SLIEDRECHT – Voor de 4de keer op rij werd er op het OKD aan 29 borden gespeeld. Alleen in de 1ste ronde werd er op minder borden gespeeld. Weer volle bak dus met 58 spelers. Maar saai kon je het bepaald niet noemen. Er werden bijvoorbeeld nauwelijks remises gespeeld.
Slechts 3 remises
Tim Schakel ging aan bord 4 duidelijk voor de remiseprijs. Hij heeft nu 3 remises achter zijn naam staan en 2 overwinningen. Zijn tegenstander Johan van de Griend vond het helemaal niet erg en liet na afloop duidelijk merken tevreden te zijn. Ook aan bord 17 werd remise gespeeld. Het was een eindspel met veel mogelijkheden en een klein foutje kon gelijk grote gevolgen hebben.
Paul Schakel had daar op een gegeven moment nog een toren met 3 pionnen tegen Peter Schot een paard met 4 pionnen. Paul koos voor zetherhaling met schaak en durfde niet af te ruilen zodat ze allebei nog 3 pionnen zouden hebben. Na afloop liet Peter duidelijk merken heel tevreden te zijn, want Paul had al veel eerder een pion kunnen slaan, maar had dat over het hoofd gezien. Hij had dus eigenlijk op verlies gerekend. Maar ook Paul was zichtbaar tevreden. Hij koos liever voor de zekerheid van een ½ punt, dan een moeilijk pionneneindspel in te gaan.
Vast aan bord 1
William Gijsen zit vastgeplakt aan bord 1. Hij is de enige die nu 5 overwinningen achter zijn naam heeft staan. Hij neemt ook duidelijk de tijd. Aan bord 1 werd weer de langste partij gespeeld. Nu tegen Wim Pool. Het was een pionneneindspel waarbij ze allebei een toren en een loper hadden. Het aantal pionnen verschilde wel. Lange tijd had Wim Pool er 2 meer. Maar op het laatst toen William met zijn koning voor zijn eigen pionnen manoeuvreerde moest Wim van lieverlee pionnen inleveren en kreeg William er 1 meer. Wim ging uiteindelijk om 23:47 door de vlag en daarmee was ook deze langste partij tot een einde gekomen en kon arbiter Adrian Mensing de standen bijwerken, zie www.okdschaken.nl.
Oscar in categorie B
Aan bord 9 speelde Floris Verweij met wit tegen de jonge Oscar Koppenens. Toen Oscar koos voor de Siciliaanse opening dacht Floris die pion op c5 eens anders aan te pakken. Floris speelde a3 en b4 en pionnen werden afgeruild, maar zo kreeg Oscar wel mogelijkheden met zijn torens. Met zijn toren op de a-lijn wist hij de pion van lieverlee naar voren te krijgen en de andere toren op de open b-lijn maakte de verdediging voor Floris lastig. Ook waren Oscars lopers in het centrum sterk. Die konden naar beide kanten. Het kostte Floris heel veel denktijd en toen hij eindelijk koos om zijn toren voor een loper te ruilen, werden de stukken daarna achter elkaar en in snel tempo van het bord geslagen en was er geen houden meer aan. Een vol punt erbij voor Oscar!
Na de 4de ronde had Oscar in categorie B nog 3 mensen boven zich. Maar Henk Prins, Bert Dobber en Tjerry Hut moesten alle drie hun tegenspeler feliciteren met de overwinning. Daardoor steeg Oscar in de 5de ronde van de 22ste naar de 15de plaats. Hij staat nu bovenaan in categorie B en is de enige met 3½ punt!
Categorie C
In categorie C kan nog van alles gebeuren. Daar hebben nu 5 mensen 2½ punt, maar ja dan weet je, dat je in ronde 6 waarschijnlijk moet spelen tegen iemand uit categorie B. Dus ook de mensen met 2 punten maken best nog kans op een prijs in categorie C. Er zijn nu 9 mensen in categorie C die 2 punten hebben. Je kunt daar snel stijgen of dalen.
Neem bijvoorbeeld bord 26 waar Henri Hartog met wit speelde tegen Mark van Hulst. Mark probeerde allerlei trucjes en combinaties zoals Henri het na afloop noemde en die zag hij dan wel, maar er kwamen telkens weer andere en uiteindelijk moest hij zijn nederlaag erkennen. Henri maakte ondertussen wel non-verbaal (of noem je dat zijn geval gewoon verbaal, maar dan zonder woorden) duidelijk wanneer hij zo’n trucje zag en door had. Enfin; Mark steeg hiermee wel van de 61ste naar de 49ste plaats. Een verdiende overwinning!
Simon Kadijk