zetten door naar het toilet gaan om de stelling even te evalueren werkt natuurlijk niet.

Wat wel werkt is om indirect gebruik te maken van de kracht van beïnvloeding.  Op deze speelavond hadden we een speler die op zijn shirt groot “ Deep Blue”  had staan.  Prompt wist deze speler 2 wedstrijden te winnen en verloor hij alleen van een jeugdspeler die waarschijnlijk nooit van Kasparov en Deep Blue had gehoord.   Alleen de verwijzing naar zoiets als dit leek dus punten op te leveren, alhoewel de speler is deze blijkbaar de achtergrond van Deep Blue ook niet wist.  Of hoort dat ook bij de beïnvloeding.  Wij zijn natuurlijk benieuwd of dit op de laatste speelavond vervolg krijgt.  Zouden er spelers zijn die een shirt dragen met Fritz, of andere schaakprogramma’s?  Bij deze maakt de organisatie er dan ook een prijsvraag van:  Voor degene die volgende week op de laatste speelavond met het leukste, meest bijzondere schaakshirt, schaakpolo, schaak stropdas, schaak onderbroek aan komt zetten en daar ook de hele avond in schaakt, ligt een mooie prijs klaar.  Wij rekenen op jullie inventiviteit.

Maar goed, er werd ook nog geschaakt.  En hoe, want opnieuw zat de Havik afgeladen vol met schakers.  Spelers die eens komen ruiken aan het “over the board”  schaken in plaats van online, schakers die zich willen voorbereiden op het nieuwe seizoen of schakers die door hun partners het huis uit worden gejaagd omdat ze ontwenningsverschijnselen vertonen.  Voor iedereen is er plek in het vakantietoernooi. En uiteraard weer lekkere hapjes. Barman van dienst Tim de Waard deed het niet alleen uitstekend achter de bar, maar had ook een heerlijke worst / kaas plank gemaakt. Daar zaten ook komkommer en tomaten bij. Feit is wel dat empirisch nu is bewezen dat schakers niet van tomaat houden overigens.

Rik de Wilde op oorlogspad

In Groep 1 lijken nog 3 spelers kans te maken op de toernooi winst.  Op pole position Rik (Verstappen) de Wilde.  We zijn benieuwd of er nog zand in de motor gestrooid gaat worden door Robert (Norris) van Rekom of Jorik (Piastri) Klein.  Het zal niet makkelijk worden, maar het kan nog wel. Jurgen (Sainz) de Haan en Tim (Alonso) Schakel lijken alleen maar om de ereplaatsen te gaan schaken.  Het wordt een mooie laatste avond.

In Groep 2 lijkt Martijn Stoker (met al zijn hoogtestages) op weg naar de overwinning, maar net als Demi Vollering kan hij nog struikelen de laatste avond en dan zijn Peter (Marianne Vos) Vis en Arco (Lorena Wiebes) er als de kippen bij om op de eindstreep nog een gevecht aan te gaan.  Het lijkt de Tour de Femmes wel.  Ron Melger doet een stapje terug en ook Emilian de Kievit had niet zijn beste avond.  Niels Verhaar en Hans Schreuder sluipen langzaam naar de ereplaatsen in deze groep,

Groep 3 zou zo maar eens ten prooi kunnen vallen aan Joran van Eijl. Uiteraard opgeleid bij Schaakvereniging Sliedrecht, gestopt als jeugdlid, maar de lessen zijn niet verleerd. Sterker nog, hij lijkt beter dan ooit.  Het zal lastig worden voor nestor Jan Blokland, die ook weer op de weg terug is en jeugspelers Michaël Houweling en Christiaan Blom om eerste te worden, maar Top 5 kan zeker.  Verder zien wij hier Yacintha van Doorn ook opklimmen.  Elke week drijven hier weer nieuwe kandidaten voor de top naar boven, dus we zijn benieuwd wat de laatste speelavond gaat brengen.

Het gaat in alle groepen spannend worden.  Parijs komt met grote stappen dichterbij.  

Naar de standen na avond 3: http://www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi-stand/

Naar de bijgewerkte statistieken: http://www.schakendsliedrecht.nl/statistieken-2/

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen, Vaklantie-stand. Bookmark de permalink.

Geef een reactie