Gezonde spanning en gezelligheid bij het Vakantietoernooi

Rik de Wilde en Ricardo Klepke op bord 1

SLIEDRECHT – De derde avond van het vakantietoernooi zit er al weer op.  Dat houdt in dat wij op de helft van de editie van dit jaar zitten. Opnieuw was het een avond waarbij de warmte in de Havik per ronde een graadje steeg. Tegen de 60 schakers hadden de weg naar de Havik weer gevonden.  Voor het eerst of ook een aantal “ gewoon”  voor de derde keer.  En het mooie is, zowel schakers met een stevige rating als huisschakers die wel eens echt achter een bord wilden zitten in plaats van schaken op chess.com blijven maar binnenkomen.  Dit jaar gaan we al naar 96 unieke deelnemers, die 1 of meerdere avonden meeschaken.

De traktatie van Leo

De huisschakers die van te voren een beetje met angst en beven binnenstappen, verlaten de Havik vaak al met een winstpartij en weten de weg vaak weer terug te vinden.  Het laagdrempelige toernooi, de bierkaart, de gezelligheid en het leren schaken wordt positief ervaren.  Maar ook de gevorderde 2000+ schaker kan in de eerste groep op felle tegenstand rekenen.  Dat is het mooie van onze vereniging, er is voor iedereen plek en bij dit toernooi kan iedereen op zijn of haar niveau gelijk meeschaken.

Wat uniek is aan het toernooi is dat het ook nog gratis is.  Maar wel elke week ook lekkere hapjes.  Dit kan zijn van fruitspies tot “ bruin fruit”.  Deze avond bracht onze eigen Don Leo Koppelaar heerlijke haring mee. Dat deed het goed bij het biert van de week.  Elke week een nieuw speciaalbier wat centraal staat. Natuurlijk is de bar verder open en daar wordt (gelukkig) goed gebruik van gemaakt.

Maar het gaat natuurlijk ook om het schaken.  En dat werd er ook gedaan.  Naast alle gezelligheid, gesprekken en nieuwe kennismakingen werden er ook 3 ronden gespeeld.  Dan is het mooi om te zien hoe de Havik ineens stil wordt.  Gespannen gezichten achter de borden, voor nieuwelingen spannend hoe met de tijd om te gaan. Voor een ander om na te denken bij een complexe stelling. En dan aan het eind de opluchting, blijheid of even balen.  Alles zit er in.

In Groep 1 leidt Robert van Rekom, maar die moet nog wel even aan de bak, want die heeft nog maar 3 ronden gespeeld, waar er minimaal 9 nodig zijn om in de eindrangschikking te komen.  Voorlopig lijkt oud-winnaar Rik de Wilde goede papieren te hebben, hij haalde 2,5 punt, waaronder een overwinning op Ricardo Klepke. Maar ook Dana Verheij (in haar NK vorm), Jorik Klein (op warmtestage in Barcelona) strijden mee in de top.

Ook de wedstrijdleider kan organisator Marijn niet stoppen

Groep 2 lijkt zomaar uit te draaien op een feestje voor de organisatie.  Martijn Stoker profiteerde van zijn schaakstage in Canada en won al zijn partijen tot nu toe.  Hij heeft besloten om dit zijn finest hour als schaker te maken, dus gaat hij ook nog op hoogtestage in Frankrijk om op die manier op de laatste speelavond de overwinning veilig te stellen.  Het organisatieteam probeert dit natuurlijk uit alle macht te voorkomen, maar voorlopig laat het reglement dit gedrag gewoon toe.  Gelukkig zijn er nog andere kapers op de kust.  Emillian de Kievit stroomt in en wint gelijk alles, terwijl ook Micha de Jong (na zijn vakantie) hoge ogen kan gaan scoren.  Maar ook Niels Verhaar en Peter Vis zijn nog niet ver weg.  Het is zeker geen gelopen race.

Michael Houwelen aan de leiding in Groep 3
Joran van Eyl wint van Jasper de Jager

Dat is het helemaal nog niet in Groep 3.  Daar gebeuren wekelijks de meest verrassende dingen. Na 3 speelronden zien we weer nieuwe koplopers.  Deze keer Michaël Houweling en Joran van Eyl (die in een spannende partij kanshebber Jasper de Jager versloeg). Maar ook hier kan het de volgende keer helemaal anders zijn. Rick ten Hulzen, Johan Gijsen, Jan Blokland en de al eerder genoemde Jasper de Jager maken allemaal nog kans.  En eerlijk gezegd, wellicht een aantal anderen ook wel, want het kan hier zo omslaan.

Spanning en sensatie dus, tussen alle gezelligheid door.  En het mooie is:  er kan nog steeds ingestroomd worden.  Komende donderdag dus speelavond 4.  Dan gaan we er weer een mooie avond van maken.

Naar de standen na avond 3: http://www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi-stand/

Naar de bijgewerkte statistieken: http://www.schakendsliedrecht.nl/statistieken-2/

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie